Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Startbild – byt eventuellt ut bild

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Startbild – byt eventuellt ut bild"— Utskrift av presentasjonen:

1 Startbild – byt eventuellt ut bild
Idre 12. november 2015

2 Hovedmål Stärka konkurrenskraft och innovationsklimat hos företag i Dalarna och Fjellregionen. 3 av 5 testade metoder kommer att tillämpas i projektormådet efter projektets slut. Stärka banden mellan forsknings-och kunskapsmiljöer i Dalarna, Hedmark och Trondheim. Minst ett gränsregionalt samarbete mellan kunskapsmiljöerna fungerar av egen kraft efter projektets slut. Koppla samman forskningsmiljöer med företag, kommuner och näringslivsnätverk. Minst 40 företag, kommuner och näringslivsaktörer kommer att delta i forsknings- och utvecklings satsningar. Legge grunnlag for at minst tre grenseregionale samarbeid fortsetter etter prosjektperioden.

3 Forventede effekter (langsiktige)
Flere arbeidsplasser og innbyggere både i Dalarna og Fjellregionen, eventuelt i flere kommuner i Hedmark og Värmland. Sterkere og levende lokalsamfunn, som gjør kommunene bedre i stand til å levere gode tjenestetilbud. Større optimisme og framtidstro i næringslivet. Bedre samarbeid mellom det offentlige, næringslivet og ideelle organisasjoner.

4 Fem arbeidspakker 1. Skräddarsydd massproduktion (Customized massproduction - MSS) 2. Partnerskap för kunskapsöverföring (KTP) 3. BID – Business Improvement Districts 4. Flerkulturell verdiskapning 5. Tidig dialog vid offentlig upphandling

5 Skreddersydd masseproduksjon (MSS)
Fra standardisering til tilpasning – en konkurransestrategi Hvordan skal industribedrifter kunne tilby individuelt tilpassede produkter produsert i stor skala? Individuell tilpasning kan bli kostnadskrevende. Produktene må skape en opplevelse hos kunden som gir høyere betalingsvilje. Det å tilby skreddersøm til kunder, vil kunne øke konkurransekraften der det til nå har vært standardiserte produkter. SINTEF har de siste årene gjennom ARMS-prosjektet utviklet metoder for nettopp denne strategien. SH-BI har som mål å spre denne kunnskapen til flere bedrifter i Dalarna og Hedmark.

6 Hva skal vi få til? Samarbeidspartnere:
Industriell Utvecklings Center Dalarna (IUC) på svensk side og Rørosregionens næringshage i samarbeid med SINTEF på norsk side. Dette skal gjennomføres: Metoden skal implementeres i to bedrifter på hver side av grensen. Det skal bygges opp et coachingsystem som kan tilby MSS i regionene Det skal arrangeres to seminarer på hver side av grensen og ett grenseregionalt seminar Det skal foregå grenseregional kompetanseutveksling mellom bedrifter og kompetansemiljøer. Etter endt prosjektperiode skal det være etablert et grenseregionalt samarbeid mellom forsknings- og utviklingsinstitusjoner

7 Partnerskap for kunnskapsoverføring (KTP)
KTP (Knowledge Transfer Partnership) er et konsept for kvalifisert kunnskapsutveksling mellom akademi og næringsliv. Uteksaminerte studenter fra universiteter og høgskoler utplasseres i bedrifter i 0,5-2 år for å gjennomføre utviklingsprosjekter knyttet til bedriftens virksomhet. Bedriften får også en veileder fra høgskolen. Høgskolen i Dalarna allerede gjennomført et pilotprosjekt i 15 bedrifter. Nå skal metoden utvikles videre og involvere flere høgskoler over hele Sverige. Metoden skal bli bedre kjent og det skal tableres et senter for KTP i Dalarna. I Norge er metoden helt ny og skal utredes i SH-BI. Konseptet ”KTP-target - utländska studenter” vil bli vurderet. Der er hensikten å utnytte kunnskap fra studenter med utenlandsk bakgrunn. Her skal man se hvilket verdier innvandrerne kan tilføre bedriftene for eksempler kontakt med utenlandske markeder og språkkunnskaper. Det kan också være at tekniske utfordringer kan løses ved at innvandrere med høy kompetanse bidrar med ny kunnskap for bedriften. KTP – metoden skal bidra til at det som ofte ses på kulturhindre heller gjøres til en mulighet for utvikling.

