Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

1 Hvitfisk – hva skjer? Kolbjørn Giskeødegård 09.05.2008 SUROFI 9. mai 2008 Kolbjørn Giskeødegård.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "1 Hvitfisk – hva skjer? Kolbjørn Giskeødegård 09.05.2008 SUROFI 9. mai 2008 Kolbjørn Giskeødegård."— Utskrift av presentasjonen:

1 1 Hvitfisk – hva skjer? Kolbjørn Giskeødegård SUROFI 9. mai 2008 Kolbjørn Giskeødegård

2 2 Hvitfisk tilførsel

3 3 Global tilførsel villfisk : Atlantisk Øvrig Total

4 4 Strammere tilførselsbilde villfisk Så langt – alt vel…!

5 5 Konkurrentene....

6 6 EU: Import av hvitfisk filet* * Tonn rundvekt

7 EU Fangster Imports – Nord Atlanteren Imports –resten av verden ”Kina fisk” re-pross. Oppdrett hvitifsk Source: NSEC and Nordea

8 8 USA: Import av Tilapia Kilde: Globefish

9 9 Totalimport av oppdrettet hvitfisk + 1 million tonn på kun 4 år!

10 10 Foreløpig går det greit….

11 11 Men hvorfor går da prisene “på trynet”? £ -30% $ -25% ISK -30%

12 12 Valuta USD

13 13 Valuta ISK

14 14 Valuta GB Pund

15 15 Noen effekter Island vrir salget til kontinental EU og blir mer konkurransedyktig på pris Særlig hyse, men også torsk presses i det britiske markedet. Finanskrisen => usikkerhet og forsiktighet i forhold til å ta posisjoner (frykt for prisfall) Torsk og hyse synes fortsatt enerådende i Fish&Chips UK

16 16 Prisendring sei 1.kvartal 2008

17 17 Prisendring sei Mars 2008 vs Mars % -11% +2%

18 18 Prisendring hyse 1.kvartal 2008

19 19 Prisendring hyse Mars 2008 vs % -10% -17%

20 20 Oljepris – doblet på ett år I tillegg kommer NOx avgift

21 21 Øvrige trekk siste 12 mnd. Subprime krise og fallende aksjemarkeder. Betydelige kapitalstrømmer fra aksjer og eiendom inn i råvarer. Priser på energi, metaller og ”soft commodities” med betydelig prisøkning. Biofuel og generell spekulasjon viktigste drivere.

22 22 Hvete og ris

23 23 Palmeolje

24 24 Prisutvikling fiskeolje

25 25 Matinflasjon Prisen på ”alle” matvarer stiger, hvorfor ikke fisk? Mye av økningen allerede tatt ut Helt annet omsetningssystem og marginer enn for eksempel for kjøtt Hvor lenge varer prisboblen på mat? Konklusjon; vi kan neppe forvente at fiskeprisene dras opp, men Matinflasjon kan begrense nedsiden.

26 26 Renter og valuta Krona holder stand mot Euro – det er viktig da 75% av norsk eksport går i denne valutaen Norges Bank; går motsatt av andre Det gjorde de også i 2002, sporene BØR skremme Konsekvenser; høyere finanskostnader og ikke minst sterk krone Hvem vil måtte betale for det? Fiskerne og andre eksport- eksponerte primærprodusenter.

27 27 Oppsummering Kraftig prisfall på hyse og sei Hvor lenge vil det vare denne gangen? Vil vi føle konkurransen fra for eksempel Pangasius sterkere nå? Våre konkurrenter har fått en gavepakke i form av valuta devaluering, dette vil vi måtte slite med i alle fall ut dette året. Hva med Finanskrisen og effekter på sjømatkonsumet? Dette blir hovedtema på vårt årlige Messe seminar i Trondheim onsdag 13. august på Rica Nidelven.


Laste ned ppt "1 Hvitfisk – hva skjer? Kolbjørn Giskeødegård 09.05.2008 SUROFI 9. mai 2008 Kolbjørn Giskeødegård."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google