Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Monica Kleffelgård Informasjons- og kvalitetsleder,

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Monica Kleffelgård Informasjons- og kvalitetsleder,"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva skjer med de ulike fraksjonene i distriktene og hvor ender byggavfallet?
Monica Kleffelgård Informasjons- og kvalitetsleder, Lofoten Avfallsselskap IKS Sammen holder vi Lofoten ren!

2 Sammen holder vi Lofoten ren!
Tildelt tema Ulik praksis by og bygd Utfordringer/barrierer i utkantstrøkene ift. spesielle avfallstyper Hvordan byggavfallet behandles i vår region Hvor god er behandlingskapasiteten i distriktene for utfordrende avfallstyper/fraksjoner Hvordan møte fremtidens utfordringer i distriktene med tanke på forventet kraftig vekst i byggeavfallsmengdene Sammen holder vi Lofoten ren!

3 Sammen holder vi Lofoten ren!
Ulik praksis? Lofoten Avfallsselskap samler inn avfall for de 4 kommunene, Vestvågøy, Vågan, Flakstad og Moskenes- til sammen dekker dette ca innbyggere. Dette bildet er fra havna i Kabelvåg – og det ser jo riktig så idyllisk ut – dette er en verdensarv å ta vare på. Praksisen med å behandle bygg og anleggsavfall som kommer inn til avfallsselskapene er relativt lik mellom by og bygd. Den store forskjellen ligger nok mer i sorteringsgraden på anleggsstedet, og forskjeller i fraksjonssammensetningen. I byene har de en god sorteringsgrad, mens vi på bygda henger etter. Bygningene i byene er også mer av betong og gips – mens det her er mer behandlet trevirke. Men ca 70 meter fra husene her, rett nedenfor der jeg står og tar bilde, fant jeg Sammen holder vi Lofoten ren!

4 Sammen holder vi Lofoten ren!
Søppelbålplass denne bålplassen. Det er litt av hvert forskjellig her, og hvis dere ser den svarte randen her, så tyder dette på at bålplassen ikke er et engangstilfelle. Funnet ble selvsagt meldt til kommunen for oppfølging ved miljøansvarlig. Nå er det vel sånn at de færreste gjør sånn som dette, men det kan heller ikke skyves bak en stol at dette forekommer. Sammen holder vi Lofoten ren!

5 Sammen holder vi Lofoten ren!
”Privat deponi?” For noen år siden fant vi denne villfyllinga – dere se at det både hummer og kanari her – og det er lite gunstig at avfall benyttes som fyllmasse. Noe blir også opplyst at det legges på mellomlager, en betegnelse som vi har liten kontroll over - og det er jo bare å håpe at denne villfyllingen ikke betegnes som det. Sammen holder vi Lofoten ren!

6 Sammen holder vi Lofoten ren!
Anlagt privat deponi Avfallet er også dumpet ved siden av havet, noe som er ekstra ille med tanke på både utlekkingsfare og at vi i Lofoten er veldig glad i torsk. Denne villfyllingen er riktig nok noen år gammel – men det illustrer litt hvilke holdninger som var – og kanskje fortsatt i en hvis grad er til håndtering av avfall. Sammen holder vi Lofoten ren!

7 Sammen holder vi Lofoten ren!
Det positive Gode rutiner og kunnskap hos majoriteten av entreprenører på følgende fraksjoner PCB vindu EE-avfall Trevirke (rent, urent og trykkimpregnert) Jern og metaller Økende etterspørsel etter kompetanse for avfallsplanlegging. Flere og flere vet hva bromerte flammehemmere, PCB og PAH er og hvilke konsekvenser det gir. Sammen holder vi Lofoten ren!

8 Sammen holder vi Lofoten ren!
Kontrollorganet En enkel spørring til kommunene om mottatte avfallsplaner og miljøsaneringsbeskrivelser? 2 kommuner har ingen - 2 kommuner har til sammen 16 stk. ”Det har ikke vært prosjekter der BA-forskriften gjelder”……. ”Avfallsplanen arkiveres i mappen” En del av problemet med at noen tar lett på avfallsplaner og ved oppfølging av denne er kommunene noe passive. Det vi finner ut her, samsvarer med den undersøkelsen som Klif har gjort – med referanse til bladet Kommunal teknikk. Nr 12/2009 I et tilfelle fikk vi kommentaren at ” det ikke har vært noen prosjekter der BA-forskriften gjelder” – vi vet at det har vært renoveringsprosjekter. Dette vet vi fordi entreprenører har ringt oss i forbindelse med at de har gitt tilbud. I et annet tilfelle tapte en seriøs aktør anbudet på rivingen av et hus – der den som fikk anbudet angivelig brant halve huset. En annen kommune svarer at avfallsplanen blir arkivert i mappa. Den blir med andre ord ikke kvalitetssikret. Det skal også sies at vi har tidlige holdt kurs for kommuneansatte og entreprenører, men 3 av 4 som var på kurset har sluttet i kommunene – og kompetansen har forsvunnet. Sammen holder vi Lofoten ren!

