Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bibeldagen 2013 Bibler til Kambodsja og Vietnam

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bibeldagen 2013 Bibler til Kambodsja og Vietnam"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bibeldagen 2013 Bibler til Kambodsja og Vietnam
Orientering styret 13. juni 2006 Bibeldagen Bibler til Kambodsja og Vietnam Bibeldagen 2013 Bibelmisjonsavdelingen

2 Bibeldagen 2013 Bibler til Kambodsja og Vietnam
Samler vi inn penger for å: – Lære å lese med Bibelen Sett-dem-fri-bibler til fengsler Bibler til de fattigste av de fattige Oversettelse og bibelspredning for minoriteter Bibler til ungdom og studenter

3 Bibler til Vietnam Orientering styret 13. juni 2006
Det er fremdeles kommunistpartiet som har makten i Vietnam. Som i Kina er det ikke noe igjen av ideologien fra kommunismen og landet er i ferd med å forvandles til en moderne stat med store private investeringer. Men makten er fremdeles i hendene på partiet som styrer med streng hånd.

4 Vietnam 91,5 millioner innbyggere 25% i aldergruppen 0-14 år

5 Saigon – Vietnams økonomisk hovedstad
Orientering styret 13. juni 2006 Saigon – Vietnams økonomisk hovedstad Det har vært en rivende økonomisk utvikling i Saigon (offisielt Ho Chi Minh byen, men lokalt sier de bare Saigon) etter at byen kapitulerte til kommunisthæren i De første årene var en vanskelig tid for kirken, men fra begynnelsen av 90-årene har det vært en rivende utvikling både økonomisk, kulturelt og kirkelig.

6 Den protestantiske kirken
Orientering styret 13. juni 2006 Den protestantiske kirken Sentral for kirken Teologisk seminar Det er store restriksjoner på utenlandsk «innblanding» i kirken. Det er bare et teologisk presteseminar, som mangler både fagbøker og kvalifiserte lærekrefter. Kirkens sentrale ledere underviser her, og vi har lovet å forsøke å skaffe en del fagbøker til undervisningen, bl.a. gresk og hebraisk.

7 Ho Chi Minh byen - Saigon
Orientering styret 13. juni 2006 Ho Chi Minh byen - Saigon Det er kun ett seminar som utdanner prester for den evangeliske kirken i Vietnam. Det ligger i den gamle hovedstaden Saigon, men har stor mangel på både kvalifiserte lærere og læremidler. Vi har lovet å skaffe seminarene de bibelske tekstene på gresk og hebraisk. Det er stor forskjell på studentene her og mange kommer fra svært fattige kår og det er et stort offer for familien som sender dem og betaler for studiene.

8 «Undergrunns kirkene» har relativt stor frihet
Orientering styret 13. juni 2006 Her er seks av de mest sentrale lederne i de kirkene som foreløpig ikke er godkjente i Vietnam sammen med et par av bibelselskapets ledere. Nå åpnes det opp for å registrere flere kirker, men så langt er ingen av disse blitt registrert – og noen av dem ønsker det ikke heller.

9 Rade – den store veksten

10 Orientering styret 13. juni 2006
Vietnam er et buddhistisk land og fremdeles vil de fleste vietnamesere regne seg som buddhister.

11 Orientering styret 13. juni 2006
Offeret er viktig og mange går til tempelet for å tenne røkelse for sine døde forfedre. I folketroen er det en sterk tro på åndsmaker og mange har en konstant frykt for hva som kan skje dem.

12 Orientering styret 13. juni 2006
Ny kirke bygget i 2010 for Hmong-folket. Fram til nå har det vært kun to godkjente kirkesamfunn i Vietnam – Den evangeliske kirken og Den katolske kirke. Nå er det flere kirkesamfunn som er i ferd med å la seg registrere etter at Vietnam i lang tid har hatt en ganske åpen undergrundskirke. Likevel meldes det fra flere kirkesamfunn om vanskelige kår og direkte forfølgelse i enkelte områder, særlig blant minoritetene.

