Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Velkommen til tastaveden skole

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Velkommen til tastaveden skole"— Utskrift av presentasjonen:

1 Velkommen til tastaveden skole
Foreldremøte, nye 8. trinn 15. mars 2018

2 To ulike vALG: språkfagog Valgfag
-Hjelp ditt barn å forstå, også eventuelle følger av valget Mål: Å velge riktig

3 Språkfag, hver elev skal velge ett
-Spansk -Fransk -Tysk Eller, om du ikke vil lære et nytt språk nå: -Arbeidslivsfag

4 Hvis du velger Fransk, Spansk eller tysk
-kan komme inn på alle videregående skoler, men konkurrerer jo om plassene ut fra karakterene man får -vil kunne ha fremmedspråket i totalt fem år om man fortsetter på videregående skole. (Bedre dybdelæring?) Men -det kan være vanskelig å lære seg et nytt språk. Noen elever vil ha vansker med dette, eller få negative mestringsopplevelser. Vil du gå yrkesrettet trenger du heller ikke språkfag. Da er arbeidslivsfag et alternativ.

5 Hvis du velger arbeidslivsfag
-Kan komme inn på studiespesialiserende på de skolene som tilbyr begynneropplæring i språk -Vil ha mye informasjon om yrkesrettede studieretninger før videregående. Velger da mer riktig? -Vil ha flere praktiske timer i tiden på ungdomsskolen Men: -Kan ikke komme inn på studiespesialiserende på de skolene som ikke tilbyr begynneropplæring i språk.

6 Valg av fremmedspråk

7 Så hva er vanlig å velge? Noen nasjonale data følger
Kilde: Fremmedspråksenteret

8

9

10 8.trinn: 6-8% 9.trinn: 2-3%

11 Arbeidslivsfag

12 Yrkesfagene på videregående skole
Bygg og anlegg Teknikk og industriell produksjon Elektro Helse og oppvekstfag Design og håndverk Naturbruk Service og samferdsel Restaurant og matfag

13

14 Hva gjør vi i arbeidslivsfag?
Praktisk Ikke lekser, men karakter Yrkesfag på videregående Besøke videregående skoler Besøke bedrifter Arbeidserfaring Hospitering

15 Muligheter uten fremmedspråk!
Yrkesfag, 2 år i skole, 2 år i lære (lønn)= fagbrev Påbygg etter 2 år på skole; gir generell studiekompetanse, totalt 3 år. Påbygg kan også tas etter fagbrev. Y-veien på UIS; tilbys til fabrev i elektro og restaurant- og matfag. DVS: Direkte inn på UIS uten påbygg. Studiespesialisering (nybegynner fremmedspråk) på enkelte videregående skoler, eks. Randaberg, St.Svithun, Sola, Bergeland. Obs: Tilbyr kanskje kun ett språk YSK Sauda (TIP 4-årig, nytt tiltak, 3 dager på skole i Sauda, 2 dager i lære i 4 år. Dvs. skole med lønn. Maks 15 elever får dette tilbudet)

16 Nytt tema VALGFAG Du kan bytte hver år. Man søker årlig.
Karakter i valgfag: Sluttvurderingene teller (som i alle fag). Flere valgfag= flere sluttvurderinger. Ett valgfag i tre år= en sluttvurdering.

17 Internasjonalt samarbeid
Valgfaget internasjonalt samarbeid skal legge til rette for å utvikle elevenes språkkompetanse gjennom kontakt med ungdom i andre land. Valgfaget gir elevene mulighet til å uttrykke egne meninger om temaer som opptar ungdom, bli hørt og få svar. Valgfaget skal bidra til å øke elevenes innsikt i egen og andres kultur og interesser og til å øke forståelsen for at vi lever i et globalisert samfunn. Gjennom kontakt med ungdom i andre land skal elevene få anledning til å reflektere over egne erfaringer og utvikle respekt og toleranse for andres levesett. Valgfaget skal bidra til å oppøve elevenes kommunikative språkferdigheter ved at de planlegger og produserer tekster, bilder, lyd- og videofiler og utveksler informasjon. Det skal invitere til å ta i bruk ulike sosiale medier og digitale verktøy. Valgfaget henter hovedelementer fra engelsk, 2. fremmedspråk og samfunnsfag.

