Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Agenda Bakgrunn for utvalet og rapporten

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Agenda Bakgrunn for utvalet og rapporten"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Agenda Bakgrunn for utvalet og rapporten
Utval for styrking av Kulturlova Kulturlova og historikk Om spørjeundersøkinga: Spørsmål, innspel og tendensar NOKU sine fire anbefalingar for ein styrka Kulturlov

3 Bakgrunn for utvalet og rapporten
Våren 2018 satte NOKU ned et utvalg med formål om å undersøke Kulturlovens funksjon og konsekvenser. Fokusområdet for utvalget ble lovreguleringen av kulturfeltet. Grunnlaget for dette valget var de mange omstillingsprosessene som det lokale kulturlivet står ovenfor de kommende årene på grunn av den kommende kommune- og regionreformen.

4 Utvalget har bestått av:
Kine Larsen Kimo – NOKU-Trøndelag  Lennart Fjell – NOKU-Hordaland Henrik Eurenius – NOKU-Østfold Morten E. Hansen – NOKU-Rogaland  Signe Marie Kittelsaa – NOKU-Telemark  Ingeborg Rivelsrud – NOKU-Buskerud Kristian Strøm-Fladstad – NOKU-Agder John-Kristian Øvrebø – NOKU sentralt

5 Kulturlova og historikk

6

7 Kvifor kom ikkje lova? Departementet ville ikkje gå inn for ein kulturlov, då den måtte vere svært detaljert, og i den forstand stridde imot regjeringen sin overordna politikk for å auke kommunen- og fylkeskommunen sitt sjølvstyre, og vil hindre kommunen i å sjølv finne eigne løysingar på lokale behov.

8 Ny Kulturlov Lova har til føremål å fastleggja offentlege styresmakters ansvar for å fremja og leggja til rette for eit breitt spekter av kulturverksemd, slik at alle kan få høve til å delta i kulturaktivitetar og oppleva eit mangfald av kulturuttrykk «Kulturen et redskap til ikke å bli skviset i kampen mot andre viktige formål når knappe ressurser, eventuelt en gang i fremtiden skal fordeles.» (Innlegg av Trond Giske, Odelstingsforhandlinger 12. juni 2007)

9 Etter kulturlova Kulturløftet I og II Enger-rapporten
Og erfaringane og tilbakemeldingane? «Det funker, MEN…»

10 Om spørjeundersøkinga: Spørsmål, innspel og tendensar
UTSIRA

11 NOKU si spørsjundersøking
Hvordan brukes kulturloven hos dere? Hvilken betydning har den for dere? 2. Hva ser dere ev. som svakheter ved loven slik den er i dag, slik den brukes og slik den fungerer? Hva ser dere av behov og mangler ved dagens lovverk? 3. Hvordan kan ev. kulturloven styrkes, bli mer relevant og nyttig? Svarene har store ytterpunkter: En kommune rapporterer om at kulturloven som pynt på veggen, en annen igjen kaller den et ønske om god jul og godt nyttår, mens i andre kommuner meldes det om at den aktivt for å understreke kommunens forpliktelser for å legge til rette for et mangfold av kulturaktiviteter.

12 Svakheter Lova er for svak, for diffus og lite konkret. Lova gir rom for stor tolking av kommunene. Svakheter er den generelle formuleringen, og at en slik lov ikke sier noe om omfanget eller de økonomiske rammevilkårene. Kulturlova er veldig vag og lite forpliktande. Ein kan legge det ein vil i den sjølv. Den er og lite kjent for politikarane og kommuneleiing ellers. Loven gir et signal om at kulturvirksomhet er viktig, men den har ingen praktisk betydning. Er for generell, få lovpålagde oppgåver, for eksempel, kulturskulen er lovpålagd, men loven sier ingenting om størrelse. Fordi det er slik, er kultur hos oss det første som blir skjært ned på. Det må legges inn enda sterkere føringer for at kultur i kommunene blir enda mer lovpålagt i den nye loven. Dette er nok det eneste som politikerne skjønner.

13 Korleis styrka lova? Den må spisses. Tydeligere og forpliktende. Ikke økonomi og rettighetsbasert… Alle kommuner skal ha en kultursjef/leder. Hvordan er kultur organisert i kommunene? Bør være en egen virksomhet. Om det skal være en lov, må man bytte ut "legge til rette for" med mer forpliktende begrep. Det er f.eks. lovfestet at det SKAL være folkebibliotek i alle kommuner, men det står ingenting om at det SKAL være arenaer for kultur, fritidsklubber, egnede lokaler for musikk/kulturvirksomhet osv Den kan konkretiseres noe mer og knyttes mere opp mot Enger-utredningen og anbefalingene som gjøres der. Kommunene og fylkeskommunene skal forankre kulturloven i kulturplaner. Nesten alle kommuner har en kommunedelplan for idrett og fysisk aktivitet, men hvor mange kommuner har en plan for kultur og psykisk aktivitet? :-) Kanskje man burde sammenfatte eksisterende lover på kulturfeltet

14 I offentlig forvaltning er hverdagen at vårt fagfelt settes opp mot andre fagfelt. I vår egen kommune er kultur plassert under en kommunalsjef med ansvar for skole, barnehage og kultur. Det er i tillegg satt inn egne rådgivere for skole og barnehage, men ikke for kultur. Det sier seg selv at med en lovpålagt skole så kommer kulturen her til kort i svært mange sammenhenger. Så lenge loven ikke har praktiske konsekvenser for kommunen og kan tolkes slik det passer seg, har den ingen reell kraft for vårt fagfelt. Loven må ut fra dette sette mer konkrete krav til det offentliges befatning med kulturfeltet.

15 Kulturloven kan suppleres med direktiver og standarder som konkretiserer mål for offentlige styresmakters tjenestetilbud på kulturfeltet. Dette kunne være på formen «Lokalsamfunn og bydeler med mer enn X 000 innbyggere skal ha et minimum av Y offentlige møteplasser for utøvelse av kulturaktiviteter og andre frivillige tiltak.» Kulturloven kunne stille krav til kommunene om at de må utarbeide en kulturarenaplan og at det i etterfølgelse av dette følger tilskudd fra regionale organ - jevnfør regionreformen? Utarbeidelse av standarder for kulturaktivitet er viktig; det gjelder standarder på utforming av bygg og funksjoner til ulike kulturaktivitet, men like mye standarder og rekkefølgekrav i forhold til byplanlegging.

16 Gjennomgåande tendens:
Kommunene ønsker ein meir detaljert og forpliktande kulturlov

17 NOKU sine fire anbefalingar for ein styrka Kulturlov

18 Tiltak 1: Kulturdepartementet lager en veileder

19 Tiltak 2: Departementet vurderer behovet for en forskrift, evt
Tiltak 2: Departementet vurderer behovet for en forskrift, evt. også for presiseringer i lovteksten/en ny lov

20

21

22

23

24 Tiltak 3: Behov for informasjonstiltak om Kulturloven og kulturens betydning i samfunnet

25

26 Tiltak 4: Etterprøving og dialog om det kommunale kulturarbeidet

27 ENDRING AV KULTUROMGREP?
PARADIGMESKIFTE KOMMUNEREFORM KULTURMELDING SAMANSLÅINGAR DIGITALISERING ENDRING AV KULTUROMGREP? = KAOS ? JA ! MOGLEGHEIT ? DEFINITIVT !!


Laste ned ppt "Agenda Bakgrunn for utvalet og rapporten"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google