9 Kontrollorganet forts…
Få sluttrapporter – liten avvikshåndtering Ingen egenerklæringer for avfallsdisponering Alle (!) svarer ”her syndes det…” I et tilfeller som min kollega skulle følge opp en avfallsplan, fant han ut at det manglet en pipe med pah, golvbelegg med ftalater, noe asbest og trykkimpregnert trevirke. Han begynte å spørre, og det viste seg at pipa lå som fullmasse sammen med noe betong, golvbelegget var lagt som restavfall. Trykkimpregnert trevirke og asbest dukket også plutselig opp. Mellomlagring er også en kjent beskrivelse i avfallsplanene, nå hva det betyr… Sammen holder vi Lofoten ren!

10 Sammen holder vi Lofoten ren!
Hovedutfordringer Kontrollorganet er passive Følger ikke opp bygg- og anleggsaktører Sortering og merking på byggeplass er ikke på plass etter regelverket Ingen kontroller på byggeplassene Ingen oppfølging av sluttrapporter Årsak Manglende ressurser og kompetanse? Holdninger? I byen har man ofte så mange like saker at man bygger opp spisskompetanse, i tillegg til at man har personer som er ansatt med ”bare” dette som ansvarsområde. I distriktet har man ofte mer allsidige arbeidsoppgaver, der oppfølging av BA-forskriften kun utgjør en del av ansvarsområdet. På denne måten er det både en spørsmål om ressurser og økonomi, men kanskje mest om kompetanse og viktigheten av dette i form av prioritering. Miljøspørsmålet er vel også et parameter her, i forhold til hva som opptar allmennheten. Folk i Lofoten er også miljøbevisste, men med så mye flott natur rundt seg – er det kanskje ikke naturen som er den største politiske saken. Sammen holder vi Lofoten ren!

11 Hovedutfordringer forts…
Entreprenørenes ”tilstand”… Konkurransefordel med pris ovenfor kunden Holdinger. …”da er jeg død for lenge siden”… "er dette virkelig nødvendig?” Liten kunnskap Ved harde krav om sortering i bransjen, -velger de andre innsamlere. Miljø er dessverre enda ikke den største konkurranse parameteren når man skal ha noe gjort. Å levere avfall i henhold til forskrifter medfører ofte ekstra kostnader for entreprenøren – og det kan være fristende å ta snarveier. Det er også konkurransevridene hvis den ene aktøren mottar takpapp med PAH som farlig avfall og den andre som restavfall. Siden vi har ”god plass” i distriktet er det lettere å bare dumpe det, mens avfallet i byene blir mer synlig. Der er jo også større mengder det er snakk om. Og antall kroner er et sterkt virkemiddel for entreprenøren og sluttbruker enten vi liker det eller ikke. Aktørene tenker ofte kortsiktig – viktigere å tjene penger nå enn å tenke på sunne og friske etterkommere. Når konsekvensene slår ut for fullt, ”da er jeg død for lenge siden” er faktiske virkelige kommentarer. Alt dette gir også lavere kunnskap om byggeavfall hos aktørene. Sammen holder vi Lofoten ren!

12 Hovedutfordringer forts…
Finne økonomisk krysningspunkt mellom miljøvern og økonomi for entreprenører og avfallsselskapet. Krever at kontrollorganet er aktive og skaper like konkurranseforhold mellom aktører som ønsker å gjøre noe bra for miljøet, og de som finner løsningen ”under teppet” Fører til…. The good guys loose Sammen holder vi Lofoten ren!

