Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Rusfeltets fagkonferanse

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Rusfeltets fagkonferanse"— Utskrift av presentasjonen:

1 Rusfeltets fagkonferanse
LAR-legemiddel – assistanse eller hele svaret? Morten Olsø Psykiatrisk sykepleier Leder Poliklinikk Klinikk for rus og avhengighetsmedisin

2 Historikk Metadon som substitusjonsbehandling USA 1960 tallet
Norge bygde opp behandlingstilbud uten innslag av medikamentelle tiltak Endring etter HIV epidemien blant sprøytebrukere på 1980 tallet Etter prøveprosjekter ble metadonbehandling gjort landsdekkende fra 1998 MAR som senere ble LAR Nye retningslinjer i 2010 og 2019?

3 LAR Retningslinje LAR (IS1701)
LAR innebærer daglig inntak av metadon eller buprenorfin, dvs. kunstig framstilte opioider. Opioider har lang halveringstid, og medisineringen har således som formål at pasientene skal være i stand til å ha en stabilitet (tar bort opioidsug) i hverdagen som grunnlag for videre rehabilitering. Pasientene fremstår ikke som ruspreget ved riktig bruk og riktig dose. Hjelper ikke mot avhengighet til annet.

4 Legemidler i LAR Metadon Buprenorfin Heroin?
Morfin (dolcontin/Substitol)? Naltrexone (Vivitrol) (Blokker)? Andre legemidler i Felleskatalogen?

5 LAR virker overdoseforebyggende
Ca 25% av dødsfall i LAR – overdose. Ca 260 overdoser i Norge % av overdosedødsfallene skjer hos pasienter som er i LAR. I hovedsak personer som ikke er i LAR, som dør av opioidoverdoser. Men, virker LAR på annet?

6 LAR som med alle andre med rusproblemer, det som er aller viktigst må det jobbes med kontinuerlig.
Bolig Venner/familie/barn Arbeid Førerkort Fritidsaktivitet Psykisk og somatisk helse Avhengighet til andre rusmidler Kriminalitet O.a.

7 Utfordringer fra et behandlerperspektiv
Illegal omsetning. Ressurskrevende tiltak (særlig heroinprosjektet). Manglende fokus på rehabilitering. Manglende forskning Mange (sprikende) meninger; politikere, fagpersoner, brukere

8

9 ALTSÅ: Legemidler har betydning, men i hvor stor grad? 10%? 20%? 50%?
100%?

10 UTFORDRING TIL FAGPERSONER:
La LAR være LAR. LAR er og har alltid vært ment som en ASSISTANSE til å få til god rehabilitering. Ta tilbake fokuset på det som er viktig; bolig, helse, meningsfulle dager, krimforebyggende arbeid, familie og sosialt nettverk med mer.

11 Filmkveld?


Laste ned ppt "Rusfeltets fagkonferanse"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google