Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Unntakstilstanden oktober 1942

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Unntakstilstanden oktober 1942"— Utskrift av presentasjonen:

1 Unntakstilstanden oktober 1942
Adresseavisen 6.oktober Utlånt av Tore Pettersen.

2 Terboven ankommer Trondheim. Hilsen på Rogstad.
Fritt Folk 9.oktober Utlånt av Tore Pettersen. Terboven ankommer Trondheim. Hilsen på Rogstad. Fritt Folk 9.oktober Utlånt av Tore Pettersen. Den 5. oktober ruller et tog nordover fra Oslo til Trondheim. Om bord er Reichskommissar Josef Terboven, øverste sivile myndighet i Norge under krigen. Dette skal bli starten på et av de mørkeste kapitler under krigen.

3 Kunngjøring Plakat, 6.oktober 1942. Utlånt av Tore Pettersen.
Tysk soldat setter opp plakat, Schrøderarkivet-Trøndelag Folkemuseum

4 Kunngjøring Zivilen Ausnahmezustand
Den 6.oktober henger tyske soldater opp plakater over hele Trondheim. Der kunngjøres det at det er innført unntakstilstand. På plakatene står følgende: I den siste tid er det blitt utøvd flere sabotasjehandlinger. Hvis disse hadde lykkes ville de ha skadd landets forsyning. Disse anslag har bare vært mulig idet deler av befolkningen ikke har etterkommet sin lovmessige meldeplikt eller til og med har understøttet sabotørene. Unntakstilstand blir innført i deler av Sør-Trøndelag, hele Nord-Trøndelag og Grane i Nordland fylke.

5 Unntakstilstand Terboven taler på torget i Trondheim 6.oktober NTB. Josef Terboven sammenkaller til møte på Torvet i Trondheim om ettermiddagen den 6. oktober Her truer han med restriksjoner og arrestasjoner. En storstilt aksjon settes i gang. Norsk og tysk politi assistert av soldater fra Wehrmacht kontrollerer 12 857 personer og 3372 kjøretøyer, gjennomsøker 1434 hus og gårder og arresterer et hundretalls personer. I tilegg blir alle mannlige jøder over 16 år arrestert.

6 Sonoffer På Stiftsgården sammenkaller Terboven til konferanse med tyske ledere og lokale NS folk, bl.a. fylkesfører Henrik Rogstad, ti borgere blir valgt ut. Uten dom skytes de ”som soning”. Disse transporteres til fangeleiren på Falstad hvor de henrettes. I dagene som følger skytes flere ved standrett. Dette var fanger fra Nordland, som tyskerne knyttet til sabotasjeaksjonene der. Kunngjøring, liste over sonoffer. Adresseavisen 6-7.oktober 1942.

7 Portforbud En vanskelig tid følger for innbyggerne i de berørte kommunene. Det blir forbudt å ferdes ute mellom kl om kvelden og kl om morgenen. Offentlige lokaler og bevertningssteder blir pålagt å stenge kl og kinoer og teatret holdes stengt inntil videre. Okkupasjonsmakten innfører også restriksjoner på bruken av offentlige kommunikasjonsmidler. Overmakten truer med våpenmakt ovenfor dem som ikke følger påbudene.

8 Svekket motstandsarbeid
Unntakstilstanden tolket av billedveversken Hannah Ryggen. Utlånt av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Svekket motstandsarbeid Det bredte seg en uhyggestemning i Trondheim og de berørte områdene som en følge av unntakstilstanden. På sikt fikk det også konsekvenser for motstandsarbeidet og rekrutteringen til dette.

9 Opphevelse Den 12.oktober opphevet Terboven unntakstilstanden. Da var til sammen 34 personer falt for Reichskommissarens avskrekkingspolitikk. Plakat. 12.oktober Utlånt av Tore Pettersen.

10 Spørsmål? Hva ønsket Terboven å oppnå med Unntakstilstanden?
Hvordan tror dere det var å leve under Unntakstilstanden? ?


Laste ned ppt "Unntakstilstanden oktober 1942"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google