8 Hva skal vi få til? Samarbeidspartnere:
Høgskolen i Dalarna på svensk side, sammen med Länstyrelsen og kommunene. En KTP coach fra Skottland vil følge og evaluere arbeidet. Rørosregionens næringshage i samarbeid med SINTEF på norsk side. Regionens næringssjefer og voksenopplæringssenteret vil bli involvert i forstudien. Dette skal gjennomføres: To bedrifter tester ut metoden i Sverige En forstudie i Fjellregionen gjennomføres for å vurdere hvordan metoden kan implementeres ved å bygge videre på trainee ordningen. Det skal arrangeres ett grenseregionalt seminar Et grenseregional samarbeid mellom forsknings- og utviklingsmiljøer skal startes opp.

9 BID – Business Improvement Districts
BID er organisert samhandling mellom offentlig (kommunen) og privat sektor (bedrifter, huseiere og grunneiere) for å oppnå positiv stedsutvikling i byer, tettsteder og destinasjoner. Tidligere SH prosjekter har hentet inn erfaringer fra andre land som har arbeidet etter denne modellen. Og det er gjennomført flere studieturer blant annet til Skottland og New York. Utgangspunktet er satsing på stedsutvikling som kommer alle til gode. Alle bidrar til finansiering og gjennomføring etter å ha blitt enige om langsiktige strategi og forretningsplaner. Utfordringen er knyttet nettopp til felles finansiering. I andre land, som Skottland, har de et lovverk som tillater at flertallet bestemmer en felles skatt for alle. Det har vi ikke i Skandinavia, og vi må derfor jobbe med andre løsninger. I Sverige har allerede fem kommuner kommet i gang med pre-BID arbeid, ledet av Svenska stadtskärnor. I Fjellregionen er målet å komme i gang med to kommuner, og dette kan for eksempel ses i sammenheng med Røros og Tynset som motorer i regionsutviklingen.

10 Hva skal vi få til? Samarbeidspartnere: Kommunene, BID-grupper (deltakere fra kommuner, næringsliv og non-profit organisasjoner/foreningsliv), Regionrådet og Länsstyrelsen. Mentorer hentes inn fra BID-Scotland, BID-Sweden og Svenska Stadtskärnor. Aktuelle samarbeidspartnere i Norge kan også være Destinasjon Røros, Huseierforeningen og Tynset arrangement. Dette skal gjennomføres: 5 kommuner gjennomfører pre-BID prosesser 2 formelle BID samarbeid etableres mellom bedrifter og kommuner 2 regionale BID-sentre är igång 2 grenseregionale work shops/reiser gjennomføres Erfaringer fra arbeidet løftes til nasjonalt nivå der Sv. Stadskärnor, Sv. Handel, Visita och Sv Fastighetsägare har etablert en BID-grupp i Sverige og til Norsk Sentrumutveckling som har utarbeidet et forslag til en BID-organisasjon i Norge.

11 Flerkulturell verdiskaping
Tidligere SH-prosjekter har hentet inn kunnskap om livsstils-innvandring, som har resultert i rapporter både på svensk og norsk side.

12 Den ikke-europeiske innvandringen øker kraftig både i Dalarna och Fjellregionen, og flyktninger bør vies større oppmerksomhet i det framtidige arbeidet. Hvordan kan vi bidra til at flere flyktninger, særlig kvinner, kommer raksere ut i arbeidslivet og at vi klarer å nyttiggjøre oss ressursene og utdanningen de har med seg? Målet er å etablere to sentre for flerkulturell verdiskaping, ett i Fjellregionen og ett i Dalarna. Senter for flerkulturell verdiskaping i Drammen er en god modell. Inspirasjon vil også bli hentet fra andre områder. Aktiviteter som bedrer språkopplæring og prekvalifisering for etablereropplæring er viktig. Det bør også skapes modeller for hvordan etablerte bedrifter kan dra nytte av flyktningene som ressurs (som også kan være et springbrett for å etablere egne bedrifter seinere) Sentrene skal være til støtte for deltakende kommuner sitt arbeid med intergrering og vekst.

