Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Om å forsone seg med en fortid Ut av tåka 2018 Paul Leer-Salvesen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Om å forsone seg med en fortid Ut av tåka 2018 Paul Leer-Salvesen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Om å forsone seg med en fortid Ut av tåka 2018 Paul Leer-Salvesen
Skyld, skam og håp Om å forsone seg med en fortid Ut av tåka 2018 Paul Leer-Salvesen

2 Fremtidsfrykt blant unge mennesker

3 Frykt for krig og terror
Frykt for egen fremtid Frykt for krig og terror Frykt for økologisk sammenbrudd CHRONOPHOBIA

4 Disaster film – Lars von Trier 2011

5 No way out

6 Det er håpløst: Aksepter din skjebne!
Stoikeren Epicur: ‘ Døden betyr ikke noe for oss, for så lenge vi er, finnes ikke døden, og når døden kommer, er ikke vi lenger!’ Ikke ansett Vin Trier eller Epicur i ungdomshelsetjenesten!

7 Søren Kierkegaard Begrebet Angest 1844:
Angest – med generell og diffus adresse – fremtiden generelt? Frykt – målrettet mot et klart objekt Dette bildet av Ukjent forfatter er lisensiert under CC BY-SA

8 Forsoning og vold

9 Sønnenes forsoning Historien om Bjørn: (Forsoning etter krenkelser Fagbokforlaget 2009). Vokste opp på en isolert heigård med en ekstremt voldelig far. Moren døde etter mishandling. Bjørn forteller at mange visste om forholdene i hjemmet, men ingen grep inn. 16 år gammel drepte han sin far og sonte 4 år i fengsel.

10 Omsorg på uventet sted ”Fengselet reddet meg”.
”Han (en eldre medfange) tok over omsorgen for meg”. «Han satte meg til å gjøre lekser og til å trene». ”Jeg vil ikke leve i et samfunn som godtar at en sønn dreper sin far med forsett.”

11 Tilgi far? Bjørn: ”Men kan jeg tilgi det han gjorde mot meg som 5-6åring? Jeg kan i hvert fall ikke tilgi ham for det han gjorde mot mor mi. Men jeg kan forstå bakgrunnen for det, og til en viss grad forklare, men ikke akseptere. Han er også to personer. Han er den voksne, brutale, og han er det lille barnet som vokste opp under forferdelige forhold.”

12 Imago Patri Om å stå foran speilet og se at en blir litt mer lik sin egen far for hvert år som går. Om å frykte sin mandighet.

13 Om å bli en ikke-voldelig mann
Bjørn: ”Løftingen, treningen er en vesentlig grunn til at jeg har klart meg. Det er tøft å sitte inne, ikke sant? Når du blir fysisk sterk, blir du tryggere. 205 i benken, 300 i knebøy. Når du har kreftene, blir i hvert fall jeg roligere. Det er ikke bare det å være sterk, men jeg elsker å løfte vektene, kjenne jernet.” Om å forsone seg med å være mann og far. Om å forsone seg med sin egen historie

14 Tilgi en som er uskyldig?
Ingen av de tre voldelige fedrene har erkjent skyld. Det er svært vanskelig (umulig?) å tilgi en som er uskyldig i egne øyne.

15 Forsoning som prosess Forsoning er en prosess, ikke bare et sluttresultat. Første fase i en forsoningsprosess er refleksiv: det handler om å forsone seg selv med det som skjedde. Andre fase i en forsoningsprosess kjennetegnes av ”reframing” – av å bytte ut fiendebilder med menneskebilder. Tredje fase i en forsoningsprosess er relasjonell og skjer mellom parter som var i konflikt, men som nå gjenopptar et samliv. Det er naivt å tro at alle kan nå denne tredje fasen. Likevel kan det være tale om forsoning.

16 Skyld og skyldfølelse Skylden er en tilstand, ingen følelse:
Skylden kan være der om skyldfølelsen glimrer med sitt fravær Skyldfølelsen kan være der selv om det ikke finnes skyld Skyld og skyldfølelse

17 Skam som følelse Skam utløst av De Andres blikk på min person. Kollektivets evaluering av min verdi. Skammen kan slå seg ned hos gjerningspersonen så vel som hos offeret. Skam kan bare møtes med oppreisning – få tilbake den tapte verdighet.

18 Gjerningspersonens skam
Er skam utelukkende negativt? K.E. Løgstrup: “Jeg vil ikke leve i et skamløst samfunn”. Shaming-ritualer i amerikansk kriminalomsorg. Skammekroken i norsk pedagogikk. Min kollega Levi G. Eidhamar: Skam er alltid bare negativt og nedbrytende.

19 Skam og skyld Skam må møtes med oppreising
Skyld kan sones eller tilgis

20 Håpets filosofi Det finnes ikke håpløse mennesker. Det finnes ikke monstre. Håpet som er til å hente styrke fra. Ernst Bloch og Jürgen Moltmann: Håpet om forandring, forandrer!

21 Håpets betydning


Laste ned ppt "Om å forsone seg med en fortid Ut av tåka 2018 Paul Leer-Salvesen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google