Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ungdata i Alta kommune.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ungdata i Alta kommune."— Utskrift av presentasjonen:

1 Ungdata i Alta kommune

2 Helheten i ungdoms liv Ungdomstid - Venner - Trivsel Familie Fritid
FORELDRE OG VENNER Relasjoner mellom foreldre og barn Familieøkonomi Vennenettverk SKOLE OG FRAMTID Skoletrivsel og lekser Skulking Syn på framtida FRITID Organisert fritid Uteorientert fritid og shopping Mediebruk HELSE OG TRIVSEL Psykisk helse Fysisk aktivitet Trivsel og mobbing TOBAKK OG RUS Bruk av tobakk og alkohol Illegale rusmidler Alkohol blant venner/foreldre og tilgjengelighet RISIKOATFERD OG VOLD Lovbrudd Kontakt med politiet Slåssing, vold og trusler om vold Ungdomstid - Venner - Trivsel Familie Fritid Skole

3 Det store bildet… De fleste norske ungdommer har det bra;
Norske ungdommer lever aktive liv der vennskap, familieliv, skole, trening og digital fritid står sentralt i hverdagslivet. De fleste trives godt på skolen Ungdom tilbringer mer tid hjemme enn de gjorde før Over tid rapporterer ungdommene om tettere relasjoner til foreldrene enn tidligere Ungdomsgenerasjon som preges av «skikkelighetskultur»: Flere gjør mer lekser, omfanget av skulking går ned, mange sikter mot høyere utdanning Samtidig færre som røyker, snuser og bruker alkohol enn tidligere Utfordringer: Mange jenter sliter med psykiske plager og mange rapporterer om ensomhet Bruken av rusmidler øker markant på VGS Ungdata viser at 8% av ungdommene i Norge rapporterer at de blir mobbet Kilde: Ungdata 2017, Nasjonale resultater, Nova

4 Deltakelse Alta 2017

5 Skole og venner

6 Skole Er du enig eller uenig i følgende utsagn om hvordan du har det på skolen? (Prosentandel som har som har svart 'helt enig' eller 'litt enig')

7 Andel som er fornøyd med skolen sin

8 Skolestress Hvor ofte har du hatt det slik de siste månedene? (Prosentandel som har svart 'ofte' eller 'svært ofte')

9 Venner Har du minst én venn som du kan stole fullstendig på og kan betro deg til om alt mulig? Antall svar 634

10 Mobbing Andel som svarer «minst hver 14 dag på spørsmålet: Blir du utsatt for plaging/ trusler/ utfrysing av andre unge på skolen eller i fritida?

11 Mobbing Blir du selv utsatt for plaging, trusler eller utfrysing av andre unge på skolen eller i fritida? Antall svar 632

12 Livene våre digitaliseres

13 Negative opplevelser på nettet/mobil
Har du i løpet av de siste 12 månedene blitt utsatt for noe av det følgende? (Prosentandel som har svart '1 gang' eller fler)

14 Mediebruk - høykonsumenter
Tenk på en gjennomsnittsdag. Hvor lang tid bruker du på følgende: (Prosentandel som har svart '2-3 timer' eller 'mer enn 3 timer')

15 Nasjonale tall: Blant 9-16 åringer har 25 prosent opplevd at noen har mobbet eller oppført seg dårlig mot dem på internett eller via mobil siste år 45 % av jenter i alderen år har blitt sint eller lei seg fordi noen har lagt ut bilder på nettet. Andelen blant gutter er 19% 40 % av 16-årige jenter har det siste året blitt utsatt for uønskede seksuelle kommentarer på nett Kilde: Medietilsynet.no

16 Rusmiddelbruk

17 Tobakk Røyker du? Antall svar 626

18 Tobakk Bruker du snus? Antall svar 628

19 Andel som har drukket seg beruset siste år

20 Rusmidler Hvor mange ganger har du gjort noe av dette det siste året (de siste 12 månedene)? (Prosentandel som har svart '1 gang' eller fler)

21 Rusmidler Hvor mange ganger har du gjort noe av dette det siste året (de siste 12 månedene)? (Prosentandel som har svart '1 gang' eller fler)

22

23 Alkohol Får du lov til å drikke alkohol av foreldrene dine?
Antall svar 656

24 Helse

25 Mål for psykisk helse Spørsmålene i Ungdata vedr Psyk helsepl Lages samlemål basert på svar i «Ganske mye/veldig mye plaget» =>depr stemn leie 2 siste variabler er ikke med i samlemålet

26 Psykiske helseplager Har du i løpet av den siste uka vært plaget av noe av dette? (Prosentandel som har svart 'ganske mye plaget' eller 'veldig mye plaget')

27 Depressivt stemningsleie
Depressivt stemningsleie: Andel som i gjennomsnitt har vært «ganske mye» eller «veldig mye plaget» av følgende ting sist uke: Følt at alt er et slit, hatt søvnproblemer, følt seg ulykkelig trist eller deprimert, følt håpløshet med tanke på framtida, følt deg stiv eller anspent, bekymret deg for mye om ting.

