Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Lukt – kjemi og psykologi

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Lukt – kjemi og psykologi"— Utskrift av presentasjonen:

1 Lukt – kjemi og psykologi

2 Hva er lukt? En gass eller små partikler av et stoff eller en væske som er frigjort til luft. Disse registreres i et luktsenter vi har bak i ganen som sender signaler til hjernen om det vi lukter. Siden lukter ikke har noen fellesnavn utover sånn som surt, søtt, deilig, vondt eller kvalmt, som blir noe diffust og individuelt (i en undersøkelse svarte for eksempel 13% at de synes rose-lukt var ubehagelig og 27% det samme om eple), blir de gjerne klassifisert etter hva lukten kommer fra som f. eks. at noe lukter appelsin, rose, bensin, grønnsåpe etc. Fra råtne dyr kan det være en mengde nyanser i lukter, alt etter hva slags dyr det gjelder, men vi sier gjerne at det lukter ”søtlig” og kvalmt.

3 Hva er lukt? VIKTIG Etter en skade i hjemmet (døde dyr/dyreekskrementer i bygget eller i bygningskonstruksjonen) er lukt ikke bare kjemi, men også psykologi!

4 Hvordan bli kvitt uønsket lukt
Dyreekskrementer Urin og kroppsvæsker trekker inn i porøse materialer som treverk og betong, og her kan lukta bli sittende i måneder.

5 Hvordan bli kvitt uønsket lukt
Lufting Vask Fogging Microjet Ozonering/oksidering Air Manager (ny teknologi) Felles for metodene over er at jo høyere temperatur vi har, jo mer effektiv blir luktfjerningen. Forsegling (seising) Riving

6 Hvordan bli kvitt uønsket lukt
Lufting Kombinert med oppvarming, er lufting den enkleste måten å bli kvitt uønsket lukt på. Dette er ingen metode for ”tunge” luktskader, men kan være effektiv på småskader og der lukten er diffus, svak og vanskelig å lokalisere.

7 Hvordan bli kvitt uønsket lukt
Vask Å vaske er en enkel, og meget effektiv måte å bli kvitt lukt på. Lukt kommer jo fra en luktkilde, og etter å ha fjernet hovedkilden (for eksempel dyrelik/ekskrementer) kan vi i noen tilfeller fjerne restlukten med en grundig vask med sterke kjemikalier. Det vi må ta hensyn til er hva slags materiale lukten sitter i, for å velge rett kjemi og metode til å fjerne lukten.

8 Hvordan bli kvitt uønsket lukt
Fogging Å ”fogge” vil si å omdanne en olje med luktnøytraliserende effekt til en gass. I gassform ”angriper” den og ”pakker inn” luktmolekyler, for deretter å bryte dem ned. Brukes der det kun er et svakt luktproblem og ingen synlig forurensing, f. eks. i konstruksjonen i bygg. Oljen er ofte tilsatt ”godlukt” i forskjellige varianter, for eksempel sitrus, furunål eller rose.

9 Hvordan bli kvitt uønsket lukt
Microjet Microjet er et apparat som forstøver en væske. Væsken er som oftest vann tilsatt et luktnøytraliserende stoff og en parfyme. Brukes på små til middels luktskader der det er vanskelig å komme til å få vasket. I krypkjellere, trange områder og på f. eks. et loft med rupanel og lite eller ingen synlig luktkilde, der væsken kan legge seg på flatene og virke over tid. Også denne finnes med ”godlukt” i forskjellige varianter.

10 Hvordan bli kvitt uønsket lukt
Air Manager Dette er en luftrenser som er MEGET effektiv til å drepe virus, bakterier og luktpartikler i lufta. Dette gjør den uten å tilføre lufta verken parfyme eller oksidanter (all nedbryting skjer inne i maskinen) så denne brukes i de bebodde områdene av huset mens saneringen foregår.

11 Hvordan bli kvitt uønsket lukt
Hydrogenperoksid (H2O2) Oksidant. Finnes som væske til bruk i lavtrykksprøyte og til bruk i fogger. ”Forbrenner” organiske luktemner ved bruk av oksygen. Reststoffer er vann og oksygen. Finnes i forskjellig ”styrke”, alt etter hva slags problem man skal løse. MEGET effektiv til luktfjerning. Blekende effekt.

12 Hvordan bli kvitt uønsket lukt
Ozonering Den ”tøffeste” metoden for å fjerne uønsket lukt. Ozongass angriper og bryter ned organiske luktpartikler meget raskt. Meget effektiv til å bryte ned lukt i lufta og svak lukt på overflatene i et bygg.

13 Hvordan bli kvitt uønsket lukt
Hvordan dannes Ozon (O3)? O O O2 Spenningsfelt O O O O O O O O3

14 Luktfjernings-problemer
Lukt i forskjellige typer plast. Porøse materialer. Kjemiske reaksjoner.

15 Lukt i forskjellige typer plast
Problem fordi de luktfjerningsmetodene vi kjenner i dag (kjemikalier og ozon) er best egnet til å fjerne lukt fra ”enkle” materialer som treverk, betong etc. Plast er komplekse kjemiske ”konstruksjoner” og lukt ”setter seg fast” på en annen måte enn i tre etc.. Løsning: Grundig vask med sterke basiske kjemikalier tilsatt luktfjerningsmidler, etterbehandling med Hydrogenperoksid.

16 Porøse materialer Problem fordi luktpartikler trenger inn i materialet og således vanskelig lar seg ”hente ut igjen”. Dette særlig hvis det har vært varmt i rommet der de porøse materialene er, sånn at det har vært åpne porer og luktmolekylene har fått trenge langt inn. Løsning: Er de porøse materialene mur, betong eller annet som tåler store vannmengder, så forvanner vi og vasker med høytrykk, hvis det går. Ved lukt i spon/treverk bruker vi oppvarming og hydrogenperoksid og/eller ozonering.

17 Kjemiske reaksjoner Noen ganger skjer det en reaksjon mellom det som er infisert av lukt og enkelte bygnings- eller innbomaterialer, som skaper et luktproblem. Plast er f. eks. et stoff som det er nesten umulig å få ut lukt av når den først har satt seg, uansett saneringsmetode vi bruker. I enkelte tilfeller kan disse luktproblemene være så vanskelig å bli kvitt, at vi må rive, selv etter grundig vask og luktsanering.

18 Lukt og problemer Vår nye ”fiende”  På internett ligger det
ufattelig mye informasjon. Ofte tar de kun for seg de negative sidene ved en skade og skadesanering. Derfor blir kunnskap utover ”Basic” stadig viktigere.

19 ISS Skadeservice dekker hele landet fra Finnmark til Kristiansand.
Luktproblemer? Kontakt oss! ISS Skadeservice dekker hele landet fra Finnmark til Kristiansand. Tlf hele døgnet


Laste ned ppt "Lukt – kjemi og psykologi"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google