Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Mai 1945 9. mai 1945 var krigen over, fem års okupasjon var endelig slutt. I Egddalen i Gjerstad bodde fotograf Abraham Melaas, han var en av få som.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Mai 1945 9. mai 1945 var krigen over, fem års okupasjon var endelig slutt. I Egddalen i Gjerstad bodde fotograf Abraham Melaas, han var en av få som."— Utskrift av presentasjonen:

1 Mai 1945 9. mai 1945 var krigen over, fem års okupasjon var endelig slutt. I Egddalen i Gjerstad bodde fotograf Abraham Melaas, han var en av få som hadde film. Med en serie bilder dokumenterte han noen av de viktigste hendelsene i dagene som kom.

2 Nyheten om at tyskerne hadde
kapitulert spredde seg fort 9. april, og flagget, som i fem år hadde vært et forbudt symbol på et fritt Norge, blei igjen heist. Her heiser Gunstein Kleivane t.v. flagget i hagen til Abraham Melaas.

3 Over veien gjennom Egddalen
blei det hengt et stort flagg, og folk samla seg. Tilfeldigvis kom to tyske soldater gående.

4 Dette bildet er helst tatt 17. mai, og viser Egddalen og folka der.

5 Alle radioene var blitt beslaglagt tidlig under krigen, men noen var gjømt
unna. Å lytte til ulovlige radioer var farlig. Men så fort freden var kjent 9. april kom bortgjømte radioer frem. T.v. folk fra Egddalen og Ulltveit samla rundt en radio som hadde vært gjømt på Ulltveit. Radioene som var beslaglagt var samla i 2 – 3 lager i bygda. De blei raskt levert tilbake i dagene etter 9. mai. T.h. fra utleveringa fra lageret på Sunde.

6 En av de første dagene etter 9.mai kom ei gruppe engelske soldater
forbi med et tog. Toget blei stående ei stund på stasjonen, og folk strømte til for å se og snakke. Få av gjersdølingene kunne engelsk og ingen av engelskmennene kunne norsk, men de hadde med seg ei handbok med enkle norske setninger. En av soldatene skreiv ei helsing.

7 Ungene i Egddalen stilt opp
for å gå i tog. Bildet er tatt sein på dagen, kanskje er det en forberedelse til 17. mai.

8 17. mai Toget starta fra stasjonen, fremst gikk heimefronten som i dagene etter 9. mai kunne vise seg åpent. Heimefronten hadde våpen, og hadde oppgaver med kontroll og vakt.

9 17. maitoget var langt, folk fra heile bygda var samla.
Fremst etter heimefronten gikk Oskar Aasbø, Knut Holte med flagget og Peder Gryting.

10 Til v. Unger fra Egddalen i toget, t.h. går toget opp kjørkebakken
og inn i kjørka.

11 Etter gudstjenesten 17.mai 1945.


Laste ned ppt "Mai 1945 9. mai 1945 var krigen over, fem års okupasjon var endelig slutt. I Egddalen i Gjerstad bodde fotograf Abraham Melaas, han var en av få som."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google