28 Opplevd press Opplever du press i hverdagen din? (Prosentandel som har svart 'mye press' eller 'svært mye press')

29 Ensomhet: Andel som svarer at de er «ganske mye» eller «veldig mye» plaget av ensomhet

30 B6. Ensomhet Her er noen beskrivelser av ulike følelser folk kan ha. Kryss av for hvordan du selv føler deg. (Prosentandel som har svart 'av og til' eller 'ofte') 8. trinn 9. trinn 10. trinn Antall svar Jeg føler meg på bølgelengde med folk rundt meg 59 65 66 546 Jeg kan finne noen å være sammen med hvis jeg ønsker det 87 89 615 Jeg har følelsen av at ingen kjenner meg særlig godt 34 38 44 618 Jeg synes at folk er rundt meg, men ikke sammen med meg 36 33 613 Jeg føler meg ensom 26 32 30 611

31 Psykisk helse – funn fra nasjonal rapport
Selv om omfanget av helseproblemer er to til tre ganger høyere for jentene enn for guttene, viser Ungdata at det er mange likhetstrekk mellom de guttene og jentene som sliter mest De som har flest psykiske plager, har dårligere relasjoner til foreldrene sine de har færre venner, blir oftere mobbet og de liker seg dårligere i lokalmiljøet og på skolen enn de med god psykisk helse. Det er også et gjennomgående trekk at ungdom som sliter psykisk, oftere enn andre er involvert i ulike typer risikoatferd. De har i betydelig større grad deltatt i kriminalitet, har oftere erfaring med rusmidler, og flere har skulket skolen. I nasj rapport er det gjort ei oppsummering på tema Psyk h Les!

32 Nærmiljø og tanker om fremtiden

33 Fritidsaktiviteter Her blir det nevnt en del aktiviteter som du kan bruke fritida di til. Tenk tilbake på den siste uka (de siste 7 dagene). Hvor mange ganger har du … (Prosentandel som har svart '1 gang' eller fler)

34 Trening Andel som svarer at de trener minst en gang i uka

35 Nærmiljø Tenk på områdene rundt der du bor. Hvordan opplever du at tilbudet til ungdom er når det gjelder … (Prosentandel som har svart 'svært bra' eller 'nokså bra')

36 Regelbrudd Hvor mange ganger har du vært med på, eller gjort noe av dette det siste året (de siste 12 månedene)? (Prosentandel som har svart '1 gang' eller fler)

37 Vold Har du i løpet av de siste 12 månedene blitt utsatt for noe av det følgende? (Prosentandel som har svart '1 gang' eller fler) 8. trinn 9. trinn 10. trinn Antall svar Jeg har blitt utsatt for trusler om vold 18 15 657 Jeg har blitt slått uten å få synlige merker 23 14 654 Jeg har fått sår eller skade på grunn av vold uten at jeg trengte legebehandling 12 7 9 656 Jeg har blitt skadet så sterkt på grunn av vold at det krevde legebehandling 2 1

38 Nærmiljø Når du er ute om kvelden, opplever du det som trygt å ferdes i nærområdet der du bor? Antall svar 628

39 Tanker om framtiden Hvordan tror du at framtida di vil bli? Tror du at du … (Prosentandel som har svart 'ja')

40 Nærmiljø Kan du tenke deg å bo i kommunen din når du blir voksen?
Antall svar 661

41 Oppsummering Utfordringsområder: Positive trekk:
Nedgang i andel «Fornøyd med skolen» Mange jenter rapporterer om psykiske plager og ensomhet Mobbing: Svak nedgang. Negative opplevelser på nett og mobil Slåssing blant gutter. Positive trekk: Mange trener ukentlig (81 %) Trua på å fullføre vgo (kun 2 % svarer nei) De aller fleste sier at de har venner å være sammen med (91 %) Andelen som har vært beruset på alkohol er omtrent likt som Norge (14%)

42 Mer info http://www.ungdata.no/Fylker-og-kommuner/Finnmark/Alta


Laste ned ppt "Ungdata i Alta kommune."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google