Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Halvårsoppsummering høsten 2015 på Førå`n. Vi hadde en god innkjøring i år, som strekte seg over flere måneder. Det ga oss tid og fokus på et og et barn.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Halvårsoppsummering høsten 2015 på Førå`n. Vi hadde en god innkjøring i år, som strekte seg over flere måneder. Det ga oss tid og fokus på et og et barn."— Utskrift av presentasjonen:

1 Halvårsoppsummering høsten 2015 på Førå`n

2 Vi hadde en god innkjøring i år, som strekte seg over flere måneder. Det ga oss tid og fokus på et og et barn og dere voksne. Det er alltid spennende å begynne i barnehage, mange nye inntrykk og en helt ny hverdag. Man har ikke bare en voksen som ser et barn. Vi må samarbeide og se alle barnas behov. Og barna må lære seg å dele og samhandle med andre barn og voksne. I hverdagen vår jobber vi aktivt med begrepslæring, språkstimulering og relasjonsbygging mellom barn – barn og barn – voksen. Det er viktig med en trygg hverdag. Det skaper gode samhandlingssituasjoner og tidlig tilknytning er viktig for små barn. Med engasjerte voksen i Førå`n skaper det en iver og lyst til å utforske verden hos barna. Vi benytter oss av den minste lille anledning til å komme med kunnskap i det vi gjør i hverdagen. Eks. påkledning, matsituasjon, sang og musikk, samlinger, m.m. Det ble mange uker med gode «frukter» i grønsakskassene våre. I forbindelse med prosjektene våres i framtida er nå, lagde Astrid saft av kirsebær, rips, bringebær og solbær. Alle fikk med seg en flaske hjem.

3 Bevegelsesglede i barnehagen er et gjennomgående tema dette året. Målet vårt i prosjektet framtida er nå er: «Alle barn skal utvikle en god selvfølelse i gode relasjoner og oppleve bevegelsesglede og mestring». Barnet er et menneske som har bevegelsesglede og som er grunnleggende opptatt av å være i bevegelsesaktivitet. Gjennom tilrettelagte aktiviteter i barnehagen vil barna gjøre seg kroppslige og sanselige erfaringer. Og utforske, utprøve og videreutvikle sin kropps- og bevegelseskompetanse. Rammeplanen sier at barn gjennom kroppslig aktivitet lærer seg selv og verden å kjenne. Et godt kosthold og god veksling mellom aktivitet og hvile er nødvendig for at barn skal utvikle en sunn kropp. Det legges også vekt på at barnehagen skal gi barn mulighet til å skaffe seg gode og allsidige bevegelsesutfordringer. Da er det viktig med gode rollemodeller og begeistringssmittere. Det er trygge og omsorgsfulle personer som evner å være til stede med hele seg. Man ser gløden og engasjementet i øynene deres. Personen har en god innlevelse i det den holder på med. Han motiverer barn og voksne på en positiv måte fordi han fremstår som ekte og engasjert. Alle de ansatte har dette halvåret hatt sine egne utviklingsprosjekt. Hver enkelt har utvikle seg i engasjementet i bevegelsesgleden sammen med barna. De ansatte har tatt video, bilder, gjennomført barnesamtaler og skrevet ned praksisfortellinger i forbindelse dokumentasjon til hvert enkelt prosjekt. Vi ser at alle barna gleder seg ved å være i aktivitet og utforsker sine egne grenser. De har blitt mye sterkere på kroppsbeherskelsen og balansen. De tar utfordringer og mestrer nye ting for hver dag som går. Vi hører glede i beveglesesaktivitetene. De ansatte har hatt aktiviteter som sparke ball, øye-hånd-fot koordinasjon – snu seg og krabbe ned utetrappa på Førå`n, muskel og leddsans, hinderløype og tur i ulendt terreng, kosthold – plukke bær/safte og hoppe – et pedagogisk opplegg. Vi ser at barna bruker aktivitetene i det daglige. Barna har også jobbet med klatring, åle seg/krabbe på gulvet/bakken og hørsel.

4 Det har vært mange fine opplevelser og erfaringer å ta med seg i bevegelsesglede i høst Mange fine utfordringer inne også med «sklia» og hinderløype. 1 åringene har vært en tur på gymsalen. Der var det mye rart man kunne gjøre. Og det var lov til å løpe inne. Noen prøvde seg i ribbeveggen, noen slo kråke og for noen var det nok å komme seg opp på den tykke madrassen.

