Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Formelmagi 35-1 (35.3) Forskyvingsstrøm (displacement current)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Formelmagi 35-1 (35.3) Forskyvingsstrøm (displacement current)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Formelmagi 35-1 (35.3) Forskyvingsstrøm (displacement current)
Grunnleggende sammenheng. Forskyvingsstrømmen skapes når den elektriske fluksen varierer, for eksempel når ladningene på platene i en platekondensator varierer. Forskyvingsstrømmen har enheten ampère, men er ingen transport av ladninger. Grunnen til at den kalles strøm, er at den har samme evne til å skape et magnetfelt rundt seg. Mellom kondensatorplatene skapes et magnetfelt med sirkelformede feltlinjer. Hva forteller formelen? Når et elektrisk felt varierer i tid, skapes/induseres et magnetfelt. Stasjonære elektriske felt kan ikke skape magnetfelt. A I (vekselstrøm)

2 Formelmagi 35-2 Elektromagnetiske bølger
Avledete formler. Kan utledes fra Maxwells ligninger Merknad. Som eksempel på elektromagnetiske bølger er det valgt sinusbølger som er plane. Det betyr at dersom vi legger et tilfeldig plan som er parallelt med y-z planet, så har punktene i dette planet samme E og B, fordi x-verdien er lik.

3 Formelmagi 35-3 (35.6) Poyntings vektor for energitransport
Grunnleggende sammenheng. Poyntings vektor viser hvordan el elektromagnetisk bølge transporterer energi. Hva forteller formelen? Vi tenker oss at bølgen går gjennom en flate som ligger vinkelrett på forplantningsretningen. S forteller hvor mye energi som passerer gjennom denne flaten per sekund og per kvadratmeter. Siden feltene svinger (er tidsavhengige), vil også Poyntings vektor være tidsavhengig. z y x

4 Formelmagi 35-4 (35.6) Intensitet I er tidsmiddelet av Poyntings vektor Avledet formel. Utledet fra definisjon av S, elektrisk feltstyrke i en bølge, magnetisk flukstetthet i en bølge og den generelle sammenhengen mellom E og B. Merknad 1. Under utledningen har vi behov for middelverdien av Vi lar x ha en fast verdi og midler over t. sin2 svinger da mellom 0 og 1, og middelverdien er ½. Merknad 2. Denne formelen (I) finnes i mange varianter, siden vi kan trikse med konstantene og dessuten velge om vi vil ha E eller B i formelen, eller begge størrelsene.


Laste ned ppt "Formelmagi 35-1 (35.3) Forskyvingsstrøm (displacement current)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google