Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

6C Strålingsaktivitet Definisjon:

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "6C Strålingsaktivitet Definisjon:"— Utskrift av presentasjonen:

1 6C Strålingsaktivitet Definisjon: Strålingsaktiviteten i et radioaktivt stoff er antall partikler som sendes ut pr. sekund. Måles i Becquerel (Bq) 10 partikler pr sekund = 10 Bq

2 Geiger-Müller-teller (GM-teller)
Hva kalles apparatet som registrerer stråling? Geiger-Müller-teller (GM-teller) Den måler antall partikler som sendes ut pr. sekund). Den kan ikke skille mellom stråletyper og stråleenergier.

3 Scintillasjonsteller
Hvilken oppgave har dette apparatet? Ofte vil vi vite hvilke radioaktive stråler/partikler som er tilstede og i hvilken mengde. Til dette kan vi ikke bruke GM-telleren. Den klarer heller ikke å fange opp alle gammastrålene! Kan du tenke deg hvorfor? Partiklene/fotonene er så små at de går rett igjennom måleapparatet! En scintillasjonsteller måler også gammastråler, og den måler også energien og intensiteten i gammastrålingen!

4 6D HALVERINGSTID HALVERINGSTID=
Den tiden det tar til halvparten av atomkjernene har sendt ut stråling. Halveringstid  Kort halveringstid = mange kjerner sender ut stråling pr. sek. Lang halveringstid = færre kjerner sender ut stråling pr. sek  - atLe

5 Halveringstid Halveringstiden er den tiden som går før halvparten av atomkjernene i det radioaktive stoffet er omdannet til andre atomkjerner. Radioaktivt stoff Halveringstid uran ,5 milliarder år karbon år cesium år strontium ,8 år jod døgn radon ,8 døgn Den biologiske halveringstiden er den tiden det tar før halvparten av det radioaktive stoffet er skilt ut av en organisme.

6 1 – Vi tenker oss at vi har en viss mengde radioaktivt stoff, og starter med 100 atomer av stoffet – N0 2 – Etter en halveringstidsperiode har halvparten av atomene blitt omdannet – 50 (1/2 N0 ) 3 – Etter to halveringstider er det kun halvparten av 50, altså 25 atomer igjen (1/4 N0 ) 4 – Etter tre halveringer er det kun 12 (12,5) atomer igjen (1/8 N0 )

7

8 Antall atomkjerner vi begynte med 16 kg
Vi tenker oss et radioaktivt stoff som vi kaller EKSPLOSJONIUM. Det har en halveringstid på 3 dager. Ved et tidspunkt har vi 16 kg, hvor lang tid tar det før vi har 2 kg igjen? 3 dager 6 dager 9 dager  - atLe

9 Karbon-14-metoden Halveringstiden til karbon-14 er 5730 år. Det er et viktig hjelpemiddel når forskere skal bestemme alderen på døde dyr og planter.


Laste ned ppt "6C Strålingsaktivitet Definisjon:"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google