Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Modul 1 Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid

2 Mål Målet med denne modulen er å skape forståelse for hvorfor bruk av arenaer utenfor klasserommet er viktig og kan bidra til dybdelæring hos eleven. Dere får et verktøy for å utvide klasserommet slik at undervisningen inne i og utenfor klasserommet henger sammen.

3 Undervisning utenfor klasserommet
Undervisning utenfor klasserommet kalles for mange ting: Andre læringsarenaer, feltarbeid, bedriftsbesøk, uteundervisning, ekskursjon, utvidet klasserom … I pakken Andre læringsarenaer brukes begrepene utvidet klasserom og andre læringsarenaer om all undervisning som foregår utenfor klasserommet.

4 Tidsplan for denne økta
Aktivitet Tid Gruppearbeid til forarbeid 15 minutter Faglig påfyll 25 minutter Knytt teori til egen praksis Oppdrag 10 minutter Gruppearbeid om oppdrag Planlegg egen undervisning 20 minutter Totalt 95 minutter

5 Gruppearbeid knyttet til forarbeid
15 minutter

6 Gruppearbeid Diskuter svarene fra forarbeidet to og to:
Hvilke arenaer finnes utenfor klasserommet som du kan bruke i undervisninga? Kan du finne gode argumenter for undervisning utenfor klasserommet? Hva finnes utenfor klasserommet som du ikke kan undervise inne i klasserommet? Oppsummer i plenum hva dere snakket om.

7 Ble noen av disse arenaene nevnt?
Skolegården Biblioteket Bedrift i lokalmiljøet Naturen Vitensenter/museum

8 Faglig påfyll 25 minutter

9 Hvorfor utvide klasserommet?
Artikkelen Hvorfor uteundervisning? beskriver hvorfor det å utvide klasserommet kan bidra til dybdelæring hos elevene.

10 Leseoppdrag Artikkelen finner du i modulheftet. Leseoppdrag 1 (7 minutt) Les fra avsnittet Det er mange måter å undervise til forståelse (side 4) fram til Hvordan bør lærer ta i bruk uteundervisningen? (side 6). Velg ut ett av argumentene fra punktlista som du kjenner igjen fra en opplevelse du selv har hatt. Beskriv denne opplevelsen for sidemannen. Leseoppdrag 2 (7 minutt) Les resten av side 6 (Hvordan bør lærer ta i bruk uteundervisningen?). Kan du komme på eksempler på aktiviteter dere gjennomfører på skolen som ligner på de tre typene av opplegg som beskrives? Diskuter eksemplene med sidemannen.

11 Del kort i plenum (5 minutter)
Diskuter noen eksempler på aktiviteter dere gjennomfører på skolen som dere vil karakterisere som ingen valgfrihet-, begrenset valgfrihet- og fullstendig valgfrihet-opplegg. Hvilken type opplegg er det flest av på deres skole?

12 Bortkastet tid? Det finnes også motargumenter for å ta elevene ut av klasserommet. Det tar tid, kan koste penger og det er ingen automatisk sammenheng mellom å ta elevene ut av klasserommet og økt forståelse. Studier har vist at det å utvide klasserommet ikke bidrar til dybdelæring når aktivitetene utenfor klasserommet: er en «fridag» før ferien kun er en guidet tur ikke henger sammen med undervisninga inne i klasserommet (Frøyland, 2011)

13 Da kan det kanskje se sånn ut for elevene…
Det var veldig kjedelig. Jeg sov nesten. Den eneste gangen jeg ikke sov var da vi var i en stor hvit sirkel. De snakket for mye, og stemmene ble etter hvert veldig kjedelige. De sa det samme hundre ganger. Elev om møtet med en bedrift

14 Knytt teori til egen praksis
15 minutter

15 Tenk-par-del Egne erfaringer med undervisning utenfor klasserommet:
styrker elevers forståelse av sammenhengen mellom teori og praksis styrker elevers indre motivasjon for læring gjør at elever blir mer aktive og deltakende i undervisninga gjør at språket til elevene utvikler seg – de får et mer utforskende språk gjør at dialogen mellom lærer og elev endrer seg ved at den blir mer likeverdig Nå «utvidet klasserom»: er en «fridag» før ferien kun er en guidet tur ikke henger sammen med undervisninga inne i klasserommet Fordeler med å utvide klasserommet Bortkastet tid? Egne erfaringer med undervisning utenfor klasserommet: Hvilke arenaer har du brukt? Hvordan passer dine erfaringer med det vi nettopp har lest og snakket om? La du til rette for dybdelæring?

