Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tillit til myndighetene og til vannet Laura Terragni SIFO Statens institutt for forbruksforskning OPPDRAGSRAPPORT 1/2008.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tillit til myndighetene og til vannet Laura Terragni SIFO Statens institutt for forbruksforskning OPPDRAGSRAPPORT 1/2008."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tillit til myndighetene og til vannet Laura Terragni SIFO Statens institutt for forbruksforskning OPPDRAGSRAPPORT 1/2008

2 Vannsaken: en viktig test for myndighetene •Hvordan vurderer Oslos innbyggere offentlige myndigheters håndtering av saken? •Og, i etterkant av ”drikkevannsaken”: –I hvilken grad har forbrukerne tillit til at vannet fra springen er trygt å drikke ?

3 Hadde myndighetene kontroll?

4 ” Jeg følte at offentlige myndigheter hadde situasjonen under kontroll og visste hva de skulle gjøre”

5 Var det riktig å slå alarm?

6 ”Det er positivt at kommunen sa ifra om parasittfunn selv om det viste seg at helsefaren ikke var så stor”

7 ”Det var unødvendig å gå ut med kokevarsel for drikkevannet”

8 JA til informasjon men ikke FOR mye

9 Var informasjonen troverdig?

10 I løpet av "drikkevannsaken", tror du at følgende har fortalt deg hele sannheten, deler av sannheten, holdt informasjon tilbake, eller overdrevet?

11 ”Jeg stoler på at myndighetene i framtiden vil gi meg god informasjon om problemer med drikkevannet”

12 Er vannet trygt å drikke?

13 ”Vannet i Oslo er trygt å drikke”

14 En sammenlikning: tillit til mat og til vannet (Jacobsen, 2003; vår undersøkelse 2007) Andel som svarte: "det er svært trygt å spise": Hamburger fra gatekjøkken4 Pølser18 Oksekjøtt fra ferskvaredisken24 Oksekjøtt37 Økologisk oksekjøtt52 Andel som svarte: Helt enig i at " vannet i Oslo er trygt å drikke"41

15 Andel som er enig eller uenig i en rekke påstander om ”vannet i Oslo”

16 I hvilken grad har ditt forbruk av vann endret seg etter drikkevannsaken?

17 Hvordan har vanene endret seg? ”Jeg kjøper mer flaskevann” ”Mer skeptisk til å drikke vann rett fra springen” ”Drikker mer juice” ”Før kjøpte jeg aldri vann, nå hender det at jeg gjør det”

18 Besto myndighetene testen? JA: –Oslos innbyggere hadde generelt inntrykk av at offentlige myndigheter hadde kontroll over situasjonen –Informasjonen som ble gitt om saken fra ansvarlige myndigheter, ble vurdert som tilstrekkelig og stort sett troverdig –Viktig med ”føre-var-tiltak” MEN: •Tilliten til at det er trygt å drikke vann fra springen, har et forbedringspotensial.

19 I etterkant av drikkevannsaken. Videre perspektiver: Tillit til vann fra springen: •Hvordan utvikler tilliten seg? •Hvordan oppfattes vannkvalitet? Det finnes tendenser mot en ”privatisering av vannet”: •Hvorfor kjøper man flaskevann? •Hvilke konsekvenser kan økt forbruk av kjøpevann ha for privat økonomi, miljø, helse? •Hvordan kan man opprettholde vann som en ”felles” gode?


Laste ned ppt "Tillit til myndighetene og til vannet Laura Terragni SIFO Statens institutt for forbruksforskning OPPDRAGSRAPPORT 1/2008."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google