Presentasjon om: "Hvordan spille Yukigassen snøballkamp"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvordan spille Yukigassen snøballkamp
”Nord-Norges tøffeste vinter arrangement” Velkommen til yukigassen. Spillet der du treffer gode venner og kjenner adrenalinet i fingertuppan.

2 Historie Opprinnelse fra den japanske byen Sobetsu.
I Japan deltar over 2500 lag. Kommet til Norge og Vardø via vennskapsbyen Kemijärvi i Finland. Som igjen er vennskapsby med Sobetsu Japan. Vardø har arrangert Nordisk mesterskap sammenhengende siden 1997. Historie Opprinnelse fra den japanske byen Sobetsu. I Japan deltar over 1000 lag. Kommet til Norge og Vardø via vennskapsbyen Kemijärvi i Finland. Som igjen er vennskapsby med Sobetsu Japan. Vardø har arrangert Nordisk mesterskap i Yukigassen 7 år på rad.

3 Fakta Et lagspill mellom to lag som foregår på en bane med bestemte mål. Hensikten er å ta motstanderens flagg før tiden på en omgang er ute. Hver kamp består av 3 omganger av 3 minutter hver. Den som har vunnet 2 omganger har vunnet kampen. Fakta om Yukigassen snøballkamp Et lagspill mellom to lag som foregår på en bane med bestemte mål. Hvert lag har 7 spillere. Hensikten er å treffe motstanderne på det andre laget med snøballer, og/eller ta motstanderens flagg før tiden på en omgang er ute. Hver kamp består av 3 omganger av 3 minutter hver. Den som har vunnet 2 omganger har vunnet kampen.

4 Forvarslinja deler banehalvdelen inn i en angrepssone og en forvarssone
Banen 40 m På midten av banen står det en midtborg 10 m Banen er delt inn i to bane halvdeler med en angreps sone på hver side. Hver side er forsynt med to borger som blir kalt for slott. Midt på banen er det en midtborg. I tillegg har hver banehalvdel to små borger på hver side. Til sist har hvert lag et flagg. Lagets flagg skal være av tekstil og være 50 cm brede og 1 meter lange. Flaggstengene skal være min. 2 meter max. 3 meter To småborger Hver banehalvdel har også to småborger Hver banehalvdel har et slott Lagets flagg står plasset her

5 Lagets flagg skal være av tekstil og være 50 cm brede og 1 meter lange
Lagets flagg skal være av tekstil og være 50 cm brede og 1 meter lange. Flaggstengene skal være min. 2 meter max. 3 meter. Flagget Alle spillerne må bruke godkjente hjelmer under kampene. Disse ligger klar på slottsborgen før kampen begynner.

6 Lagoppstilling 1 Kaptein 3 Forsvarsspillere 4 Angrepsspillere
Forvarsspillerne får utlevert vester nummerert fra 1 til 3 Kapteinen får utlevert vest med nr 0 Hvert lag består av: Angrepsspillerne får utlevert vester nummerert fra 4 til 7 Lag 1 Lag 2 1 Kaptein 3 Forsvarsspillere Et lag består av 1 kaptein, 3 forsvarspillere og 4 angrepsspillere. Det skal alltid være minimum 3 av hvert kjønn på banen når kampen starter. Det skal være minimum 3 av hvert kjønn på banen når en omgang startes 4 Angrepsspillere 2 Reserver

7 Lagene kan sette inn reserve hvis:
En av spillerne blir skadet i en omgang. Laget ønsker å benytte ny (reserve) spiller. NB! Bytte av spillere kan bare skje mellom omgangene. Lagene kan sette inn reserve hvis: Noen av spillerne blir skadet i en omgang. Laget ønsker å benytte ny (reserve) spiller. NB! Bytte av spillere kan bare skje mellom omgangene.

8 Alle spillerne må bruke godkjente hjelmer under kampene
Alle spillerne må bruke godkjente hjelmer under kampene. Disse ligger klar på slottsborgen før kampen begynner. Hjelmene har visir for å beskytte øynene

9 Snøballer Snøballene lages i egne telt tidligst 30 min før kamp.
Snøballene legges i utdelte kasser, en for hver omgang Lagene lager 3x90 (270) snøballer til hver kamp. Snøballene lages i egne snøballpresser. Og er de eneste snøballene som godkjennes til bruk under kampene. Hvert lag har 90 snøballer når en omgang begynner. Laget må lage 270 godkjente snøballer før kampen begynner. Arrangørene vil opplyse lagene hvor snøballene skal lages i god tid før kampstart.

