Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

2.verdenskrig.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "2.verdenskrig."— Utskrift av presentasjonen:

1 2.verdenskrig

2 Hitler Hitler var egentlig fra Østerrike
Drømte om å gjøre det til en del av Tyskland I mars 1938 marsjerte tyske soldater over grensen Landet Østerrike forsvant på kartet. Hva ville Hitlers neste trekk bli ?

3 Tsjekkoslovakia går under
I dag er Tsjekkia og Slovakia 2 stater. I 1930 årene var dette – Tsjekkoslovakia Münchenavtalen 1939 – Tyskland tok det som var igjen av Tsjekkoslovakia

4 Og så var det Polens tur 1.sept 1939 angrep Tyskland Polen
To dager senere erklærte Storbritannia og Frankrike krig mot Tyskland – 2.verdenskrig hadde startet

5 Polens korte kamp Polens hær var gammeldags
De fikk lite hjelp og ble erobret på få uker Polen ble delt mellom Sovjet og Tyskland

6 Sovjetunionen angriper Finland
Høsten 1939 marsjerte sovjetiske tropper inn i de tre baltiske landene Estland, Latvia og Litauen. Innbyggerne ble puttet i jernbanevogner og sendt østover – langt inni Sibir. De fleste kom aldri tilbake… Sovjet angrep deretter Finland. Finnene ga opp etter 4mnd, og Sovjetunionen fikk store finske landområder.

7 Finske skisoldater

8 Lille Norge dras inn i krig

9 Vi ville være nøytrale Da krigen brøt ut , erklærte den norske regjering at landet skulle være nøytralt. Men folk flest hadde større sympati for Storbritannia og Frankrike enn Tyskland. Og de ønsket å sende tropper gjennom Norge og Sverige for å hjelpe Finland. Det kunne ikke Norge og Sverige gå med på.

10 Jøssingfjorden i Rogaland, februar 1940
Et tysk krigsskip Med 300 britiske fanger om bord hadde lagt seg til inne i fjorden. Ett britisk krigsskip jaget inn fjorden, angrep det tyske skipet, drepte sju tyskere og befridde fangene. Alvorlig for Norge, kunne virke som om vi ikke klarte å forsvare oss.

11

12 Vidkun Quislings farlige spill
Hans parti: Nasjonal Samling(NS) De støttet tyskerne fullt og helt.

13 Landsforræder Han påsto overfor Hitler at Norge hadde en hemmelig avtale med Storbritannia, og at det egentlig var jøder og kommunister som styrte Norge. Han sa at han ønsket å gjøre et statkupp i Norge, og så be tyske tropper om hjelp.

14 Britisk minelegging I 1940 ga malmtransporten Norge store problemer. Tyskland var nemlig storkunde av svensk malm. Britene ville stoppe dette. De la ut miner i norske farvann for å tvinge tyskerne lenger ut på havet. Den norske regjering protesterte kraftig på dette

15 9.April 1940 – den norske katastrofedagen

16 Vinteren 1940 ga Hitler den endelige ordren: Tyskland skulle angripe Norge og Danmark.
Liten motstand, men Blücher ble senket i Oslofjorden Kongefamilien,regjeringen og Stortinget rakk å komme seg unna. I løpet av få timer var de viktigste norske kystbyene på tyskernes hender; Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger og Narvik

17 Blücher

18 C.J. Hambro og Elverumsfullmakten
Panikk i de første timene etter angrepet. Regjeringen og de fremste offiserene misforsto hverandre, slik at det var uklart om Norge hadde mobilisert.

19 Stortingspresident Carl Joachim Hambro holdt hodet kaldt.
Han sørget for at kongen, regjeringen og stortingsrepresentantene kom seg unna tyskerne. Statsminister Johan Nygårdsvold haiket langs Elverumsveien. I Elverum fattet Stortinget et historisk vedtak; regjeringen kunne fatte avgjørelser på egenhånd i krigstid.

20 ”Statsminister” Vidkun Quisling
april hørte en sjokkert norsk befolkning en radiotale av Vidkun Quisling. Han erklærte at regjeringen var avsatt, og at han var ny statsminister. Dette ble ikke akseptert Tyskerne fikk ham til å trekke seg.

21 Kongens viktige nei 10.april
Tyskerne krevde at den militære motstanden skulle opphøre, og at kongen skulle godta Quisling som statsminister. Haakon den 7. kunne ikke utnevne Quisling som statsminister, det ville stride mot alt han hadde oppfattet som sin plikt. Da ville han heller abdisere, gå av som konge.

22 Men det kostet å si nei 11.april, kongen og regjeringen oppholdt seg i Nybergsund. Bombefly kom for å drepe dem, de kastet seg i dekning i snøen.

