Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Høgskolen i Sørøst-Norge Midtøstens historie og borgerkrigen i Syria Arild Schou og Dag Einar Thorsen Institutt for kommunikasjon og organisasjon

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Høgskolen i Sørøst-Norge Midtøstens historie og borgerkrigen i Syria Arild Schou og Dag Einar Thorsen Institutt for kommunikasjon og organisasjon"— Utskrift av presentasjonen:

1 Høgskolen i Sørøst-Norge Midtøstens historie og borgerkrigen i Syria Arild Schou og Dag Einar Thorsen Institutt for kommunikasjon og organisasjon http://folk.uio.no/daget/me2016.ppt

2 Høgskolen i Sørøst-Norge Del I: Midtøstens historie

3 Høgskolen i Sørøst-Norge

4

5 Det osmanske riket og den siste kalifen Det osmanske imperiet gikk aldri aggressivt til verks for å konvertere individer eller fremme islam blant ikke-muslimske grupper. Tillot lokale språk, f. eks. arabisk. Klarte ikke å etablere et økonomisk og politisk hegemoni innenfor sitt eget imperium, og sakket akterut økonomisk på 1700-tallet.hegemoni Klarte ikke å motstå britisk og fransk ekspansjon under første verdenskrig, og blir avløst av en tyrkisk republikk i 1922. Abdülmecid II (avbildet) ble den siste kalif fra 1922 til 1924, da kalifatet ble avskaffet av den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

6 Høgskolen i Sørøst-Norge

7 Islamisme Fire år etter avskaffelsen av det osmanske kalifatet, i 1928, blir Det muslimske brorskapet etablert i Egypt, ledet av Hassan al-Banna. Brorskapets mål er å gjenopprette kalifatet og det opprinnelige, muslimske samfunnet, slik dette var organisert under de fire første kalifene på 600-tallet. Brorskapets ideologi blir spredt over hele den muslimske verden, med fornyet kraft etter revolusjonen i Iran og okkupasjonen av Den hellige moskeen i Mekka, begge deler i 1979. Al-Qaida («Kjernen») blir etablert som et samlingspunkt for ytterliggående og voldelige islamister i Afghanistan på 1980-tallet, og etablerer «filialer» i flere områder etter 2001. Den islamske staten («ad-Dawlah al-Islâmiya») vokser ut av al-Qaida i Irak, og bryter med al-Qaida i 2013. Etablerer seg som en stat med et territorium og utnevner sin leder, Abu Bakr al-Baghdadi, til «kalif».

8 Høgskolen i Sørøst-Norge Islamske retninger og «lovskoler»

9 Høgskolen i Sørøst-Norge Konfliktmønstre i dag Konflikten i Israel/Palestina har pågått med bare mindre avbrudd siden 1948. Konflikten har skapt mye mistillit hos befolkningene i Midtøsten til vestlige land og skapt grobunn for rekruttering til ulike radikale grupperinger (både sekulære og islamistiske). Etter krigen mellom Iran og Irak på 1980-tallet har skillet mellom sunnimuslimer og shiamuslimer fått fornyet aktualitet. Fjernsyn, særlig nyhetskanaler, og sosiale medier har skapt en felles offentlighet som dekker hele Midtøsten. «Den arabiske våren», omfattende protester fra og med desember 2010, har skapt positive endringer i noen land, men også fastlåste konflikter og borgerkrig flere steder. Overordnet kan man si at et mønster med havarerte stater, fremmed intervensjon og islamisme har overtatt for konflikten i Israel/Palestina

10 Høgskolen i Sørøst-Norge Status i 2015 og 2016

11 Høgskolen i Sørøst-Norge Del II: Borgerkrigen i Syria

12 Høgskolen i Sørøst-Norge

13

14

15 «Den arabiske våren» 2011: Omfattende uro i flere syriske byer. Uroen skyldes både lokale forhold og en smitteeffekt etter protester i andre land i Midtøsten, særlig Tunisia, Egypt og Libya. Den syriske regjeringen slår hardt ned på protestene, men mister kontrollen i flere byer og områder rundt omkring i landet. Sommeren 2011 blir Free Syrian Army (al- Jaysh as-Suri al-Hurr) etablert, og borgerkrigen er et faktum. «Free Syrian Army» etableres som en bred koalisjon av opprørere i 2011, bestående av både sekulære og islamistiske opposisjonelle.

16 Høgskolen i Sørøst-Norge Tingene blir komplisert Sommeren 2012: Regjeringsstyrkene trekker seg ut av kurdiske områder i nord, for å konsentrere innsatsen om kampen mot Free Syrian Army (FSA). Kurdisk milits (YPG/YPJ) overtar kontrollen i disse områdene. 2012: Islamister i FSA organiserer seg separat under navnet «Jabhat al-Nusra», som en lokal avdeling av al-Qaida. Januar 2013: Store deler Jabhat al-Nusra slår seg sammen med tilsvarende grupper i Irak og danner «Den islamske staten i Irak og Syria» (ISIS, senere IS). Sommeren/høsten 2013: ISIS bryter med al-Qaida, og setter i gang med å etablere seg som en stat med et territorium i Syria og Irak. 2013: FSA og de gjenværende delene av Jabhat al-Nusra trekker seg tilbake til en rekke enklaver i de folkerike områdene vest i landet, der de kjemper mot regjeringsstyrkene.

17 Høgskolen i Sørøst-Norge Tingene blir bare enda mer komplisert 2014: ISIS erobrer betydelige landområder i nord, og etablerer seg med flere grenseoverganger til Tyrkia, som brukes til eksport av olje og antikviteter, og import av matvarer og fremmedkrigere. Vinteren 2014/2015: Krigslykken snur i nord, og YPG/YPJ begynner å ta tilbake områder fra IS. Sommeren 2015: Situasjonen blir gradvis mer fastlåst, ingen av partene synes i stand til lenger å vinne betydelige eller avgjørende seire over noen av de andre partene. Høsten 2015: SDF (Syrian Democratic Forces) blir etablert av YPG/YPJ og en del arabiske militsgrupper. SDF samarbeider med USA og deres koalisjonspartnere, og får flystøtte fra USA. Høsten 2015: Russland intervenerer med flystøtte til fordel for regjeringsstyrkene.

18 Høgskolen i Sørøst-Norge Borgerkrigen i Syria, 24. januar 2016 Siden oktober 2015 har situasjonen vært fastlåst på de fleste frontavsnitt, men i desember 2015 begynte regjeringsstyrk er i vest og SDF i øst å erobre områder fra IS øst for Aleppo. Dette truer grensetrafikken mellom IS og Tyrkia


Laste ned ppt "Høgskolen i Sørøst-Norge Midtøstens historie og borgerkrigen i Syria Arild Schou og Dag Einar Thorsen Institutt for kommunikasjon og organisasjon"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google