13 Hva skal vi få til? Samarbeidspartnere: Stiftelsen Teknikdalen, Länsstyrelsen Dalarna, VIL senteret (senter for voksen opplæring), Høgskolen i Dalarna, Østlandsforskning og Samarkand AB Dette skal gjennomføres: Etablering av to sentre for flerkulturell verdiskaping skal starte opp 20 bedrifter skal delta i prosessene 4 kommuner skal støtte arbeid med bedriftsetablering for utenlandske etablere 2 grenseregionale work shops/reiser arrangeres

14 Tidlig dialog ved offentlige anskaffelser
I Norge finnes et nasjonalt program for leverandørutvikling (ved offentlige innkjøp), der dialog før anbudsutlysning ses på som et verktøy for innovasjon. Behovene hos innkjøper skal være godt kjent på forhånd slik at leverandør kan levere tilbud på akkurat det innkjøper trenger når anbudsprosessen er i gang Dette kan også hjelpe mindre lokale/regionale leverandører til å vinne anbudsrunder. Upphandlingsmyndigheten i Sverige har nettopp testet modellen på noen piloter. SH-BI skal sammen med myndigheten og med Norge videreutvikle og tilpasse metoden. Metoden skal også spres i Fjellregionen, samt i resten av Hedmark . Det skal satses på kompetanseutvikling og erfaringsspredning. Vi vil gjennomføre noen relevante case i kommuner som har planer om innkjøp.

15 Hva skal vi få til? Samarbeidspartnere: Næringssjefene i Fjellregionen, kommunene, Abakus, Upphandlingsdialog Dalarna/Länsstyrelsen Dalarna, Nasjonalt program for leverandørutvikling (norsk), Upphandlingsmyndigheten i Sverige Dette skal gjennomføres: Metode for tidlig dialog testes på 5 offentlige anskaffelser i Dalarna og Fjellregionen 1 grenseregionalt samarbeid mellom organisasjoner etableres 2 grenseregionale work shops arrangeres Nasjonale seminarer for bedrifter og offentlige aktører gjennomføres

16 Next generation - kommunikasjon
Dette et overordnet arbeid knyttet til hele prosjektet. Hvordan kan vi lære/bli bedre gjennom andres erfaringer, også utenfor SH-BIs regioner? Vi vil hente inn erfaringer fra andre interregprosjekter med tilsvarende utviklingsområder som oss. Det er planlagt ett innovasjonsseminar, og to studiereiser med det formål å lære av andre. Vi skal arbeide aktivt med informasjon og kommunikasjon for å spre erfaringer til andre og internt i eget prosjekt. Det vil benytte varierte kanaler for å nå ut til ulike målgrupper. Det kan være Facebook, lokale aviser, egen hjemmeside og rapporter.

17 Overordnet prosjektledelse
Regionrådet for Fjellregionen och Länsstyrelsen Dalarna är huvudsökande med ansvar för projektets genomförande, budget och redovisning. Tillsammans med representanter från Sør-Trøndelag fylkeskommune, Hedmark Fylkeskommune och kommunerna bildas en styrgrupp. Styrgruppen träffas 1 gång per år och har videomöten vid behov. Projektet leds av en svensk og en norsk projektledare. Varje insatsområde har en delprojektledare som ansvarar för genomförande av uppgifterna specificerade i genomförandeplanen. Aktörer inom näringslivet, forskning och utveckling och deltagande kommuner kommer att få sentrale roller i flere av prosjektets delinsatser. Samarbeidet reguleres i avtaler som kommer att utarbetas med de organisationer som ansvarar för genomförandet av ett delprojekt.


Laste ned ppt "Startbild – byt eventuellt ut bild"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google