Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sammensatte tekster.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sammensatte tekster."— Utskrift av presentasjonen:

1 Sammensatte tekster

2 Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
1: Saktekster (Eksempler: Artikkel, foredrag, intervju, brev, søknad, referat, rapport, kåseri.) 2: Skjønnlitteratur (Diktning og fortellinger: Helt eller delvis oppdiktet.) (Eksempler: Eventyr, sagn, myter, noveller, romaner, lyrikk(dikt), skuespill.) I tillegg har vi : 3: Sammensatte tekster = ord, bilde og lyd (Eksempler: Reklame, bilder, tegneserier, nettsider, film, avis, musikkvideo.)

3 Hvorfor fokus på sammensatte tekster?
Informasjonsstrømmen i samfunnet vårt er stor. Ord, bilder og lydeffekter møter oss hver dag gjennom tv, mobiltelefon, internett, film, musikk, aviser, tidsskrifter, tegneserier, bøker, plakater, dataspill osv. Vi blir informert og underholdt, men også utsatt for propaganda og av og til lurt. For å ikke bli lurt, må vi ha en kritisk holdning til det vi blir presentert for. Vi må derfor lære å forstå de virkemidlene avsenderen benytter. Propaganda: bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre.

4 Hva er sammensatt tekst?
En sammensatt tekst består av flere elementer som: Tekst Bilde Lyd. Disse elementene (delene)skaper mening på ulike måter Vi kaller det sammensatte tekster når ord, bilde og lyd opptrer sammen. Eksempler på sammensatt tekst: Internett (web-sider) Avis-artikler Magasin-artikler Reklame Musikkvideoer Film Tegneserier Dataspill Bok-cover Film-cover

5 Tekst og bilde Appell til hode og hjerte
Fotografier og musikk er ofte velegnede til å engasjere følelsene våre, mens skriftspråket gjerne har andre funksjoner i samspillet med bilder og lyd. I eksemplet ser vi et fotografi som appellerer sterkt til følelsene. Mange kjenner et tydelig ubehag i møte med slike bilder. Den skriftlige teksten skal hjelpe oss til å omsette følelsene til handling. Ordene informerer om hva vi kan gjøre for å hjelpe mennesker som opplever tortur. (Kilde: Hva er det bildet i denne annonsen appellerer til? Hvilken funksjon (oppgave) har teksten?

6 Reklame (http://www.reklamefilmer.com/ )
Reklame som et eksempel på en sammensatt tekst: Når en vare skal selges, skal reklamen: skape oppmerksomhet om produktet skape interesse for produktet gi deg behov for å eie produktet få deg til å handle - altså få deg til å bruke penger (Kilde: Hva er reklame? [Reklame: fra latin reklamare, som betyr å rope ut, stadig gjenta].

7 Musikkvideo – en sammensatt tekst
En sammensatt tekst inneholder flere ulike uttrykksmåter. Musikkvideoen for eksempel kombinerer gjerne bilder, dans, musikk og ord. De forskjellige uttrykksmåtene virker sammen og skaper en helhet. Det er litt på samme måten som når vi lager en matrett: Den ferdige retten er mer enn summen av ingrediensene. Hva oppnår Miley Cyrus med denne musikkvideoen?

8 Tegneserie En sammensatt tekst
Tegneserien er en sjanger som kombinerer bilde og tekst for å fortelle en historie. Det fins også noen få tegneserier som består av bare bilder. Tegneserien har utviklet seg i samspill med andre mediesjangrer (medietyper) som film og TV. Hvorfor rydder jeg opp etter deg dag etter dag? Hvorfor, hvorfor, hvorfor? Siden du nevner det, jeg har også alltid lurt på det?

