Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Boliglån 101 Et boliglån gir deg muligheten til å kjøpe eneboligen du alltid har drømt om. Før du kommer så langt så er en en del ting du må sette deg.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Boliglån 101 Et boliglån gir deg muligheten til å kjøpe eneboligen du alltid har drømt om. Før du kommer så langt så er en en del ting du må sette deg."— Utskrift av presentasjonen:

1 Boliglån 101 Et boliglån gir deg muligheten til å kjøpe eneboligen du alltid har drømt om. Før du kommer så langt så er en en del ting du må sette deg inn i slik at du ender opp med et lån du kan leve med. CompareKing hjelper deg med å forstå en hvordan banken vurderer deg som søker og hva du burde gjøre før du søker om et boliglån. 10 ting du burde vite om boliglån av CompareKing.no

2 1) KEEP CALM and DO YOUR HOMEWORK! Din mor sa det til deg når du var liten, vi sier det igjen, gjør hjemmeleksen din! Før du tar opp telefonen og ringer DNB, Nordea eller Danske Bank burde du gjøre deg bedre kjent med de ulike typene boliglån. Vet du hva som er forskjellen mellom et standardlån og et fleksilån? Hvis du er usikker hjelper deg å snakke med venner og bekjente. Eventuelt, du kan også sjekke ut CompareKing’s boliglånsguide for mer informasjon.

3 2) Netto eller brutto inntekt? En av de første tingene som vurderes når du sender inn en lånesøknad er brutto inntekt, med andre ord, beløpet du tjener etter skatt. Brutto inntekt tar høyde for barnebidrag, provisjon og overtidsbetaling.

4 3) Hold deg under 28-30%.. De fleste banker vil kreve at den månedlige innbetalingen din( inkludert avdrag, renter, forsikring, og eiendomsskatt) ikke overstiger 28% av din netto månedsinntekt. For å regne ut hvor grensen din går kan du multiplisere årslønnen din med 0.28 og deretter dele på 12 måneder. For eksempel, hvis du tjener 500 000 kr i året bør ikke boligutgiftene din være mer enn 11666 kroner i måneden.

5 4 ) Har du mye gjeld i forhold til inntekt? Banken vil også vurdere hvor mye av netto inntekten din som går til finansiering av gjeld. Gjelden inkluderer billån, studielån, forbrukslån, boliglån og andre månedlige utgifter. Normalt sett burde ikke dine månedlige gjeldsutgifter overstige 36% av netto inntekt. Så, hvis du tjener 500 000 kr i året kan du multiplisere dette beløpet med 0.36 for deretter å dele på 12 måneder. Gjeldsutgiftene dine per måned bør ikke overstige kr 15000.

6 5) Arbeidserfaring teller godt med! De fleste banker foretrekker lånetakere som har en stabil jobb hvor inntekten har økt gjevnt over de siste årene. Hvis du er selvstending næringsdrivende kommer du til å bli bedt om å gi ytterligere informasjon.

7 6) Dette er nok noe de fleste kjenner til.. Det starter med k og ender med historie. Alle banker vil sjekke kreditt historien din når de vurderer lånesøknanden. Denne informasjonen blir brukt for å bestemme risiko profilen din. Før du søker om lån er det lurt å få tak i en kopi av kreditt historien din for å sjekke at den er feilfri. Jo bedre kreditt historien din er, jo høyere er sjangsen for å få et attraktivt lån med lav rentekostnad.

8 7) Den beryktende egenkapitalen Mange førstehjemskjøpere sliter med å få betalt egenkapital på eiendommen de er interessert i. Vanligvis vil utlåner kreve at du har en egenkapital på 15-20% alt etter hvilke bank du har kontakt med. Hvis du har mulighet for å betale mer i egenkapital er dette noe du absolutt burde vurdere. Jo mer du legger ned jo lavere rente vil du få og det er også mulig å kjøpe en dyrere eiendom.

9 8) Vurdering av eiendom Banken vil ofte foreta en profesjonell vurdering av eiendommen du tenker på å kjøpe for å fastslå verdien. Verdien er avhenging av eiendommens stand og beliggenhet. 9 ) Kjenn til de ekstra kostnadene Hvis du trodde du “bare” må betale for eiendommen du kjøper så tar du feil. I tillegg til å betale for eiendommen så må du betale en dokumentavgift og en tinglysningsavgift. For et eksempel, hvis du kjøper en bolig verdt 3 millioner så må betale 75000 kroner i dokumentavgift.

10 10) Og det stopper ikke der… Ikke glem at du også må betale eiendomsskatt. De fleste meglere vil kunne hjelpe deg med dette. Det koster å være kar! CompareKing.no Artikler."https://www.compareking.no/introduksjon-til- boliglan%E2%80%8E". 10 ting du burde vite om boliglån av CompareKing.no. November 20, 2013. CompareKing.no.https://www.compareking.no/introduksjon-til- boliglan%E2%80%8E


Laste ned ppt "Boliglån 101 Et boliglån gir deg muligheten til å kjøpe eneboligen du alltid har drømt om. Før du kommer så langt så er en en del ting du må sette deg."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google