Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vi kaller disse gjenstandene for bruksformer.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vi kaller disse gjenstandene for bruksformer."— Utskrift av presentasjonen:

1 Vi kaller disse gjenstandene for bruksformer.
Bruksform og design Når du leser dette sitter du gjerne på en stol? Du har gjerne på deg genser eller skjorte? I lomma har du kanskje en mobil. Tingene jeg nevner er helt forskjellige, men likevel har de noe til felles: De er formgitt for at du skal kunne bruke de. Vi kaller disse gjenstandene for bruksformer.

2 Noen har planlagt hvordan tingene skal se ut, og hvilket materiale de skal lages i.
Dette kaller vi design. Begrepet kommer av det italienske ordet designo, som betyr skisse eller tegning. På norsk oversettes det gjerne med formgiving. Personene som driver med dette kaller vi formgivere eller designere. Det meste av det vi omgir oss med er industriframstilt. Det vil si at det er planlagt og tegnet for masseproduksjon. Vi kaller det industridesign. Men noen av gjenstandene vi bruker er gjerne håndlaget av en kunsthåndverker. De formes og lages ferdig i kunsthåndverkerens verksted. Vi kaller det kunsthåndverk.

3 ALVAR ALTO( ) Alvar Aalto ble født i en liten landsby i Vest-Finland i Han ville gjerne bli arkitekt og flyttet derfor til Helsinki. Her studerte han ved Helsinkis tekniske universitet. I 1921 var han ferdigutdannet arkitekt. Aalto kombinerte moderne materialer og form med tradisjon og tok alltid utgangspunkt i naturen og omgivelsene rundt. Slik hører han også til den organiske modernismen.

4 Alvar Aalto designet også alle møblene til et sanatorium, blant annet Paimio stolen. Igjen hadde han pasienten i tankene. Stolen skulle gjøre det lettere for pasienten å puste. Han var inspirert av Marcel Breuers stol, men i stedet for stål valgte Alvar tre og plast.

5 I 1935 flyttet Alvar Aalto og familien tilbake til Helsinki
I 1935 flyttet Alvar Aalto og familien tilbake til Helsinki. Han og konen ble her bedt om å designe restauranten Savoy midt i sentrum av Helsinki. Savoyvasen som var en del av interiøret, er fortsatt en bestselger.

6 ARNE JACOBSEN ( ) Arne Jacobsen ble født i København i Han ønsket egentlig å bli maler, men faren mente at det var mer fornuftig å bli arkitekt. Før han begynte på arkitektstudiet ved Kunsthøgskolen i København, jobbet han en tid som murer. Etter at han var ferdig utdannet arkitekt i 1927, etablerte han i 1930 et eget designkontor i København.

7 Arne Jacobsen forsøkte å smelte sammen tradisjonell dansk design med modernismens ideer. Han hadde sin personlige fortolkning av den internasjonale funksjonalismen. Når Arne Jacobsen satte i gang med et prosjekt, visste han sjelden hvordan det ville ende. På grunnlag av noen hurtige skisser laget han modeller i full størrelse.

8 Et av de mest kjente prosjektene hans er SAS hotellet i København
Et av de mest kjente prosjektene hans er SAS hotellet i København. "Egget" og "Svanen" var to av stolene som ble designet for hotellet.

9 En annen av Jacobsens klassikere er "7-eren"
En annen av Jacobsens klassikere er "7-eren". Den finnes i mange farger og med tre eller fire bein. Setet og ryggstøtten er støpt fra et enkelt stykke kryssfiner som er støttet opp av en ramme av stål. Stolen var designet for Fritz Hansens møbelfabrikk. Der hadde man i mange år eksperimentert med dampbøyd kryssfiner. Med "Mauren" og "7-eren" ble Arne Jacobsen en verdenskjent møbeldesigner.

10 Gerhard Munthe Gerhard Munthe var kanskje den norske kunstneren som best tilpasset seg nasjonalromantikken. Gerhard Munthe var i utgangspunktet maler, men samtidig en svært allsidig kunstner. Da Holmenkollen Turisthotell skulle gjenoppbygges etter brannen i 1895, fikk Munthe en viktig rolle som ansvarlig for utsmykningsarbeidet. Munthe sto selv for utsmykningen av det såkalte Eventyrværelset, hotellets mest berømte rom.

11

12 Pia Myrvold f. 1960 Pia Myrvold ble født i Stavanger i Hun bor og arbeider i Paris. Myrvold er både kunstner og klesdesigner. Hun forsøker å kombinere mote med sin lidenskap for kunst. Pia Myrvold kan kalles performance-kunstner. Det vil si at hun presenterer kunsten sin som en forestilling.

13

14 Peter Opsvik f. 1939 Peter Opsvik begynte sin karriere som industridesigner ved Tandbergs radiofabrikk i Oslo. Her jobbet han i fem år. Siden 1970 har han arbeidet som frilans møbeldesigner i Oslo, hvor han har sitt eget atelier Opsvik fikk gjennombrudd som møbeldesigner med stolene "Tripp Trapp" og "Balanse". I stolen "Balanse" forsøker Opsvik å kombinere det beste av europeisk og japansk sittekultur. Prinsippet går ut på å skape en mer aktiv sittestilling.

15

16 Philippe Starck f. 1949 Philippe Starck ble født i Paris i Faren, som var flydesigner, inspirerte tidlig Starck til å skape ting. Philippe husker å ha tilbrakt utallige timer under farens tegnebord. Her drev han med ulike former for skapende arbeid. Han elsket å skru fra hverandre ting for så å sette de sammen igjen. I dag er Philippe Starck en av verdens mest kjente designere. Prosjektet som gjorde han kjent, var innredningen av den lille Pariserkafeen Cafe Costes nær Pompidousenteret. Starck designet alle møblene til denne kafeen, blant annet en stol med tre bein. Stolen har siden over hele verden blitt et symbol på moderne design.

17 W. W-stolen fra 1990 er også trebeint
W.W-stolen fra 1990 er også trebeint. Den minner mer om en skulptur enn en stol. De tre beina vokser som greiner ut fra setet. Starck designet denne stolen til den tyske filmregissøren Wim Wenders, derfor navnet W.W.

18 Også andre av Starcks gjenstander ser ut som skulpturer
Også andre av Starcks gjenstander ser ut som skulpturer. Sitronpressen han laget for Alessi er et godt eksempel på en slik gjenstand. Den kan minne om en rakett. Ser du andre ting den ligner på?


Laste ned ppt "Vi kaller disse gjenstandene for bruksformer."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google