18 Teknologi i praksis Valgfaget teknologi i praksis skal motivere elevene til å utvikle teknologiske produkter med utgangspunkt i lokale behov og problemstillinger. Prosessen fra idé til et ferdig produkt kan medvirke til skaperglede og mestringsopplevelser. Valgfaget handler om å planlegge, konstruere og framstille gjenstander og produkt med varierte materiale og teknologiske løsninger. Kunnskap om teknologiske produkter som blir brukt i dagliglivet, gir et godt grunnlag for å forbedre produkt og utvikle nye produkt. Valgfaget henter hovedelement fra matematikk, naturfag og kunst- og håndverk.

19 Sal og scene I arbeidet med valgfaget skal elevene skape og formidle ulike audiovisuelle eller sceniske uttrykk og produksjoner. I sceniske produksjoner kan elevene arbeide med musikal, teater, dans, standup, kabaret, performance, konsert, sirkus, revy og andre sceniske uttrykk. De kan også fordype seg innenfor et avgrenset område. I audiovisuelle produksjoner kan arbeidet omfatte alle former for lyd og musikk i samspill med ulike visuelle framstillinger som film, installasjoner og andre multimediaproduksjoner. Elevene skal velge ulike arbeidsoppgaver og samarbeide om produksjonen. Ved at elevene får velge spesialisering innen ulike sider ved produksjonen, skal valgfaget legge til rette for mestringsopplevelser og motivere for læring. Der det er hensiktsmessig, kan det legges til rette for samarbeid med den lokale kulturskolen. Valgfaget henter hovedelementer fra musikk og kunst og håndverk.

20 Fysisk aktivitet og helse
Opplæringen i valgfaget fysisk aktivitet og helse skal bidra til bedre helse og trivsel for den enkelte elev. Elevene skal kunne delta i varierte aktiviteter som er egnet til å motivere den enkelte. I valgfaget skal elevene få innsikt i betydningen av god balanse mellom energiinntak og energiforbruk. Opplæringen skal også bidra til å utvikle kunnskap og evne til å vurdere kostholdsråd og anbefalinger som er knyttet til daglig fysisk aktivitet. Ulike fysiske aktiviteter står sentralt i faget. Tradisjonelle lagidretter, individuelle idretts- og treningsaktiviteter, alternative treningsformer og friluftsliv er alle elementer som kan trekkes inn i opplæringen for å gi elevene fysiske utfordringer og positive opplevelser. Opplæringen skal også legge til rette for at elevene får kunnskaper som bidrar til å utvikle sunne og gode matvaner. Valgfaget henter hovedelementer fra kroppsøving og mat og helse.

21 Valgfag

22 Fysak – fysisk aktivitet
* Vi er i bevegelse hver dag! * Svømming, kroppsøving eller FYSAK * Aktivitetene er lærerstyrte * Skolens mest populære fag * Mosjon for miljø, motivasjon og mestring

23 Hensyn ved klassesammensetting
* Vi ønsker å etablere trygge og læringsfremmende miljø i samtlige klasser – sosialpedagogiske hensyn * Blande elever fra Tasta, Byfjord og Kampen * Jevn fordeling av kjønn * Spesialpedagogiske hensyn Vi samarbeider tett med barneskolene om hvilke elever som bør settes sammen, og hvem som eventuelt bør splittes. Har du/dere tanker rundt dette er der lurt å diskutere dette med barneskolen.

24 OTUS tirsdag 5. juni

25 OTUS- DAGEN Planlegges og gjennomføres av foreldre.
Vi møtes på Tasta skole for planlegging 3. mai Påmelding til barneskolen! Det e` jysla kjekt

26 Neste foreldremøte er torsdag 5. juni, samme kveld som otusdagen
Uteseksjonen Presentasjon av lærere Informasjon fra FAU Klassemøte i klasserommet

27 Andre datoer Klasselister deles ut 1. juni ved slutten av skoledagen.
Elevene besøker Tastaveden i skoletiden og treffer kontaktlærer 18.juni Får med klassebilde hjem.

28 Leirskole høst 8. klasse

29 Aktiv læringsglede på Tastaveden!


Laste ned ppt "Velkommen til tastaveden skole"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google