13 Orientering styret 13. juni 2006
Arun Sok Nhep, regionleder for Bibelarbeidet i sørøst-Asia. Det er mange spor etter Vietnam-krigen og fremdeles er det en del kjøretøy i drift fra den gangen amerikanerne trakk seg ut. Men folket er bemerkelsesverdig vennlige mot utlendinger og synes å ha forsonet seg med den vonde fortiden som kostet så mye lidelse.

14 Orientering styret 13. juni 2006
Landet er en blanding av et sydende folkeliv med et hav av støyende mopeder – og rolig idyll på samme tid.

15 Orientering styret 13. juni 2006
Det er stor forskjell mellom by og land.

16 Orientering styret 13. juni 2006
.. Og på landet lever alle av det jorda kan kaste av seg.

17 Orientering styret 13. juni 2006
Rismarkene er livsviktige.

18

19 Orientering styret 13. juni 2006
Evangeliet har hatt en utrolig vekst blant flere av minoritetene i Vietnam. Dette er fra en kirke blant Hmong-folket, helt nord i Vietnam, ikke langt fra grensen til Kina. På kinesisk side av grensen kalles de for Miau og er en stor folkegruppe på nærmere 12 millioner mennesker spredt i flere land.

20 Orientering styret 13. juni 2006
Det bemerkelsesverdige med denne menigheten er at HELE landsbyen er kristne – alle 500. Pastoren hadde to koner da han ble kristen for noen år tilbake og er en dyktig menighetsleder med helt minimalt med utdanning.

21 Orientering styret 13. juni 2006
Disse jentene (Hmong) er aktive ungdomsledere med ansvar for søndagsskole og flere andre aktiviteter. De brenner for å dele evangeliet med sine medelever på skolen fra andre landsbyer – for hos dem selv er alle aktive troende.

22 Orientering styret 13. juni 2006
Far og sønn, Ly Tai Hoi, er pastorer i en Hmong menighet. Faren grunnla menigheten etter å ha reddet livet ved en åpenbaring i en drøm.

23 Orientering styret 13. juni 2006
En fjerdedel av befolkningen er under 15 år.

24

25 Orientering styret 13. juni 2006
Den katolske pateren Mathew Vu Khoi Phung I Hanoier en modig prest som taler myndighetene til rette. Han kritiserer overgrep mot fattige mennesker som ofte blir utnyttet av dem med makt som overtar deres eiendommer nesten uten erstatning og selger det videre med høy fortjeneste.

26 Orientering styret 13. juni 2006
Hver helg fylles kirken Thai Ha i Hanoi av mange tusen mennesker. Rundt 7% av befolkningen tilhører den katolske kirke som står spesielt sterkt i Nord-Vietnam.

27 Orientering styret 13. juni 2006
Regionleder Arun Sok Nhep på besøk i en kirke for å dele ut bibler.

28 Orientering styret 13. juni 2006
Ngan var i 13 år en sterkt plaget kvinne som var redd for lyset og ikke våget å gå ut. Hun ble satt fri da sønnen tok henne med til kirken for å bli bedt for. Den evangeliske kirken vokser ved tegn og under og stor trofasthet i tjenesten.

29

30 Kirken i Ha Long Orientering styret 13. juni 2006
Det er mange ungdommer som søker til kirkene i Vietnam – her fra den sterkt voksende kirken i Ha Long – Vietnams viktigste turistattraksjon.

31 Orientering styret 13. juni 2006
Denne kirken ble plantet av pastor Ngo Ba Tan – en båtflyktning som vendte hjem fra Hong Kong.

32 Orientering styret 13. juni 2006
Den katolske kirke er sterk mange steder i Vietnam og driver et aktivt ungdomsarbeid. Noen steder som i Hanoi, er tilstrømningen enorm og det er mange tusen til stede på mange messer i løpet av en helg.