5 2 åringene på tur Vi har som sagt hatt fokus på bevegelse og helse i høst, og til det hører turglede naturligvis med. Vi har hatt mange fine turer rundt på garden, på jordet og på veien. Det har vært utviklende for barna å bevege seg i ulendt terreng og vi har sett stor forskjell på barnas motorikk og balanse fra tidligere i høst. Vi ser også gleden av å oppleve noe sammen, at det skaper samhold i gruppen. Vi deler glede med å løpe i vann, sitte høyt oppå en halmbunt, spise bringebær rett fra busken og vi deler kosen med å sitte på jordet å spise matpakka Og ikke minst det å hjelpe hverandre opp igjen når noen har snublet. Vi ser det lyser i barneøyer av både det å kunne hjelpe noen som trenger ens hjelp, være betydningsfull, og det å faktisk få hjelp av en venn. Etter turene våre er det godt å finne vogner, la roen senke seg og kjenne at man har brukt kroppen. Barna sovner nesten før de er nede med hodet på puta.

6 Fjøset På tirsdager har 2-åringene fast fjøsdag. Så etter frokosten i lavvo`n tusler vi inn i fjøset alle mann. Der har vi først en liten samling med sang og dyr som tema. I høst har vi snakket mye om sauene og at de gir oss mye ull til klær som vi kan bruke. Og at hønene gir oss egg slik at vi kan lage pannekaker og vafler. Så har vi et lite barnemøte om hva vi skal gjøre i fjøset og fordeler arbeids-oppgavene. Noen kjører trillebår med møkk, andre fyller vann til kaninene og noen er på låven å henter høy. Barna er selv med på å bestemme hva de har lyst til. Å stort sett så løser det seg veldig bra av seg selv, slik at alle får gjort litt forskjellige ting i fjøset og de får varierte opplevelser med fjøsstellet. Tilslutt blir det tid til litt kos med kaninene og skravling med Gabriel Barna har kost seg med fjøsstellet og har tatt sine arbeidsoppgaver svært alvorlig. Små, men flittige arbeidsmaur har kostet, møkket og kjørt mange trillebårlass på dynga! Og ikke minst trosset en meget glatt låvebru for å hente høy. Ett åringene har vært innom fjøset flere ganger og er ofte innom Gabriel å hilser på og har med seg en skalk. Det er viktig at vi blir kjent med dyrene og alle føler trygghet ved kontakt med dyrene. Vi fyller stadig på med fuglemat til fuglene i fuglekarnappen. Det er spennende og se på fuglene gjennom kjøkkenvinduet. Vi har ikke fått lagd fulgemat. Men det tar vi igjen på nyåret.

7 Dyra i fjøset og ute på beite

8 Livet på gården

9 Forming – og pedagogisk aktivitet inne og ute

10 Desember måned ble en koselig måned i barnehagen. Mange gode stunder med sanseinntrykk og opplevelser på førjuls - /jule tradisjoner. Vi startet desember med adventsamlinger med sang og musikk, lys i adventsstaken, en pakke med en overraskelse som ble plassert inni stallen hos 2 åringene. 1 åringene fikk en julepynt hver dag som ble hengt opp på et juletre, vi telte hjerter med datoer, alle fikk en pepperkake og vi avsluttet med «Et barn er født i Betlehem». 3. des var det nissefest. Så gøy at mange hadde tid til å spise nissegrøt sammen med oss i Førå`n. Det er rart for barna at vi plutselig skal ha huset fullt av søsken og foreldre. Men det ble en fin fest som avsluttet på låven hos nissen. Det er alltid spennende og for noen veldig skummelt. Alle barn og ansatte møttes i gymsalen til julelunsj. Der ble det servert alt av julemat. Barna syntes det var veldig spennende. Mange hadde nok med å se og observere hva som skjedde rundt seg. Pepperkaker har vi bakt og pyntet. Deilig lukt i hele Førå`n. Skolegruppa gikk Luciatog og serverte lussekatter. Det ble en veldig stemningsfull morgenstund. Vi har hatt formingsaktiviteter som dere så i juleposen. Vi hadde fingermaling foran på posen, vi har lagd håndtrykk på julekuler og fingeravtrykk, som ble fine snømenn/nisser og reinsdyr, håndavtrykk på dikt og pepperkake med pynt. Dette halvåret ble avsluttet med utdeling av juleposer og en liten lompesmak av hjemmelagde lomper.


Laste ned ppt "Halvårsoppsummering høsten 2015 på Førå`n. Vi hadde en god innkjøring i år, som strekte seg over flere måneder. Det ga oss tid og fokus på et og et barn."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google