16 Oppdrag 10 minutter

17 Oppdrag kan bidra til dybdelæring
For at undervisning inne i klasserommet skal henge godt sammen med undervisning utenfor klasserommet, kan bruk av oppdrag være ei løsning. Oppdrag har vist seg å være motiverende både for lærere og elever. Oppdraget blir gitt til elevene fra en ekstern oppdragsgiver (fiktiv eller ekte) For å løse oppdraget må elevene delta aktivt i undervisning både i og utenfor klasserommet. (Remmen og Frøyland, 2017; Lektor2)

18 Kriterier for oppdrag kommer fra en oppdragsgiver (fiktiv eller ekte)
ligner på problemstillinger som fagpersoner jobber med bakgrunnen for arbeidet som skal utføres kommer tydelig fram inneholder ei tydelig bestilling på hva elevene skal gjøre for oppdragsgiver og hva som kreves av løsninga krever at elevene må anvende kunnskaper og ferdigheter i realfag (de kan ikke bare «google» svaret) åpner for at elevene kan gjøre egne valg knyttet til f.eks. framgangsmåte eller valg av løsning angir når og hvordan løsninga på oppdraget skal presenteres (rapport, forskerplakat, presentasjon etc.) (Lektor2)

19 Fordeler med oppdrag Elevene må anvende kunnskaper og ferdigheter
For å oppnå disse fordelene må oppdraget brukes aktivt gjennom undervisningsforløpet! Fordeler med oppdrag Elevene må anvende kunnskaper og ferdigheter Bygger forståelse Målet blir tydeligere for elevene og lærer Elevene ser at de må lære noe for å løse oppdraget Danner utgangspunkt for undervisningsplanlegginga Kobler realfag på skolen til reelle utfordringer i samfunnet Elevene opplever at realfag er nyttig Motiverer mange elever Blir tatt på alvor Får gjøre en jobb Fungerer som verktøy for differensiering Alle kan løse oppdraget på sitt nivå Gir anledning til å gå i dybden (Remmen og Frøyland, 2017; Lektor2)

20 Fiktiv eller ekte oppdragsgiver
Når oppdraget knyttes til noe utenfor skolen, og elevene må anvende det de lærer i en reell arbeidssituasjon, øker ofte motivasjonen. Motivasjonseffekten kan oppnås uavhengig av om oppdragsgiveren er reell eller fiktiv, så lenge oppdraget ligner på problemstillinger eller arbeidsoppgaver som fagpersoner jobber med. Det er viktig at dere ikke «lurer» elevene. Dersom oppdragsgiveren er fiktiv, kan dere for eksempel: Sende oppdraget til en arbeidsplass som jobber med denne type problemstilling og spørre om de kan stå som avsender Presentere det som at elevene skal vurdere tiltak, beslutninger, konklusjoner e.l. som fagfolk har kommet fram til Presentere det som et rollespill (yngre elever?)

21 Eksempler på hva et oppdrag kan handle om
Et oppdrag kan være lite eller stort og kan knyttes til alle fag, temaer og trinn. For eksempel kan ungdomsskoleelever hjelpe kommunen med å kartlegge trafikksituasjonen i sitt nærområde*: Tysvær kommune ønsker å få kartlagt trafikksituasjonen på Frakkagjerdvegen. Vi ønsker hjelp av elevene på Frakkagjerd ungdomsskole til et forprosjekt som skal inneholde: Trafikktelling på ulike dager og tider Kartlegging av hvor kjøretøyene kommer fra Kartlegging av fotgjengere og syklister Observerer dere noen trafikkfarlige situasjoner, enten i forhold til kjøretøy eller i forhold til fotgjengere eller syklister? Forslag til gode løsninger på trafikksituasjonen. *Hentet fra lektor2.no

22 Eksempler på hva et oppdrag kan handle om
Vg1-elever kan gi innspill til Statnett angående forsyningssikkerheten på strømnettet i framtiden*: Skriv en rapport der dere beskriver og undersøker de tre byggealternativene sett på figur 2, og kommer med en anbefaling for hvilket alternativ dere mener bør gjennomføres. Diskuter kostnader, miljøinngrep, turisme og forsyningssikkerhet på de tre alternativene, og kom med en anbefaling. *Hentet fra lektor2.no