10 Snøballer Snøballene plasseres bak slottet i egne kasser som blir utlever i snøball teltene Kassen med snøballer plasseres bak slottet før kamp og skal ikke flyttes

11 Begge lag møtes ved midtborgen for å hilse før kamp
Før kamp møtes begge lagene ved midt borgen for å hilse.

12 Før omgangen startes, stiller spillerne seg opp foran forsvarslinja
Start Oppstilling Kapteinen deltar ikke på banen, men styrer spillerne sine fra side linjen Lagene stiller opp foran den streken skiller forsvarssonen fra angrepssonen. Som dere ser deltar ikke kapteinen i selve spillet, men styrer spillerne sine fra sidelinjen. Før omgangen startes, stiller spillerne seg opp foran forsvarslinja

13 Oppstilling før omgangen begynner
Her er et eksempel på oppstilling før omgangen begynner.

14 Forsvarsspillere kan bevege seg over hele banen
Bevegelsessoner Forsvarsspillere kan bevege seg over hele banen Angrepsspillere kan kun bevege seg foran forsvarslinja. Dette betyr at de ikke kan hente snøballer bak slottet. Forsvarsspillerne er nødt til trille dem frem langs bakken til angrepsspillerne Forsvarsspillerne kan bevege seg over hele banen. Angrepsspillere kan ikke bevege seg bak angrepslinja. Dette betyr at angrepsspillerne ikke kan hente snøballer selv, men disse må trilles fram til dem av forsvarsspillerne.

15 Dommere Dommernes plassering Hver kamp dømmes av en hoveddommer
Og 4 banedommere som kontroller hver sin sone, Og 4 banedommere som kontroller hver sin sone. Under hver kamp er det 4 dommere og en hoveddommer som er plassert rundt banen. Dommerne har hver sin sone å passe på og vil løfte et flagg dersom de registrerer treff på spillerne. Følg alltid dommernes instruksjoner. Ingen protester godtas under kampene. Dommerne har tydelige røde vester og er utstyrt med hjelm.

16 Kampen er igang Her er kampen igang

17 Kampen er igang Her er kampen igang

18 En spiller blir dømt ut hvis:
Spilleren blir truffet av en snøball av motspiller eller medspiller. Spilleren tråkker utenfor den oppmerkede banen. Spilleren viser usportslig opptreden på banen. Ved alvorlige brudd på reglene kan hele laget dømmes ut og tape kampen. En spiller blir dømt ut hvis: Spilleren blir truffet av en snøball av motspiller eller medspiller. Spilleren tråkker utenfor den oppmerkede banen. Spilleren viser usportslig opptreden på banen.

19 Hvordan oppføre seg hvis man blir dømt ut
og treffer rød spiller, skal rød spiller forlate banen og… Når en spiller blir truffet av en snøball, skal han umiddelbart gå ut av banen. Ta av seg hjelmen og stille seg på kortlinja bak sitt lag. Stille seg bak kortlinja med hjelmen av. Dersom blå spiller skyter en snøball…

20 Et lag vinner en omgang hvis:
Laget klarer å ta flagget. Har flere spillere igjen på banen enn det andre laget når omgangen er slutt. 3 eller flere fra motstanderens lag krysser midtlinja samtidig. Et lag vinner en omgang hvis: Laget klarer å ta flagget. Har flere spillere igjen på banen enn det andre laget når kampen er slutt. 4 eller flere fra motstanderens lag krysser midtlinja samtidig.

21 Vinne omgangen uten å ta flagget
Blått lag taper med omgangen med 3 spillere igjen på banen Her ser vi et eksempel på at det røde laget har vunnet omgangen fordi de har 5 spillere igjen på banen og det blå laget har 3 spillere igjen på banen etter at omgangen er slutt. Rødt lag vinner omgangen med 5 spillere igjen på banen

22 En omgang blir uavgjort hvis:
Ingen av lagene tar flagget. Begge lag har like mange spillere på banen ved omgangens slutt. En omgang blir uavgjort hvis: Ingen av lagene tar flagget. Begge lag har like mange spillere på banen ved omgangens slutt.

23 Vinne en kamp: Det laget som vinner 2 omganger vinner kampen.
Dersom det blir uavgjort, avgjøres kampen med vinnerkast: En hjelm blir lagt på midtborgen. 5 spillere blir valgt ut til skyte på hjelmen fra en bestemt avstand. Det laget som skyter ned hjelmen flest ganger vinner. Hvis stillingen er lik etter 5 kast, kaster man til et lag klarer å treffe og det andre ikke. Hvordan man vinner en kamp Det laget som vinner 2 omganger vinner kampen. Dersom det blir uavgjort, avgjøres kampen med vinnerkast: En hjelm blir lagt på midtborgen. 5 spillere blir valgt ut til skyte på hjelmen fra en bestemt avstand. Det laget som skyter ned hjelmen flest ganger vinner. Hvis stillingen er lik etter 5 kast, kaster man til et lag klarer å treffe og det andre ikke.

24 Begge lag møtes ved midtborgen for å takke for kampen
Etter kampen Begge lag møtes ved midtborgen for å takke for kampen Før kamp møtes begge lagene ved midt borgen for å hilse.