33 Kambodsja 15 millioner innbyggere
Bibelgaven

34 Folkemordet i 1975 under Pol Pot tok livet av minst 1,5 millioner.
Orientering styret 13. juni 2006 Folkemordet i 1975 under Pol Pot tok livet av minst 1,5 millioner. Mange prester og ledere i kirken ble rammet. Kambodsja er kanskje best kjent for det store folkemordet som fant sted på 70 tallet under den beryktede lederen Pol Pot. Mellom en og to millioner mennesker ble drept, deriblant mange prester og pastorer. Kirkene er nå i vekst, men det har tatt tid og de vokser ikke så raskt som i nabolandene Laos og Vietnam.

35 Orientering styret 13. juni 2006
Kambodsja er et buddhistisk land og mange unge menn gjør tjeneste som munker i kortere eller lengre tid, sjelden mer enn tre år. Overalt samles det inn penger til drift av og bygging av nye pagoder.

36 I Kambodsja bor de fattigste av de fattige på vannet
Orientering styret 13. juni 2006 I Kambodsja bor de fattigste av de fattige på vannet Mechrey utenfor Siem Reap i Kambodsja. Båtfolket – de som bor på sjøen i flytende hus. Har nå også fått en flytende kirke. Området rundt Siem Reap er kjent for sine verdensberømte templer.

37 De livnærer seg av fiske og hele familien må streve hardt for å skaffe seg det de trenger for å leve.

38 Orientering styret 13. juni 2006
Alle hus flyter og flyttes med vannet etter årstiden. Noe har også en hageflekk hvor man dyrker noen grønnsaker avhengig av årstiden.

39

40 Søndagsskolemateriell til barna.

41 Bibeldeler i leseopplæring
Orientering styret 13. juni 2006 Dette er ungdommer fra 18 til 25 år som aldri har gått på skole. Bibelselskapet gir hjelp til å lære å lese og har utviklet et meget vellykket konsept hvor en gruppeleder lærer å bruke materiellet som består av bøker med bibeltekster og en lydkassett hvor de hører hvordan ordet uttales. Disse jentene har knekt lesekoden etter noen få måneder. Bibeldeler i leseopplæring

42 Jordbruket er viktig og sysselsetter størstedelen av befolkningen
Jordbruket er viktig og sysselsetter størstedelen av befolkningen. Viktigst er dyrking av ris.

43

44 Orientering styret 13. juni 2006
Arun Sok Neph er leder for Bibelselskapet i Kambodsja. Bibelselskapet har ansvaret for både bibeloversettelse til minoritetsspråk så vel som en rekke andre programmer for å gi kirkene hjelp i sitt arbeid.

45 Orientering styret 13. juni 2006
Medarbeiderne på Bibelselskapets kontor i Phnom Penh viser frem de mest populære bibelutgavene. Det finnes mange utgaver, mange er priset så lavt at vanlige mennesker også har råd til å skaffe seg sitt eget eksemplar.

46 Her skal det inn noen bilder fra fengselet
Orientering styret 13. juni 2006 Her skal det inn noen bilder fra fengselet Forbedringsanstalt 3 med 1500 innsatte i Atrapaing i Kambodsja på grensen til Vietnam. Bibelselskapet gir bibler til innsatte i fengsler i Kambodsja. I dette høysikkerhetsfengselet der mange soner så lange dommer at de aldri vil slippe ut igjen, er halvparten av de innsatte med i studiesirkler for å studere Bibelen. I fjor ble 250 av fangene døpt i en stor tank.

47 Sett inn bilde av fengselsdirektøren
Orientering styret 13. juni 2006 Sett inn bilde av fengselsdirektøren Sovanna er direktør i fengselet i Atrapaing. Han forteller om hvordan fangene endres når de studerer Bibelen og forteller om hvordan de blir mye enklere å ha med å gjøre.

48 Bibeldagen 2013 Bibler til Kambodsja og Vietnam
Samler vi inn penger for å: – Lære å lese med Bibelen Sett-dem-fri-bibler til fengsler Bibler til de fattigste av de fattige Oversettelse og bibelspredning for minoriteter Bibler til ungdom og studenter


Laste ned ppt "Bibeldagen 2013 Bibler til Kambodsja og Vietnam"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google