Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,"— Utskrift av presentasjonen:

1 Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel, en adelsmann En geistlig En fordel Et privilegium, mange privilegier En forsamling En avgift En skatt Et opprør, gjøre opprør Å protestere, en protest Å henrette En grunnlov

2 DEN FRANSKE REVOLUSJON

3 DET FRANSKE SAMFUNNET I 1780. 3 STENDER.

4 Kirken var rik og eide mye jord. Mange fattige bønder jobbet på kirkens jord.

5 3. standen: Mange forskjellige grupper. Rike handelsfolk, folk med universitetsutdanning, butikkansatte, kontorfolk og – maaaange fattige bønder

6 Adelen hadde mange fordeler (privilegier). De betalte ikke skatter og avgifter. De tjente mye på de fattige bøndene. Bøndene måtte betale mange avgifter til adelen, f.eks. avgift hvis de skulle male korn til mel, hvis de skulle presse druene til vin, hvis de brukte veien til adelsmannen…….. Og bøndene måtte også betale 10% av alt de tjente eller dyrket til kirken.

7 Og var du født fattig, var du fattig hele livet. Var du født rik, var du rik hele livet……

8 Hvem bestemte i dette franske samfunnet? Eneveldig konge Altså kongen har (nesten) all makt alene, han lager lover alene, han bestemmer over penger alene, han bestemmer hvem som skal i fengsel og hvem som skal bli henrettet…….

9 Dronningen: Marie Antoinette. Fra Østerrike. Lite populær blant franskmenn.

10 1789: Kongen er blakk. Frankrike er blakk. Hvorfor? Krig mot Storbritannia i Amerika (1760) Krig mot Storbritannia i Amerika – den amerikanske revolusjon (1776) Kongen bruker myyyye penger!

11 Hva gjorde Ludvig 16. med det? Hvorfor kan ikke adel og kirke betale skatt??? De har jo så mye penger! Slik får jeg og Frankrike mer penger! Jeg samler de tre stendene til et møte. Vi har en stender-forsamling! En glimrende ide!

12 Hvordan gikk det i stender- forsamlingen? DÅRLIG – for kongen: Førstestand: Vi vil ikke betale skatt. Andrestand: Vi vil ikke betale skatt. Tredjestand: Vi er så mange. Vi vil forandre hele samfunnet. Vi vil ikke ha et samfunn der kongen bestemmer nesten alt, og prester og adel er så rike og ikke betaler skatt!

13 Etter mye krangling lager tredjestanden sin egen nasjonalforsamling. De sier: «Vi er Frankrikes folk. Vi er 24 millioner, dere andre er ikke 1 million. Vi skal lage en ny grunnlov for Frankrike.» Hva er en grunnlov? Hva er en nasjonalforsamling? Kong Ludvig 16. sier til første- og andrestanden: Dere må også være med i den forsamlingen. Hvis ikke, blir det helt kaos!

14 Kongen er bekymret. Kommer tredjestanden til å ta makten alene? Han bestemmer at det skal være soldater i gatene i Paris. Situasjonen er urolig….

15 Mange folk i Paris tenker: Prøver kongen å stoppe arbeidet med ny grunnlov? Folk angriper Bastillen 14. juli 1789 – Bastillen var et fengsel hvor det var mye våpen som opprørerne trengte.

16 Opprøret sprer seg utover på landsbygda i Frankrike. Bøndene angriper adelen, brenner hus, tar jord. Mange steder, også i Paris, lager folk sitt eget styre.

17 Nasjonalforsamlingen tok nå styringen og vedtok (bestemte) lover som sa at: Førstestanden og andrestanden skal også betale skatt De gamle lovene som gir adelen så mange fordeler, gjelder ikke lenger. Nasjonalforsamlingen laget også en menneske-rettighetserklæring. Her stod for eksempel: Alle mennesker er født fri og har den samme rett til frihet, til eiendom, til trygghet. Alle skal ha lov til å si sin mening. Alle skal ha lov å velge den religionen de vil. Ingen skal i fengsel uten en skikkelig rettssak.

18 FRIHET LIKHET BRORSKAP

19 Men situasjonene blir ikke rolig. Det er lite mel og brød. Sinte damer drar fra Paris til kongens slott i Versailles og tvinger kongen og dronningen til å bli med til Paris.

20 Det er mye krangel og uenighet, også i nasjonalforsamlingen. Det oppstår forskjellige grupper med forskjellige meninger om hvordan Frankrike skal bli styrt.

21 Kongen blir mer og mer redd, og han bestemmer seg for å flykte. Men han blir oppdaget og ført tilbake til Paris.

22 I 1793 ble kongen dømt til døden og henrettet. Han ble halshugget i giljotinen. Litt senere ble også dronningen, Marie-Antoinett, halshugget.

23 De neste årene var det kaos i Frankrike. Forskjellige grupper var uenige, slåss mot hverandre og drepte hverandre. Mellom 20000 og 40000 mennesker ble henrettet i giljotinen. Denne tiden kalles «den store terroren». Ingen klarte å styre Frankrike skikkelig. Det var også krig mot Østerrike på samme tid.

24 NÅR SLUTTET DEN FRANSKE REVOLUSJON? Noen sier 1795: Da var det slutt på alle henrettelsene i giljotinen, og det ble litt mindre kaos. Noen sier 1799: Da ble Frankrike styrt av 3 menn, 3 konsuler. Napoleon Bonaparte var en av dem. Noen sier 1805: Da fikk Napoleon makten alene, han ble keiser.

25 MANGE MENER AT DEN FRANSKE REVOLUSJON ER NOE AV DET VIKTIGSTE SOM HAR SKJEDD I HISTORIEN. HVORFOR? Tenk på alle mennesker før og nå som ikke har -Frihet -Ikke lever i land hvor alle har like rettigheter -Ikke lever i samfunn hvor folk hjelper hverandre eller de som styrer deler med alle Mange før og nå har fått ideene, tankene fra den franske revolusjon…

26 MEN OGSÅ VIKTIG PÅ GRUNN AV DET SOM SKJEDDE ETTERPÅ…. diktatur


Laste ned ppt "Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google