Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

KPI: Konsumprisindeks

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "KPI: Konsumprisindeks"— Utskrift av presentasjonen:

1 KPI: Konsumprisindeks
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.4 Priser i vår økonomi har en tendens til å øke over tid, det vi kaller inflasjon. Noen ganger faller prisene, dette heter deflasjon. En av sentralbankens viktigste roller er prisstabilitet. Det vil si at prisene ikke vokser eller faller for mye fra år til år. Sentralbankene trenger derfor en måte å måle prisendringer i økonomien. Til å måle inflasjon og deflasjon, bruker vi noe som heter konsumprisindeksen eller KPI

2 KPI: Konsumprisindeks
KPI skal gi en indikasjon på utvikling i levekostnadene til en norsk gjennomsnitts-husholdning Måler prisutviklingen mellom to etterfølgende måneder for en *kurv* av varer og tjenester som holdes fast under beregningen. *Kurv* betyr bare et utvalg av representative varer og tjenester som en husholdning bruker: mat, transport, energi, bolig, osv.

3 Inflasjon Norges bank måler inflasjon som 12-måneders endring i KPI
For eksempel: 𝑖𝑛𝑓𝑙𝑎𝑠𝑗𝑜𝑛 𝑗𝑢𝑛𝑖 2018 =100 ∗ 𝐾𝑃𝐼 𝐽𝑢𝑛𝑖 2018 −𝐾𝑃𝐼 𝐽𝑢𝑛𝑖 𝐾𝑃𝐼 𝐽𝑢𝑛𝑖 2017

4 KPI overdriver økningen i levekostnadene
Kurven eller utvalget av varer og tjenester holdes fast Men prisendringer får forbrukerne til å endre konsummønster Kurven eller utvalget av varer og tjenester holdes fast - De ser på prisene på de samme varene fra måned til måned Men prisendringer får forbrukerne til å endre konsummønster - Hvis melk-prisene øker, bytter folk over til havre-melk eller soya-melk.

5 BNP deflator En annen indikatør på pris-endringer en BNP-deflatoren.
𝐵𝑁𝑃−𝑑𝑒𝑓𝑙𝑎𝑡𝑜𝑟= 𝑁𝑜𝑚 𝐵𝑁𝑃 𝐵𝑁𝑃−𝑣𝑜𝑙𝑢𝑚 (𝑟𝑒𝑒𝑙𝑡 𝐵𝑁𝑃) En annen indikatør på pris-endringer en BNP-deflatoren, som kommer implisit fra å dele nominell BNP med BNP volum. 𝐵𝑁𝑃−𝑑𝑒𝑓𝑙𝑎𝑡𝑜𝑟= 𝑁𝑜𝑚 𝐵𝑁𝑃 𝐵𝑁𝑃−𝑣𝑜𝑙𝑢𝑚 (𝑟𝑒𝑒𝑙𝑡 𝐵𝑁𝑃)

6 Forskjellen mellom BNP-deflatoren og KPI
BNP-deflator gjelder kun varer som er produsert i Norge, siden den kommer fra BNP tall KPI inkluderer også priser på varer som vi importerer. BNP-deflator gjelder kun varer som er produsert i Norge, siden den kommer fra BNP tall KPI inkluderer også priser på varer som vi importerer. Dette er viktig. BNP-deflator vil ikke få med seg ting som endringer i pris på mobil-telefon, tv og klær, siden dette er ting som vi hovedsakelig importerer. BNP-deflatoren er derfor generelt ikke en god indikatør på prisendringer for forbrukerne.


Laste ned ppt "KPI: Konsumprisindeks"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google