Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kjøre DX på VHF ? Er det mulig ?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kjøre DX på VHF ? Er det mulig ?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kjøre DX på VHF ? Er det mulig ?
Presentasjon av LA4YGA

2 Nybegynner på VHF? Jeg tror de fleste av dere har kjørt FM QSO på 2m eller 70 cm , men har dere lyttet nøye på CW/SSB? Er det bare sus som kommer ut fra høytaleren? Ikke fortvil! Jeg vil fortelle dere hvor og når og ikke minst hvordan dere bør lytte til (tid og retning) at du kan få dette til. Så la oss starte fra begynnelsen Først og fremst du trenger ikke å være en super stasjon for å åpne kontakter på flere hundre kilometer. De fleste sannsynlig har allerede utstyr (TRX + antenne) som trenges til dette.

3 Nybegynner på VHF ? Her kommer noen eksempler for QRO stasjoner, vi kaler dem BIG GUNS Nesten hvem som helst i LA kan høre disse Det er også i LA noen stasjoner som kommer under denne kategorien.

4 RN6BN

5 HB9Q

6 LA8YB

7 LA4YGA Jeg er en QRP stasjon i forhold til de ovennevnte
Hoved rig IC910H 2m/70cm/23cm Reserve rig IC706MKIIG HF/6m/2m/70cm Antenna: 2m – Cuu Dee 15 elem. (3WL) cm – Cuu Dee 17 elem cm – Tonna 37 elem. Forforsterker ved antenna ca. 0.8 NF og 30m kabel H100 (gir 0.7 db demping) PA : 2m – hjemmelaget med rør GS35b – 300W 70cm - hjemmelaget – 100W cm – hjemmelaget – 100W

8 LA4YGA Hva er mulig å få det til ? Jeg har klart følgende på 2m:
DXCC – 56 WW lokator – 411 WAC – 5 CQ Zone - 13

9 LA4YGA

10 LA4YGA Førstegang forbindelse LA – 1A på 2m

11 LA4YGA

12 LA4YGA Førstegang forbindelse LA – FM på 2m (bekreftet)

13 LA4YGA

14 VHF bånd 6m (50 – 52 MHz) MAGIC BAND 4m ( 70 MHz) kommer snart i LA
70 cm (432 – 438 MHz) dette er UHF

15 Propagasjon Tropo (Tr) Sporadisk E (Es) Aurora (Au) Meteorscater (Ms)
Earth-Moon-Earth (EME) ….. og flere andre

16 Tropo Signaler blir reflektert av troposfæren
Signalet går lenger enn siktlinjen Normalt km IARU Region 1 ODX: 50 MHz – 1238 km (ZS6Y – ZS1AGF) 144 MHz – 4041 km (G4LOH – D44TD)

17 Tropo - scatter

18 Tropo Det er en kompleks sammenheng mellom været og troposfæren
Enkelt kan man si at det kreves enten temperaturinversjon eller fuktighetsinversjon for at tropo oppstå Gode hjelpemidler er aktuelt værkart som ikke er mer enn noen timer gammelt samt et barometer

19 Tropo - duct

20 Tropo Du skal spesielt være på utkik etter høytrykk. Det er særlig når et høytrykk er på vei til å avta igjen at de gode kondisjonene oppstår. Når du skal kontrollere om det er tropo, så lytt etter fjerne radiofyr. Her er det en eksempel på værkart med høytryk :

21 Tropo

22 Tropo Eksempel på tropo forhold den

23 Tropo

24 Tropo Lydklipp OK1AGE/p Lydklipp radiofyr DL0PR
Under tropo forhold kan du bruke vanlige operasjonsprosedyrer

25 Sporadisk-E Dette er et navn man har gitt de intense ioniseringene av E-laget som kan oppstå fra tid til annen. Sporadisk-E forekommer oftest i tiden mai til august og i blant i desember. Fenomenet har innvirkning på frekvenser opp til 200 MHz slik at 6m og 2m båndene vi vil ha nytte av dette.

26 Sporadisk-E

27 Sporadisk-E Fenomenet opptrer ofte i meget korte tidsrom og er vanskelig å forutsi. Det beste er å lytte på FM BC-mottaker som dekker MHz hvor man vil oppdage om det foregår noe. Andre indikatorer er 50 MHz mottakeren eller TV- kanal 2, 3, 4. Varigheten av Es kan være meget korte, helt ned til noen få minutter.

28 Sporadisk-E Eksempel på Es den

29 Sporadisk-E Lydklipp JW0PK Lydklipp TF3GC
Siden det kan være meget korte åpninger er det vanlig at man bruker meget korte QSO-er. Man utveksler vanligvis bare kallesignal, rapport og lokator.

