Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,"— Utskrift av presentasjonen:

1 Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning

2 Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt, etser og kan endre farge på enkelte stoffer.

3 Baser  Stoffer som reagerer med syrer, slik at de mister sine sure egenskaper.  Nøytraliserer syre  Etser også og kan påvirke fargen til enkelte stoffer.  Syrer og baser har både like og ulike egenskaper

4 Sure og basiske løsninger  Syrer og baser kan både være gass, væske og fast form, men vi møter dem oftest løst opp i vann  En løsning som ikke er sur eller basisk er nøytral.  Noen ganger er det greit å vite om et stoff er surt eller basisk uten å smake på det, da bruker vi indikatorer.

5 Indikator  BTb  Lakmus  Fenolftalein  Frukt eller grønnsak (rødkål)

6 ph  Hvis vi vil vite hvor sur eller basisk en løsning er bruker vi ph.  Måles på en skala fra 0 til 14  Nøytral løsning er ph 7  Sure løsninger er under ph 7  Basiske løsninger er over ph 7  For hvert tall blir en løsning 10 ganger surere eller mer basisk.

7 Organiske syrer  Fins i planter og dyr  Har ofte navn på hvor de hører hjemme (sitronsyre, maursyre++)  Svake syrer  Mange brukes til å sette smak på mat og gjøre maten holdbar  To ingredienser går ofte igjen, sitron og eddik.

8 sitronsyre  Fins i sitron  Men fins også i andre frukter  Setter frisk smak og fjerner fiskelukt  Hvis vi drypper på annen frukt beholder den den fine fargen sin  Er egentlig et hvitt stoff. Blir oftest syntetisk fremstilt eddiksyre  Syra som er mest brukt til matlaging  Vin som står uten kork blir til eddiksyre  Tilsettes for å gi syrlig smak eller for å beholde fargen på retten.  Kan tilsettes for å få mat til å holde seg lengre enn vanlig (konserverende)

9 melkesyre  Bakterier i melk som lager melkesyre  Gjør at andre bakterier ikke kommer til  Fins i alle melkeprodukter  Kan dannes i musklene under trening hvis kroppen/musklene ikke får nok oksygen.

10 Uorganiske syrer  Kalles også mineralsyrer  Mange stammer fra mineraler i bergarter  Sterke syrer og ofte løst opp i vann  Må skylle med store mengder vann hvis du får de på deg.  Brukes i industrien

11 saltsyre Løsning av gassen hydrogenklorid i vann (Hcl) Stikkende lukt og vil komme hvit røyk opp av den hvis den blir åpnet Fins i magesekken til å fordøye mat. salpetersyre Brukes til å lage kunstgjødsel og sprengstoff Norsk hydro – nitrogenoksid og ammoniakk Sur nedbør svovelsyre Er et vanlig stoff i industrien Blir brukt til mye forskjellig, bl.a gjødsel og sprengstoff Utslipp før, nye regler gjør at det er blitt mindre

12 Baser  Rengjøringsskapet hjemme  Står gjerne alkalisk i stedet for basisk  Sterke basiske løsninger kalles også lut  Grønnsåpe brukes til rengjøring, men lager skum når den kommer i kontakt med vann  Vi bruker derfor syntetiske vaskemidler til maskiner.

13 Kjente baser Natriumhydroksid - Fast stoff som er veldig etsende - Kaustisk soda - Løser lett opp fett og lager såpe av det. - Kan fjerne maling av gamle møbler eller løse opp aluminium. Ammoniakk - Salmiakk - Er en gass, men blir kjøpt som vannløsning (salmiakk) - Stikkende lukt - Skummer ikke, vindusvask. - Løser opp fett - Lage: Nitrogen fra luft og hydrogen fra råolje. Kalk - Knust kalkstein - Behandle fiskevann utsatt for sur nedbør. Kalkstein nøytraliserer det sure vannet.

14 Sterke eller svake syrer  Alle syremolekyler kan deles eller spaltes.  Den biten som spaltes vekk er et h+-ion  H+-ion gir syrene de sure egenskapene.  Sørger for sur smak og etsing.  Sterk – alle molekylene spaltes  Svak – bare noen av molekylene spaltes

15 Sterke eller svake baser  Baser tar imot h+ - ioner  Sterke baser tar imot flere h+ enn det svake baser gjør.  Nøytraliserer syre


Laste ned ppt "Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google