9 Retorikk i sammensatte tekster
Aristoteles var den første som beskrev hvordan man kan overtale og påvirke andre: Han tok i bruk begrepene: Ethos = Troverdighet Pathos = Vekke følelser Logos = Logisk/fornuftig/sannsynlig Aristoteles (384–322 f.Kr.) Skal man lage gode sammensatte tekster, må man tenke nøye gjennom hvordan man best kan få frem sitt budskap gjennom bruk av retorikk og estetiske virkemidler.

10 Bilder i sammensatt tekster
En egen form for kommunikasjon Den som lager et bilde, vil uttrykke (si) og formidle noe. Og den som ser på et bilde, må tolke det han ser. Bilder er en form for kommunikasjon som har sitt eget språk. (Kommunikasjon = meddele, snakke sammen)

11 forlokkende langt borte…
Bilder forteller ...men på en annen måte enn ord. Kjenner du dette bildet? Det viser en scene fra et norsk eventyr. Hvem er personen som står med ryggen til betrakteren? Og hva er det han ser? Bildet er malt av den norske kunstneren Theodor Kittelsen (1857–1914). Tittelen på bildet er Soria Moria slott, etter eventyret med samme navn. Bildet viser Askeladden idet han får øye på slottet som ligger og lyser i det fjerne. Der bor prinsessen han gjerne vil ha... Askeladden, han ser noe forlokkende langt borte…

12 Balanse i bilder Med balanse mener vi fordelingen av de enkelte elementene på bildeflaten. Symmetrisk balanse Elementene er fordelt omtrent likt på venstre og høyre bildehalvdel. Det gylne snitt Det gylne snitt er en spesiell form for asymmetrisk balanse. Når vi deler opp en firkantet flate i tre like deler både vannrett og loddrett, vil delelinjene ligge omtrent i det gylne snitt. De beste fokuspunktene finner vi der linjene krysser hverandre, og det er der kunstneren gjerne plasserer viktige elementer. Hvilket punkt utpeker seg på dette bildet?

13 Kontraster Fargekontraster Størrelseskontraster Formkontraster
sterk-svak, lys-mørk osv. Størrelseskontraster stor–liten, forstørra–forminska, forgrunn–bakgrunn osv. Formkontraster kantete–rund, oval, regelmessig–uregelmessig osv. Hvilke kontraster finner du på denne Kavli-nettsida? Hvilken virkning (funksjon) har de? Kan vi si noe om retoriske virkemidler i dette bildet?

14 Kontraster 1 2 En viktig størrelseskontrast i en tekst:
Størrelsen på titlene (overskriftene) i forhold til størrelsen på mengdetekst. 2 3 Hva signaliserer de ulike størrelsene på overskriftene?

15 Skrifttype – et viktig virkemiddel
1. Antikva-skrifter 2. Grotesk-skrifter 3. Fantasi-skrifter I hvilke sammenhenger ville du brukt disse forskjellige skrifttypene? To viktige hensyn Gjør skriften det lett å lese innholdet? Skaper den et uttrykk som passer til budskap og målgruppe?

16 Hvilken fargekontrast og hvilken størrelses-kontrast er utnyttet i omtalen av vårens mote for herrer? ”En sterk og maskulin duft” kalles Escada Sunset Heat for Men i produktomtalen til høyre. Hvordan passer emballasjen og flasken til denne omtalen? Se på skrifttypene som er valgt i overskrift-ene. Passer de til produktene som er omtalt? Hvem tror du er målgruppa for denne siden? Kvinner eller menn?

17 Oppgave: Hva kan vi si om følgende punkter i denne sammensatte teksten? Kontrastbruk Fargebruk Bildebruk Bildeplaseringer Valg av skrifttyper Retoriske grep

18

19 Oppgave Lag en sammensatt tekst som reklamerer for en vare eller et produkt. Teksten skal presenteres enten som en artikkel i en avis/ukeblad eller som en nettside. Husk: Tekst- og billedbruk i forhold til hverandre. Kontraster: skrifttype, farge, størrelser, form, etc. Retorikk.


Laste ned ppt "Sammensatte tekster."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google