23 To måneders vanskelig kamp
Norge hadde brukt lite penger på militærvesenet, så forsvaret vårt var svakt. Gamle våpen, og dårlig trente soldater. Vi var ikke forberedt på krig. Etter 2mnd kamp måtte Norge gi opp, selv om de hadde fått hjelp fra både britiske, franske og polske styrker. Tyske tropper trakk seg ut. 7.juni 1940 var kampene over i Norge, Tyskland hadde vunnet.

24 Tyskland erobrer land etter land
De allierte styrkene ble trukket ut av Norge fordi de trengtes i kamper på kontinentet. Alt tidlig i mai angrep Tyskland både Nederland, Belgia og Luxemburg. .

25 Sjokket kom i juni 1940; Frankrike kapitulerte
Nå gikk også Italia med i krigen på tysk side Senere ble også Jugoslavia og Hellas erobret, mens Bulgaria, Romania og Ungarn var alliert med Tyskland Nå var det bare Storbritannia igjen som kjempet mot Tyskland

26 Winston Churchill I mai 1940 ble Winston Churchill statsminister i Storbritannia ”Jeg har ingenting annet å tilby enn blod, slit, svette og tårer”

27 Slaget om Storbritannia
Kort tid etter begynte slaget om Storbritannia Tyske fly forsøkte å bombe i stykker det britiske flyvåpenet. Sommeren 1940 ble London bombet 57 netter på rad. Rundt drepte Britene greide seg takket være radaren.

28 Tyskland angriper Sovjetunionen
Morgenen 22.juni 1941 gikk Tyskland til angrep på Sovjetunionen Kom som et sjokk på Stalin Motangrep høsten 1941 Beinhard vinter opp mot 40 kuldegrader. Tyskerne var ikke forberedt på vinterkrig.

29 Japan, USA og den andre verdenskrigen
Den amerikanske stillehavsflåten hadde base ved Pearl Harbor på Hawai. 7.desmber 1941 ble basen uventet angrepet av japanske fly. På samme tid angrep Japan andre sørasiatiske land. De var brutale, og de hadde enorm framgang. Det var nå for alvor blitt en verdenskrig, USA var trukket inn. USA, Sovjet og Storbritannia kjempet mot Tyskland, Italia og Japan.

30 Pearl Harbor

31 Stalingrad – krigslykken snur
I september 1942 hadde tyske tropper nådd frem til Stalingrad, men de klarte ikke å erobre byen. Russerne svarte med en kjempemessig motoffensiv. Tyskerne måtte gi seg i januar 1943 Hitler var rasende Den tyske hæren kom seg aldri helt etter dette På amme tid led de også nederlag for britene i Nord-Afrika.

32 Russisk motangrep i Stalingrad

33 6.Juni 1944: D-dagen – invasjonen i Normandi
Britiske og franske soldater sto på stranden i Dunkerque og ventet på å bli reddet. Amerikanske og britiske tropper gikk i land på strendene i Normandie i Frankrike. Etter svært harde kamper klarte de å drive de tyske troppene tilbake.

34 Tyskland bryter sammen
Etter invasjonen i Normandie ble Tyskland presset fra 2 kanter Amerikanere og briter fra vest Russerne fra øst I tillegg fantes det hemmelige armeer i alle de okkuperte landene, også i Norge. De drev sabotasje mot tyske mål.

35 Den norske motstandsbevegelsen ødela jernbanelinjer, slik at ikke soldater kunne fraktes til sluttkamper om Europa. Briter og amerikanere var overlegne i lufta. Tyske byer ble bombet. Hitler og noen av hans nærmeste stengte seg inne i en Bunker i Berlin. Da russerne var i ferd med å invadere byen, tok Hitler sitt eget liv. Tyskland var beseiret, men krigen var ikke slutt. Japan kjempet videre i noen måneder til.

36 Hitlers bunker i Berlin

37 Bidro Norge til seieren ?
Handelsflåten ble det største norske bidraget til seieren. Vi hadde en av verdens største handelsflåter, og etter 9.april 1940 ble denne satt inn i kampen mot nazismen.

38 Atombomben 16.juli 5.30 begynte en ny epoke i menneskehetens historie
Amerikanerne sprengte en atombombe for første gang. Det var i ørkenen i New Mexico i USA. En prøvesprengning. Atombomben var kraftigere, farligere og mer ødeleggende enn noe annet våpen. For første gang i verdenshistorien kunne menneskeheten klare å utrydde seg selv.

39 3 uker senere 6.august slapp amerikanerne en atombombe over den japanske byen Hiroshima. ble drept med det samme, mens enda flere døde i tiden som fulgte. 3 dager etter falt det enda en bombe, denne gangen over Nagasaki

40 Dermed kapitulerte Japan
Den andre verdenskrigen var over Om lag 50 millioner mennesker vra drept….. Atombomben ble en måte å skaffe fred på…

41 Fred


Laste ned ppt "2.verdenskrig."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google