23 Eksempler på hva oppdraget kan handle om
Her ser dere et eksempel på et fiktivt oppdrag tilpasset barnetrinnet*: Kjære elever i [...] kommune.  Jeg jobber som naturrådgiver i kommunen. Jobben min går ut på å overvåke og passe på naturen i kommunen vår. For å få gjort det, trenger jeg å samle inn informasjon om forskjellige arter som finnes her. I kommunen vår har vi en egen plan for hvordan vi skal overvåke fremmede arter. I planen står det hvordan vi kan begrense spredningen av noen spesielle arter. Vi har allerede begynt å samle inn informasjon om disse artene, og disse funnene er synlige i Artsobservasjoner hos Artsdatabanken. Kan dere hjelpe meg med å undersøke og kartlegge om disse artene finnes i skolens nærmiljø, og hvor mye det er av dem? Kan dere også komme med forslag til tiltak? Vi vil gjerne vite mer om disse artene: [...] Vennlig hilsen [...] *Hentet fra undervisningsopplegget Bærekraftig naturmangfold på naturfag.no

24 Gruppearbeid om oppdrag
10 minutter

25 Jakta på gode oppdrag Les Jakta på gode oppdrag i modulheftet (side 9). Bruk kriteriene for oppdrag (side 8) og diskuter i grupper: Hvilke eksempler oppfyller kriteriene for et oppdrag? Sorter og begrunn. Hvordan vil dere omformulere eksemplene for at de skal bli oppdrag? Oppsummer i plenum

26 Planlegg egen undervisning
20 minutter

27 Planleggingen skjer over flere moduler
I løpet av de fire modulene denne pakken består av, skal dere planlegge og prøve ut et undervisningsopplegg som utvider klasserommet. I modul 1 og 2 er det ingen utprøving med elever, dere skal isteden bruke tid på å planlegge undervisningsopplegget. I denne modulen skal dere starte med å lage oppdraget elevene skal få. Se de neste sidene. 1 4 3 2

28 Planlegg et oppdrag Når dere planlegger et oppdrag, er det lurt å tenke på: innholdet (bruk kriteriene) at det ser autentisk ut Oppdraget kan for eksempel utformes som et brev til elevene:

29 Finn fram planleggingsarkene
På lektor2.no/oppdrag kan du lese mange eksempler på oppdrag knyttet til ulike temaer, fag og trinn Husk: Oppdraget skal være gjennomførbart – ikke tenk for stort Side 10 i modulheftet

30 I denne modulen skal kolonne 1 og 2 fylles ut

31 Hvorfor utvide klasserommet? D – Erfaringsdeling
Modul 1 Hvorfor utvide klasserommet? D – Erfaringsdeling

32 Mål Målet med denne modulen er å skape forståelse for hvorfor bruk av arenaer utenfor klasserommet er viktig og kan bidra til dybdelæring hos eleven. Dere får et verktøy for å utvide klasserommet slik at undervisningen inne i og utenfor klasserommet henger sammen.

33 Tidsplan for denne økta
Aktivitet Tid Del erfaringer i grupper 30 minutter Oppsummer i plenum 10 minutter Veien videre Totalt 50 minutter

34 Del erfaringer i grupper (30 minutter)
Del erfaringene med utfylling av de to kolonnene i planleggingsarket i grupper: Hvilket tema har dere valgt? Hvilke arenaer utenfor klasserommet tenker dere å ta i bruk? Hvilke fag er det naturlig å involvere i arbeid med dette temaet? Bruk spesielt tid på å gå gjennom hverandres oppdrag med tanke på kriteriene (side 8 i modulheftet) Hver gruppe skal notere ned tanker fra gruppearbeidet som dere ønsker å dele med de andre.

35 Oppsummer i plenum (10 minutter)
Oppsummer i plenum der hver gruppe deler tankene med de andre deltakerne.

36 Veien videre (10 minutter)
Neste modul handler om modellen for utvidet klasserom og hvordan denne kan brukes som et verktøy for å planlegge undervisning som involverer andre læringsarenaer. Dere skal fortsette planleggingen av eget undervisningsopplegg. Husk derfor å ta med planleggingsarket hvor dere har skrevet oppdraget til neste samling. Se gjennom Introduksjon og A – Forarbeid for neste modul.

37 Kilder Frøyland, M. (2011): Hvorfor uteundervisning? Naturfag 2/11, s. 8–11. Remmen, K. B. og Frøyland, M. (2017). «Utvidet klasserom» – Et verktøy for å designe uteundervisning i naturfag. Nordina: Nordic studies in science education. ISSN   Vol. 13, nr. 2, s. 218–229 Lektor2: Resultater fra elev- og lærerundersøkelser, ikke publisert ennå.


Laste ned ppt "Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google