30 Aurora Det fenomenet som vi til daglig kaller nordlys, har vært kjent og brukt radioamatørene lange tider. Vi bruker nordlysforekomsten som reflektor ved å rette antennen mot nord. På den måten vi kan nå mye lenger med våre signaler under aurora enn for eksempel under tropo.

31 Aurora

32 Aurora En nordlysforekomsten følger vanligvis etter et utbrudd (flare) på solen. Ladede partikler fra sola treffer atmosfæren og ioniserer E-laget i en høyde av ca 110 km. En måte å oppdage aurora på, er å lytte på et radiofyr nær nordlyssonen, for eksempel LA2VHF eller SK4MPI. Dette vil ofte være de første signalene som kommer igjennom når auroraforholdene tar seg opp.

33 Aurora En annen måten å oppdage Au er å følge på Internett, for eks.:

34 Aurora Lyden av signalene som er reflektert av Au, er en del annerledes enn vi er vant til. SSB er veldig vanskelig å forstå før man får trening. Dette bevirker at mange foretrekker å benytte CW . På grunn av den ”rare” lyden er det ikke vanlig å gi tonerapport på CW. I stedet gir man bokstaven A slik at rapport kan lyde 55A.

35 Aurora Lydklipp DF0WD – CW Lydklipp DG0RG – SSB
Lydklipp radiofyr SK4MPI

36 Meteorscater Dette er en kommunikasjonsteknikk hvor vi reflekterer signaler fra meteorer eller meteoritter. Det er veldig krevende teknikk og man må ha tålmodighet. Veldig ofte QSO vil ta 1 time. Mange mener nok likevel at Ms er veldig spennende og utfordrende.

37 Meteorscater

38 Meteorscater Jorden hele tiden bombarderes med små og store gjenstander (steiner og støv) fra verdensrommet. Vi kaller dem sporadiske. Det er faktisk snakk om i området 1000 tonn hvert døgn. Når meteorittene brenner opp i atmosfæren, etterlater de seg en ”hale” med ionisert luft. Denne ”halen” er i stand til å reflektere radiosignaler.

39 Meteorscater

40 Meteorscater I tillegg til sporadiske meteorer så kommer regelmessig meteorsvermer, for eksempel: Qadrantiden – 9 timer – 3 januar Perseiden – 8 dager – 9 juni Perseiden – 4 dager – 11 august Geminiden – 3 timer – 14 desember Og mange flere

41 Meteorscater Det er mange steder på Internett hvor man kan få aktuelt meteor aktivitet rapport:

42 Meteorscater Virgo –

43 Meteorscater Det er en spesielt IARU prosedyre for Ms QSO og hele operasjonen må gjennomføres i løpet av en periode. Man kan ikke avslutte for å fortsette en annen gang. Da må man begynne helt på nytt. Svært ofte kommer en Ms QSO i gang som en følge av at man har avtalt sked med en annen stasjon på Internett eller HF.

44 Meteorscater Men det er ikke nødvendig å avtale sked.
Spesielt under meteorsvermer hvor mulighetene for QSO er store, kan man kalle CQ Ms på vanlig måte. Det kalles Random Ms. Varighet av Ms signaler kan være fra en brøkdel av et sekund – ”ping” til 10 sekunder ”burst” I noen enkelte sjeldne tilfeller kan burst være helt opp i mot 60 sekunder.

45 Meteorscater Et eksempel av Ms burst:
I gamle dager ( ) Ms QSO-er ble kjørt på CW med hastighet opp til 2000 tegn pr. minutt For å dekode signalene brukte man modifisert båndopptager med variabel hastighet Telegrafisignalene ble tatt opp i stor hastighet og så spilt igjen med lav hastighet

46 Meteorscater I dag alle fleste Ms QSO-er kjøres fra en dataprogram (WSJT) utviklet av K1JT i mode FSK441 Det stilles høyre krav til VHF trx og PC for å kjøre WSJT: Frekvensstabilitet (TCXO) - drift bedre en 50 Hz i minuttet PC klokke synkroniseres via Internet med nøyaktighet til 1 sekund

47 Meteorscater

48 EME Jeg tror nesten alle VHF entusiaster har vært ute mot månen, og tenkte, hvis jeg bare hadde stort nok antenne til å kunne arbeide EME. Radioamatører tidlig på 60-tallet startet pionerarbeid som har gjort EME mulig i dag

49 EME En av dem er K6MYC som er fortsatt meget aktiv på EME til i dag.

50 EME EME spillet er "ganske" enkel.. rett en stor antenne mot månen, og bruk mye strøm ;-) Men bølgene må reise ca km før de treffer månens overflate. Månen vil reflektere bølgene tilbake til jorden. På denne reisen signalet skal dempes med 250dB !! Så tro meg det er ikke mye signal igjen. Signalet kan bli plukket opp av noen i verden som ser månen på det nåværende tidspunkt forutsatt tilstrekkelig antenne er brukt.

