Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

ROTARY FOR FRED The Rotary Foundation Seminar Per O. Aukner

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "ROTARY FOR FRED The Rotary Foundation Seminar Per O. Aukner"— Utskrift av presentasjonen:

1 ROTARY FOR FRED The Rotary Foundation Seminar Per O. Aukner
District Rotary Peace Fellowship Subcomittee Chair 11. Mars 2018 Rotaryvenner Jeg heter Per Aukner og er medlem av distrikets TRF komite og har følgende flotte tittel: «District Rotary Peace Fellowship Subcomittee Chair» Jeg er medlem av Eiksmarka Rotaryklubb, var president i og Assisterende Guvernør i region 3 fra

2 Bakgrunn Fred har vært et av Rotarys viktigste mål nesten siden Paul Harris gunnla Rotary i 1905. 1914 resolusjon: Rotary skulle…«lend itself to the maintenance of peace among the nations of the world» 1921: ble følgende lagt til i Rotarys mål: «to aid in the advancement of International Peace and goodwill through a Fellowship of Business and professional men of all nations united in the Rotary ideal og service» Fred og fredsarbeid har vært med Rotary nesten helt siden starten I 1914 – ved begynelsen av første verdenskrig vedtok Rotary en resolution at Rotary skulle «lend itself to the maintenance of peace among nations of the world Og i 1921 på Convention i Edinburgh ble fred lagt til i Rotarys mål

3 1930+ TRF Grants ble gitt til Rotaryklubber i Tyskland og
Bakgrunn 1930+ TRF Grants ble gitt til Rotaryklubber i Tyskland og Frankrike for «petits comités» etter første verdenskrig Etter annen verdenskrig bidro Rotaryklubber til UNESCO Rotary spilte en avgjørende rolle i etableringen av FN TRF program for å skape multikulturell forståelse F. eks. i Skandinavia ble det arrangert sommerleire for ungdom fra Israel og Palestina Rotary Fredsforum «Reconciliation is the very heart of peacemaking» Noen av de første Rotary Foundation Grants ble gitt etter første verdenskrig til Rotaryklubber i Tyskland og Frankrike som sammen dannet petit comités. Formålet var å bedre forholdet mellom de to landene ved at menneskene lærte hverandre å kjenne og jobbet sammen om samfunnsoppgaver. Under annen verdenskrig var Rotarianere i eksil fra flere land samlet i London og diskuterte multikulturell forståelse for å unngå fremtidige konflikter. Da freden kom, utviklet disse møtene seg til dannelsen av UNESCO. Og Rotary spilte en avgjørende rolle i etablering av FN, I 1950 og 1960 årene gikk nesten alle TRF program til å skape multikurlturell forståesle. I Skandinavia f.eks. ble det arrangert sommer-fredsleire for ungdom fra Israel og Palestina Rotary International arrangerte 10 Rotary Fredsfora i mange land i en treårsperiode mellom «Reconciliation is the very heart of Peace making»

4 Rotarys tilbud Rotary Foundation støtter trening, utdanning og praksis i fredsarbeid, konfliktforebygging og konfliktløsning: Konfliktløsning – TRF gir støtte til fredsarbeid i samfunn og regioner allerede rammet av konflikt Trening og utdanning av ledere. TRF gir støtte til trening av ledere og ungdomsledere for å hindre og eventuelt megle i konflikter. Rotarys fredsstudier 6 Rotary Peace Centers etablert i 2002 ved 7 universiteter i 6 land Det er unødvendig å nevne at det fortsatt er en lang vei å gå. Tusenvis av sivile fanges og blir drept i konflikter over store deler av verden. Derfor er det viktig å fortsette å arbeide for fred og forebygging av konflikter. Rotary har en rekke tilbud i dag til klubbene når det gjelder fredsarbeid. I noen tilfelle kan man søke om støtte til prosjekter som støtter fred og fredsarbeid, og stipendier er tilgjengelige etter søknad. Det er mulig å søke om støtte til fredsarbeid i samfunn som er rammet av konflikt og til trening og utdanning av ledere for å kunne hindre eller megle i konflikter. For å bidra til dypere kunnskap om fred og konflikter ble 6 Rotary Fredssentre opprettet ved 7 universiteter i Man ønsket å kunne tilby høyere utdanning i fred og konfliktforebygging

5 Rotary Peace Centers Visjon:
SKAPE BÆREKRAFTIG FRED Skape et nettverk av fredsbyggere og samfunnsledere dedikert til å forebygge og løse konflikter på tvers av det globale samfunnet. Ideen var å skape et nettverk av velutdannede Rotary Peace Fellows som kunne bidra til fred og konfliktforebygging på tvers av det globale samfunnet, - hos myndigheter og private bedrifter og organisasjoner.