13 Hovedutfordringer forts…
Små mengder av ulike fraksjoner Spesielle fraksjoner Gips. Veldig dyrt å frakte pga vekta. Lang lagringstid. Asfalt som oppstår ved rivearbeider, det er få eller ingen som ønsker å motta dette. Betong. Finnes ikke utstyr her for å knuse betongen for å frigjøre jernet. Lang lagring for å få et lass, Små mengder krever forsvarlig lagringskapasitet over lengre tid, for å komme opp i ønsket mengde. Alternativet er å sende lass som ikke er fulle, noe som verken er lønnsomt eller miljøvennlig. Sammen holder vi Lofoten ren!

14 Hovedutfordringer forts…
Mye fokus på farlige stoffer – men lite på håndtering/endelig sluttbehandling Eks Gulvbelegg med ftalater Andre selskaper svarer: ”sendes til Sverige sammen med Restavfallet” ”du er et hestehode foran…” ”gulvbelegg farlig avfall?? Aldri hørt om” Det er mye fokus på farlige stoffer, og flere kommer til. Men det er lite informasjon på håndtering/endelig sluttbehandling Vi tok en telefon til noen av våre kollegaer i bransjen. Og fikk følgende svar… Hva skjer egentlig med gulvbelegg – sendes det til forbrenning? Hva er vitsen med sortering da? Hva skjer med vår troverdighet. Vi trenger å vite klart hva man gjør av de ulike fraksjonene, det er vel kanskje felles med mer urbane strøk, men transportavstander og mengder til å fylle et lass, er en utfordring som vi sliter med. Sammen holder vi Lofoten ren!

15 Behandling i vår region
LAS tilbyr kompetanse til avfallsplanlegging og miljøsanering. BA-avfall med PCB, PAH, BFH, impregnert trevirke deklareres som farlig avfall og sendes godkjent mottak for destruksjon Asbest pakkes i henhold til lovverket og legges i egen tildekket deponi Bromerte flammhemmere Sammen holder vi Lofoten ren!

16 Behandling i vår region forts…
Golvbelegg med ftalater sendes også til godkjent mottak, men… Restavfall går til energigjenvinning Når golvbelegg leveres inn sammen med restavfall, eller usortert avfall, plukker vi manuelt ut store biter og flak, men små biter der maskiner har gjort rivearbeidet er vanskelig å se, og blir nok dessverre med til forbrenning av restavfallet. Sammen holder vi Lofoten ren!

17 Behandling i vår region forts…
Ved større prosjekt, leies utstyr for å knuse ren betong og skille ut jernet. Betongen blir så gjenvunnet som fyllmasse. For små prosjekter og prosjekter som vi ikke er involvert i, havner betongen på ”mellomlager”? Vi vet heller ikke om betongavfallet som oppstår ved prosjekter vi ikke er involvert i, blir testet for PCB. Det samme gjelder golvbelegg og annet avfall. Sammen holder vi Lofoten ren!

18 Sammen holder vi Lofoten ren!
Behandlingskapasitet i distriktene for utfordrende avfallstyper/fraksjoner Kapasiteten er god – vil lette utfordringene med små mengder i dag. LAS har avtaler som sikrer avsetning på: Farlig avfall Restavfall til forbrenning Trevirke til forbrenning EE-avfall Eget deponi for uorganisk avfall Sammen holder vi Lofoten ren!

19 Sammen holder vi Lofoten ren!
Hvordan møte fremtidens utfordringer i distriktene med tanke på forventet kraftig vekst i byggeavfallsmengdene Kompetanseheving holdningsendring Like konkurransevilkår for entreprenører og renovatører For bedre sorteringsgrad må kommunen som kontrollinstans være aktiv Gode og entydige løsninger for sluttbehandling. Kompetanseheving hos kommuner, entreprenører, media og folk flest – gjennom flere kanaler. Like konkurransevilkår – det skal ikke lønne seg å ta ”snarveier” og da må kontrollinstansen virke Hva gjør vi med skumgummimadrasser som er innsatt med bromerte flammehemmere? Sammen holder vi Lofoten ren!

20 Positiv trend og tiltak
Større vilje og fokus til å tenke miljø Økt pågang om bistand i bygge- og riveprosjekter Vi vurderer også tiltak: Folder om bygningsavfall + info på web Krav om miljøsaneringsplan til entreprenører Workshop med kommune rep. for økt kompetanse. Sammen holder vi Lofoten ren!

21 Sammen holder vi Lofoten ren!
Takk for meg! Lofoten Avfallsselskap IKS Sammen holder vi Lofoten ren! Reklamen Sammen holder vi Lofoten ren!


Laste ned ppt "Monica Kleffelgård Informasjons- og kvalitetsleder,"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google