51 EME Hvis du har tilstrekkelig stor antenne og god mottaker, vil du kunne høre din egen reflektert ekko rundt 2.3 sekunder forsinket. I mange år CW var hovedsakelig brukt til EME. Eller hvis du hadde svært store systemer som KB8RQ og W5UN du kunne jobbe SSB også. I Joe Taylor K1JT introduserte et program designet for digital svaksignal kommunikasjon kalt WSJT. Med dette nye computerbasert studiet ble det mulig å gjøre QSO med mindre antenner og lavt uteffekt. WSJT gjort det mulig å arbeide stasjoner ned til -25dB ved BW av 2.3 kHz.

52 EME Jeg startet mitt første QSO den 22 august 2004 med Franko I2FAK

53 EME Jeg brukte et enkelt 9 elem. yagi og en 300 W forsterker….
…og her er hans antenna:

54 EME

55 EME Plutselig EME er et spill for alle.
I den nyere versjonen av programmet ble innført ny metode kalt JT65. Denne metoden har en forbedret dekoder og fungerer ned til -30dB i signal nivå. Forbedringene gjør det mulig for stasjoner som har 4 yagi system å arbeide med enn med enkelt 1 yagi system og ca. 100W-200W. I disse Internett dager mange verktøy kan brukes til å forbedre suksessen på EME. Man bruker Internett for å ordne sked, etc. og se etter CQ anroperne.

56 EME Lydklipp av CQ RU1AA

57 EME LM9K75Y QSO med RX1AS

58 Stasjonsutstyr Minimum krav:
På VHF er det tillat maks 300W. Dette må vi kompensere ved å bruke mer effektive antenner. Minimum gain bør være i området 10 – 12 dB. Plasseringen er også svært viktig. Så høyt og fritt som mulig men ta også hensyn til lengden av coaxkabelen. Coaxkabelen bør være så kort som mulig og i god kvalitet. RG213 er helt ubrukelig – 30m lengde gir 3 dB dempning på 144 MHz, dvs. 100 W inn – 50 W ut , det er veldig god demper. H100 er å anbefale og koster ikke mye.

59 Stasjonsutstyr Etter antenna må vi ha forforsterker med lavt støytall montert så nær antenna som mulig En forforsterker med 0.8 dB NF vil forbedre svak signal i henhold til støy. Den gir også ekstra dB forsterkning av signalet for å kompensere for tap i coaxkabelen, relé, konnektorer osv.

60 Stasjonsutstyr Forforsterker

61 Stasjonsutstyr Transistor brukt i forforsterkeren er vanligvis GasFET som er igjen veldig kjenselig. Derfor trenges en sequencer for å beskytte den.

62 Stasjonsutstyr Transceiver IC 706 MKIIG er ganske bra på VHF og rimelig i pris.

63 Stasjonsutstyr 100W forsterker er å anbefale

64 Stasjonsutstyr PC For å kjøre disse Ms og EME QSO-er i FSK441/JT65 modus trenger du en datamaskin med et lydkort. Det beste er å gå med noe i et område på 1 GHz PIII eller bedre. Du trenger en relativt god lydkort. Et 24bit SoundBlaster er mye brukt med godt resultat. Et liten modem må bygges for å koble radioen til PC-en. En SignaLink USB modem anbefales og er rimelig i pris.

65 Stasjonsutstyr Programvare – WSJT - freeware

66 Stasjonsutstyr Programvare - Dimension 4 - freeware

67 Stasjonsutstyr Programvare – Winrad - freeware

68 Stasjonsutstyr Programvare – Winrad – er meget bra
CQ CW EME signal mottatt som vanlig Signalet prosessert i Winrad

69 Planlegging

70 Oppsummering Jeg håper at jeg har overbevist dere at å kjøre DX på VHF er mulig og spennende Det er mye enklere å operere på 6m en på 2m TV senderen på Greipstad stenges i juni – 6m blir tilgjengelig i Kristiansand Det er ikke mulig å få presentert alt i sånn kort presentasjon og jeg har ikke nevnt satelittkjøring men jeg kan prøve en annen gang igjen. Håper snart høres vi på VHF Takk for oppmerksomheten … 73 Jurek


Laste ned ppt "Kjøre DX på VHF ? Er det mulig ?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google