6 Rotary Peace Centers - to studier
2-årig mastergradsstudium Utdanner fremtidens ledere Fem sentre, seks universiteter, 10 studenter til hvert av de 5 sentrene.(totalt 50) Professional Development Certificate Utdanner dagens ledere Ett senter, ett universitet Inntil 25 studenter i hvert kull, maksimum 50 pr. år 3 måneders kurs Det er to studieprogram: Mastergradsstudiet over 2 år og “the professional Development Certificate”-programmet over 3 måneder. 10 mastergradsstudenter tas opp på hvert Rotary Peace Center, dvs. I alt 50 hvert år. Og ca 50 studenter deltar I 3-måneders kurset årlig.

7 Rotary Peace Centers University Partners
I dag er det 6 Rotary Peace Centers ved 7 universiteter, 2 I USA, ett i England, University of Bradford, ett I Sverige, Uppsala Universitet, ett I Japan, International Christian University, og ett i Australia, University of Queensland. Disse tilbyr 2 årig mastergradsstudium, og ett universitet i Bangkok i Thailand tilbyr 3 måneders kurset Professional Development Certificate in Peace and conflict studies. I dag har ca Rotary Peace Fellows tatt denne utdannelsen, og 95% av dem jobber med fred og konfliktforebygging.

8 Rotarys fredsstudier -
Hva kan klubben gjøre? Rotarys fredsstudier - Klubben kan finne fram til en kandidat til 2-årig mastergrads-studium eller 3 mnds. kurs. (Professional Development Certificate) Studiene finansieres av TRF for kandidater som godkjennes til disse studier Søknadsfrist 31. mai - til distriktets TRF komité Søknads- og godkjennelsesprosessen tar litt tid Hva kan klubben gjøre? Finn frem til en kandidat som er kvalifisert til et masterstudium og søk gjennom TRF komiteen. Er det folk som allerede jobber som ledere med konflikter kan 3 måneders kurset kanskje være et alternativ. Søknadsfrist 31. mai. Kandidater må ha bachelor grad og ca 3 års erfaring fra fredsarbeid i jobb eller som frivillig og ha gode lederegenskaper og vise interesse for fredsarbeid Studiene finansieres helt av TRF. Regn med at godkjennelsesprosessen kan ta litt tid. I dag jobber 95% av Rotary Peace Fellows i med fredsarbeid og konfliktforebygging eller konfliktløsning hos myndigheter eller private organisasjoner (Vi har hatt 2 mastergradsstudenter fra distriktet, Marius Koestler og Gjert Danielsen Klubben og distriktet har hatt stor glede av disse Rotary Peace Fellows til å holde foredrag og informere om Rotarys fredsstudier, )

9 Rotarys tilbud – ungdomsarbeid for fred
Ungdomsutveksling. Viktig virkemiddel i arbeidet for internasjonal fred og forståelse gjennom vennskap over landegrensene. Virkelig flott tilbud. Rotary Summer Camps. Rotary arrangerer hvert år70-90 sommerleirer for ungdom: f.eks. seilercamp I Middelhavet, villmarkscamp I Canada, sykkelcamp på Taiwan, klatrecamp I Italia osv. Alder: mellom 15 og 25 år. De fleste leirene er 2 uker. Markedsfør programmet i klubben og lokalt og meld på en kandidat til relevant summer camp Georgia-stipendiet er et tilbud om ett studieår ved college eller universitet i staten Georgia i USA Markedsfør programmet i klubben og lokalt. Finn frem til kandidat og søk om stipendium Rotary har noen flotte ungdomstilbud. Først og fremst ungdomsutvekslingen. Send en ungdom ut og ta imot en fra utlandet i egen klubb. Vertskapsfamilier kan være en utfordring for mange klubber. Allier dere med familien til utgående student om flere vertsfamilier om nødvendig. Rotary Summer Camps er et supert tilbud for et ca 2 ukers opphold med tema, f.eks. seilercamp i Middelhavet, villmarkscamp i Canada, sykkelcamp på Taiwam eller klatrecamp i Italia. Alder fra år. Georgia-stipendiet er tilbud om ett studieår ved college eller universitet i staten Georgia, USA. (Skaugum Rotary i Asker hadde en student på dette opplegget.)

