Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Eierstyring – roller og ansvar

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Eierstyring – roller og ansvar"— Utskrift av presentasjonen:

1 Eierstyring – roller og ansvar
v/Oddny Ruud Nordvik Avd.leder forvaltningsrevisjon og selskapskontroll Kommuneøkonomi 2016

2 RRI og eierskapskontroll
RRIs oppdrag er å gjennomfører eierskapskontroller og forvaltningsrevisjoner i IKSer, § 27-selskaper og ASer Eierskapskontroll: Fører kommunen kontroll med sine eierinteresser? Har den enkelte eierkommunen etablert gode rutiner for oppfølging og evaluering av sine eierinteresser? Følges rutinene opp og utøves kommunens eierinteresser i samsvar med kommunestyrets vedtak og forutsetninger, aktuelle lovbestemmelser og etablerte normer for god eierstyring? Dato:

3 Eierstyring – ansvar og roller

4 Eierandel, markedssituasjon, selskapsform/øk.ansvarregnskap/likviditet
Eierskapsutøvelse: Hva eier/deltar vi i? Hvorfor eier/deltar vi? Hvordan eier/deltar vi? Politisk styring + Eierandel, markedssituasjon, selskapsform/øk.ansvarregnskap/likviditet Havn Legevakt Regionråd Heleid energi Avfall AS Slik ser ofte bildet ut i en norsk kommune. Ulike behov og hensyn bak etableringer av selskaper og sammenslutninger med andre, det skal jeg ikke snakke om her i dag - selv om det selvsagt påvirker forventinger eierne har til selskapet…. Jeg skal legge hovedvekt på interkommunale enheter som utøver et samfunnsoppdrag (tjeneste for sine eiere) for sine eiere. Ren finansiell plassering, eiendomsselskaper, kraftselskaper – mage prinsippene vil selvsagt også gjelde for disse, men på 30 må ta et valg…. Øk.risiko Heleid kraft Eierandel Kraft AS Interkommunalt faglig samarbeid Næringsavfall Parkering AS Revisjon

5 Konsekvens av å inngå i et interkommunalt selskap?
Betingelsene for folkevalgt styring og kontroll endres Den enkelte kommune mister «full kontroll» over beslutninger og prioriteringer på området de har overlatt til selskapet å løse Den enkelte kommune er pr. definisjon i mindretall….. Den enkelte deltakerkommune må utøve sin rett som eier gjennom eierorganer og forstå sin rolle som eier Dato:

6 Kjennetegn ved offentlige eiere
Offentlig eide selskaper er underlagt politisk styring Regjerning, statsråd, fylkesting, kommunestyre Politikernes virketid som eierrepresentanter er relativt kort i forhold til et selskaps levetid En nedfelt eierpolitikk skal sikre selskapene mot kortsiktige «politiske innfall» Sikre selskapene stabile rammebetingelser Dato:

7 Selskaper med et samfunnsoppdrag
En bestilling til selskapet om å løse en samfunnsoppgave – «kontrakt» Samfunnsoppdraget må løses – avveies mot de økonomiske rammene som selskapet får Multiple mål – mer krevende for styret og ledelsen – kan komme i konflikt med de forretningsmessige Eierne: utfordringen er å beskrive hva samfunnsoppdraget består i uten å gi for detaljerte og stramme rammer som begrenser utviklingsmulighetene Multiple mål – særlig krevende mår samfunnsoppdraget ikke er presist definert. Tilsvarende når samfunnsoppdraget er så detaljert beskrevet at setter grenser for selskapsstyringen. Dato:

8 Corporate governance Corporate governance (eierstyring og selskapsledelse) kan sies å omhandle: Ansvars- og rolledeling mellom ulike organer innenfor en organisert virksomhet Handler om roller og samspill mellom: Selskapets eiere Selskapets styre Selskapets ledelse Øvrige interessenter Dato:

9 «Samspillstriangelet»
Styret Ledelse Selskap Eier Samspillstriangelet – være «enige» om: Hva man ønsker med selskapet Hvilken retning selskapet/virksomheten skal velge (strategi) Hvordan selskapets skal lykkes med å komme dit Hvordan resultatene skal måles Må etableres et samspillstrialgelet. Være enige om å forstå at: Dato:

10 Eiernes rolle Eierne må være synlige - hvorfor de eier og sørge for at ledelsen handler i tråd med deres interesser For at de tre hovedfunksjonene i triangelet skal lykkes må eierne kommunisere hvorfor de eier/har opprettet virksomheten og hva de forventer å få ut av sitt eierskap Utøver din myndighet i representantskap/generalforsamling Dato:

11 Styrets rolle – «styringsstyre»
Har den reelle styringen – forvaltningen av selskapet hører under styret Ivareta virksomhetens interesser og formål Tar beslutninger Fører kontroll «PÅSE AT….» Legg merke til at IKS loven sier myndighet – da er dette lag titl styret. Ikke valgfritt å legge dette til andre eller gripe inn i styrets myndighetsområde som eier. DA må du ev. velge et nytt styre. Vurdere om virksomheten er forsvarlig organisert • Fastsette planer og budsjetter • Fastsette retningslinjer for virksomheten • Utarbeide instruks for daglig leder • Holde seg orientert om selskapets utvikling og økonomiske stilling • Føre tilsyn med den daglige ledelsen og selskapets virksomhet for øvrig • Iverksette de undersøkelser som er nødvendige for å utøve oppgavene sine Gjennom slike regler gir aksjelovene føringen Dato:

12 «SØRGE FOR….» Daglig leder
Eierne gir gjennom vedtekter og representantskap sine innspill til styret om hva som forventes. Styret og daglig leder må samarbeide om å oppfylle disse forventningene best mulig Drive og lede den daglige virksomheten innenfor rammen som styret har gitt «SØRGE FOR….» Dato:

13 Virkemiddel i eierstyringen

14 God eierstyring Summen av de tiltak og aktiviteter kommunen som eier setter i verk for å sikre god styring, kontroll og utvikling av virksomheten. Inkludert i dette er også de krav kommunen som eier setter til selskapets styre og ledelse som skal bidra til å nå dette formålet. Dato:

15 Eiermelding Eierpolitikk Selskapsstrategi Eiermøter Eierstrategi
Viktige begreper Eiermelding Eierpolitikk Eierstrategi Selskapsstrategi Innenfor rammen av eierstrategien Eiermøter Dato:

16 Når drives eierstyring?
Igangsettelse Konsekvensutredning Valg av selskapsform Eierstrategi Selskapsetablering Gode rammer for styring og kontroll Vedtekter, styresammensetning Ansettelse av daglig leder, fullmakter osv Strategi, organisering og utvikling Drift og videreutvikling Ofte denne fasen man tenker på eierstyring Forutsetter gode eierstyring i de forrige leddene… Dato:

17 Styringsdokumenter Vedtekter/selskapsavtale ev m/eieravtale
Tjenesteavtale (kan være en del av eieravtalen) Retningslinjer for valgkomite Styreinstruks (egenevaluering av styret, styrevervregistrert) Instruks for daglig leder Etiske retningslinjer Rapporteringsrutiner (hva forventes oppnådd) Utforming av eiernes krav: klare, tydelige, realistiske, forutsigbare Dato:

18 «Eierstyringssløyfen - IKS»
Representantskapsmedlem møter i rep.skap. og stemmer i tråd med instruks Politisk organ vedtar instruks/rammene for rep.skaps medlem om hvordan han/hun skal stemme i sakene 4 5 Repr. skap 6 Protokoll sendes rådmennene, og legges frem for kommunestyret Formannskap el. kommunestyret Styret Rådmennene/ sekretariat forbereder sakene til politisk behandling Saker til rep.skap forberedes av daglig leder og legges frem for styret 3 1 Daglig leder Rådmannen/ sekretariat Etter styrebehandling sendes saksfremlegget for et kommende rep.skapsmøte til rådmennene/ sekretariat 2

19 Avslutning - eierstrategier
«At eierne, styret og ledelsen er opptatt av det samme og at det går en rød tråd gjennom virksomhetsstyringen, vil ha positiv effekt på hele organisasjonen» kilde: Guide for ansvarlig eierstyring (…) PWC - Krisesenteret, ØRAS, NRV, ……. Dato:

20 KS anbefalinger for god eierstyring
Følg dem eller forklar hvorfor du ikke gjør det! Vi skal gå inn på noen av dem………. Nye – gått fra å være 19 til å bli 21. Dato:

21 Dato:


Laste ned ppt "Eierstyring – roller og ansvar"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google