Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Utlendingsdirektoratet, forskning og etikk

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Utlendingsdirektoratet, forskning og etikk"— Utskrift av presentasjonen:

1 Utlendingsdirektoratet, forskning og etikk
Dato Foredragsholder: Kate Chapman, koordinator UDIs forskningsvirksomhet Bente Astad, spisskompetanse på mottaksvirksomhet i UDI Til stede fra UDI: Vigdis Mork, jurist, Mottaks- og regionavdeling, Elisabeth Sem Christiansen, seniorrådgiver, Avdeling for faglig strategi og koordinering

2 Utviklingen fra 2003 – 2007 Innvandringsfaglig og mottaksfaglig FoU-satsing
Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

3 TDB Enslige mindreårige
TDB Enslige mindreårige* asylsøkere i egne avdelinger ved månedsskiftet, fordelt etter alder, siste 13 måneder. Ved utløpet januar i 2007 var det registret 168 enslige mindreårige i ensligmindreårige-mottak. Av disse var 6 over 18 år. Noen vil ha blitt 18 år etter ankomst, derfor fremkommer det personer over 18 år i slike mottak. *Basert på opprinnelig registrering i asylsaken. Kilde: Mottak og bosettingsstatistikk, Tabell 2.5b= Enslig mindreårig med enslig mindreårig plass fordelt på alder og kjønn Denne ligger ikke i månedstabellen, men som eget dokument i samme mappe som månedsrapporten Mars: Kuttet som d-møteversjon, men beholdes i RMA-versjon Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

4 Barn i mottak fordelt etter status i deres søknad ved månedsskifte siste 13 måneder.
Tall fra tabell 1.4 Personer med uavgjorte søknader blir delt i hos politiet og UDI. Her er det ikke laget noen rapport ennå, men det burde det. Avhengig av TOC. Til d-møte april: Prosentuer i tillegg Ved utløpet av januar i 2007 var det 2058 barn i mottak. * Barn med utreiseplikt vil si personer som (i) har avslag i annen instans eller (ii) avslag i første instans og hvor det ikke er gitt utsatt iverksettelse eller (iii) der vedtaket ikke er påklaget innen frist. Status i saken er hentet fra siste asylsak registrert i DUF. For personer uten asylsak vil status hentes fra familiegjenforeningssaken. Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

5 Faktiske krav jfr. Forvaltningsloven og Personopplysningsloven: innsyn i saksmapper
¤ Forhåndssamtykke eller ¤ Anonymisering, eventuelt ¤ Opphevelse av taushetsplikt fra departementet ¤ samt ……melding til NSD/ Datatilsynet (eventuelt konsesjon) Kun UDI ansatte kan anonymisere dokumenter eller innhente forhåndssamtykke. Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

6 Eksempler på problemstillinger vi møter:
Arkivstudier: utsagn våren 2007 ”Jeg kan selv anonymisere sakene for å ikke opptar deres tid!” (mange som sier) ”Men da hvis UDI er så krevende, begynner jeg heller hos Utlendingsnemnda.” ”Jeg trodde ikke det var nødvendig å få samtykke fra asylsøkere!” Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

7 Eksempler på problemstillinger vi møter:
Arkivstudier: utsagn våren 2007 ”Er ikke alle saksdokumenter offentlig? Må jeg søker om tillatelse for å få innsyn?” ”Jeg fikk en godkjenning for flere år siden, må jeg virkelig få en ny nå?” ”Egentlig er dette samme prosjekt som før, selv om det ikke ser sånn ut.” Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

8 Forvaltningen har behov å …..
Felles problemstillinger (mellom forskning på barn i asylmottak og forsking på barn av innsatte i fengsler) Forvaltningen har behov å ….. ha oversikt over art og omfang av forskning innenfor virksomheten, vite hvor mye som kreves av forvaltningen selv ha interne rutiner ifht godkjenning av prosjekter, ha rutiner i fht logistikk, planlegging, og innhenting av forhåndssamtykke osv. utarbeide informasjon og veiledning til forskere og studenter Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

9 Kompetanse om barn (i mottak) ? Kunnskap om mottaksvirksomhet ?
Felles problemstillinger (mellom forskning på barn i asylmottak og forsking på barn av innsatte i fengsler) Hvilke krav bør stilles til forskernes kompetanse? Forsker erfaring? Intervju erfaring ? Kompetanse om barn (i mottak) ? Kunnskap om mottaksvirksomhet ? Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

10 Livssituasjonen til barn i asylmottak er ekstraordinær
Mange forskningsetiske problemstillinger settes på spissen når forskningen gjelder barn i asylmottak Livssituasjonen til barn i asylmottak er ekstraordinær Atskiller seg fra situasjonen for barn flest Stor usikkerhet om fremtiden Ubearbeidet & dramatiske opplevelser i fortid Som regel: språklig, kulturell og erfaringsmessig avstand til omgivelsene og til ”hjelperne” i systemet Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

11 Aktuelle spørsmål til debatt:
Skal det stilles krav til autorisert tolk? Hvem skal kontrollere sertifisering, kvaliteten på tolking, og kvaliteten på oversettelse av spørreskjemaet, hvilken krav stilles? Hvordan kan sårbare grupper: barn & familier, utsatte kvinnegrupper, traumatiserte personer beskyttes? Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

12 Aktuelle spørsmål for debatt:
Hvem skal få bo i et mottak for å kunne foreta feltarbeid? Hvem bør ta stilling til spørsmålet? Skal det gis tillatelse til feltarbeid i mottak når ikke alle beboerne har samtykket? Hvordan beskytter man de som ufrivillig også observeres? Feltarbeid og observasjoner berører mange – hvordan bør det håndteres? Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

13 Aktuelle spørsmål til debatt:
Er det riktig å slippe uerfaren ”forskere” løs på sårbare grupper? Hvilken kompetanse skal stilles til studenter? Stort besøkspress på enkelte mottak: hva kan gjøres for å lette besøkstrykket, hvem bør få adgang til studier i mottak? Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)


Laste ned ppt "Utlendingsdirektoratet, forskning og etikk"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google