10 Rotary angriper underliggende årsaker til konflikter
Gjennom Rotaryklubbenes mange service-prosjekter, Rotarys fredsutdanning og freds-stipendier angriper Rotarianere over hele verden underliggende årsaker til konflikter, som fattigdom, ulikheter, etniske konflikter, mangel på utdanningsmuligheter og ulik fordeling av ressurser. Rotary bidrar i stor grad til å bygge trygge lokalsamfunn – en forutsetning for fred. Rotarys fredsarbeid i klubbene består i hovedsak av de mange små skritt, tusenvis av prosjekter som er med å avhjelpe nød, skaffer rent vann, forebygger sykdom, bidrar til undervisning og utdannelse. På denne måten angriper Rotarianere over hele verden underliggende årsaker til konflikter, som fattigdom, ulikheter, etniske konflikter, mangel på utdanningsmuligheter, ulik fordeling av ressurser. Rotary bidrar i stor grad til å bygge trygge lokalsamfunn. Trygge lokalsamfunn er en forutsetning for fred.

11 Rotarys innsatsområder
Fred og konfliktforebygging/-løsning Sykdomsforebygging og behandling Vann og sanitær Barne- og mødrehelse Grunnutdanning og leseferdighet Økonomi- og samfunnsutvikling Rotary og Rotary Foundation har 6 innsatsområder som prosjekter må være innenfor ved søknader om Global Grants. Det er: Fred og konfliktforebygging og konfliktløsning Sykdomsforbygging og behandling Vann og sanitær Barne- og mødrehelse Grunnutdanning og leseferdighet Økonomi- og samfunnsutvikling Men på mange måter er jo alt dette arbeid for fred Fredsarbeid er ikke bare å megle I konflikter.

12 RI-President Ian Riseley – 6 Presidental Conferences
10 February Environmental Sustainability and Peace Vancouver, Canada 17 February Water and Sanitation and Peace Beirut, Lebanon 24 February Disease Prevention and Treatment and Peace Coventry, England 17 March Economic and Community Developm. and Peace Sydney, Australia 28 April Maternal and Child Health and Peace Taranto, Italy 2 June Basic Education and Literacy and Peace Chicago, USA Og for å understreke dette arrangerer RI president Ian Riseley seks sålkalte «Presidential peacebuilding conferences i løpet av første halvår 2018. Konferansene retter søkelyset på sammenhenger mellom fred og Rotary’s fem øvrige prioriterte innsatsområder og i tillegg klimaendringer og miljø. Målsetting med disse konferansene er å hjelpe Rotarianere til å finne nye måter å fremme fred på gjennom våre tjenester, lære av eksperter og styrke våre evner til fredsbygging.

13 Rotarys instrumenter or fred
«Vi arbeider med mat til den sultne, vann til den tørste, medisiner til den syke, utdanning for barn og muligheter for den som er uten håp. Dette er ikke våpen for krig, men Rotarys instrumenter for fred» For å sitere tidligere RI president og styreleder i TRF Cliff Dochterman «Vi arbeider med mat til den sultne, vann til den tørste, medisiner til den syke, utdanning for barn og muligheter for den som er uten håp. Dette er ikke våpen for krig, men Rotarys instrumenter for fred» Dette er Rotarys tilnærming til fredsarbeide. Cliff Dochterman, tidl. RI President og tidl. styreleder i TRF

14 Rotary for fred: ROTARY GJØR EN FORSKJELL

15 Lenker til mer informasjon om Rotarys tilbud
Rotarys fredstudier Finansielt bidrag til Rotary Peace Centers: Konfliktløsning/konfliktforebygging Ungdomsutveksling

16 Lenker til mer informasjon om Rotarys tilbud
Rotary Summer Camps   Georgia-stipendiet WAS World Affairs Seminar Wisconsin

17 Lenker til mer informasjon om Rotarys tilbud
RYLA Rotary Action Groups og Rotary Action Groups for Peace Rotary Fellowships Rotary Alumni Kontaktinformasjon


Laste ned ppt "ROTARY FOR FRED The Rotary Foundation Seminar Per O. Aukner"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google