Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

«Ein sjølvstendig og nyskapande kommunesektor»

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "«Ein sjølvstendig og nyskapande kommunesektor»"— Utskrift av presentasjonen:

1 «Ein sjølvstendig og nyskapande kommunesektor»
Digitaliseringsstrategi, lokale initiativ og eigne erfaringar Frode Kyrkjebø, dagleg leiar «Ein sjølvstendig og nyskapande kommunesektor»

2 Eit prioritert område – forankring i KS’ hovudstyre
KS vil styrke sitt interessepolitiske og strategiske arbeid på digitaliseringsområdet. Samtidig vil KS videreføre det medlemsbaserte utviklingsarbeidet der det er nødvendig og ønskelig. KS vil i samarbeid med medlemmene etablere en modell som mobiliserer, samordner og benytter den store kapasiteten og kompetansen som ligger i kommuner og fylkeskommuner. KS vil etablere et digitaliseringsråd som gir sin tilrådning til strategi og prioritering av utviklingsoppgavene i KS. Digitaliseringsrådet består av representanter fra medlemmene. Rådets sammensetning og kompetanse skal gjenspeile kommunal sektor. Digitaliseringsrådet (KommIT-rådet) og KS utvikler digitaliseringsstrategi for kommuner og fylkeskommuner.

3 Digitaliseringsstrategi for kommunar og fylkeskommunar 2017 - 2020

4

5 Digitaliseringsstrategi 2017-2020 - satsingsområder
Brukeren i sentrum Kommunal sektor tilbyr digitale tjenester som forenkler og effektiviserer for innbyggere og næringsliv, og benytter digital dialog til å involvere på nye måter.  Digitalisering som driver for innovasjon og økt produktivitet Offentlige tjenester skal være sammenhengende og helhetlige, uavhengig av hvem som eier funksjonen, lovverket eller løsningen «under panseret» Styrket digital kompetanse og deltakelse Klarspråk, digital deltakelse og digital kompetanse hos innbyggere Effektiv digitalisering av offentlig sektor Kommunal sektor har digitale løsninger som muliggjør effektivisering og samhandling internt og på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer.  Kommunal sektor har reell innflytelse på relevante nasjonale satsinger og tiltak innen innovasjons- og digitaliseringsområdene.   Informasjonssikkerhet, personvern og dokumentforvaltning Organisere en kommunal «struktur» som kan bidra inn i arbeidet med å bygge kompetanse og avsløre og forhindre dataangrep. Utarbeide en «bransjenorm» for personvern og informasjonssikkerhet i kommunal sektor Digitaliseringstrategi 2017 – 2020 KS’ digitaliseringsstrategi for kommuner og fylkeskommuner 2017–2020 er utarbeidet på bakgrunn av og med forankring i hovedstyrevedtaket fra 2015. Strategien er svært overordnet, den skal vare i 4 år og passe kommuner og fylkeskommuner som har forskjellig digital modenhet. Målgruppen er politikere og administrativ ledelse. Strategien danner et sett med felles mål som beskriver hvordan digitaliseringsarbeidet skal videreføres. Strategien sier hva kommunal sektor skal oppnå, og skisserer noen av utfordringene kommuner og fylkeskommuner står overfor. Det er etablert en nettversjon som utvikles løpende KS’ hovedstyre ved tok den 6. april den nye digitaliseringsstrategien I arbeidet med den nye digitaliseringsstrategien har vi lagt Digital Agenda til grunn og strategien skal speile de nasjonale satsingsområdene. Stortingsmeldingen slår fast at de fleste tjenestene som brukes fra offentlig sektor er kommunale. Kommunesektoren er således en hovednøkkel om Norge skal lykkes med å nå målene for digitalisering og lykkes med å fornye og utvikle tjenesteproduksjonen. Kommunesektoren har en vesentlig rolle om Norge skal oppnå en enklere og mer effektiv hverdag for innbyggere og næringsliv.

6 Meir i detalj

7 Finansieringsordning

8

9 Kommunar/fylkes-kommunar KS administrerar pengane
Kr mill. Staten ved KMD KS’ hovedstyre Kommunar/fylkes-kommunar Prosjekt … Prosjekt A Prosjekt B Tilgjengelege midlar «DigiFin» KS administrerar pengane Kr mill. Kr 35 mill. +? Dette er spleiselaget! Her ser dere at staten bidrar med 25 millioner i år, og 100 millioner til neste år. Forutsetningen er altså at KS og kommunesektoren bidrar med like mye. KS hovedstyre foreslår 5 kroner pr innbygger i fylkeskommunene og 20 kr pr innbygger for kommunene. Dette er tenkt å være en engangssum, og ordningen skal etter planen være selvfinansierende. Detaljene for hvilke prosjekter og hvordan ordningen skal fungere, er ikke helt spikret ennå. Men her er et tenkt, litt flåsete eksempel som viser de viktigste prinsippene i ordningen … 5 kroner pr innbyggar i fylkeskommunane 20 kroner pr innbyggar for kommunane

10 Felles kommunale utviklingsprosjekter
Digitale innbyggertjenester på helsenorge.no - DigiHelse Digitale innbyggertjenester sosialtjenesteområdet - Digisos Digitale innbyggertjenester i barneverntjenesten - Digibarnevern Tjenesteportal – «Min side» Prosjekt Modernisert Folkeregister – innføring i kommuner og fylkeskommuner Plan, bygg og geodata - eByggesak Plan, bygg og geodata – eByggesøknad Plan, bygg og geodata – ePlansak Plan, bygg og geodata - Revisjon av GeoIntegrasjonsstandarden FINT3 – Felles integrasjoner i fylkeskommunene FIKS/SvarUT – ny funksjonalitet KS Læring – ny funksjonalitet

11 Lokale initiativ

12 Digitalisering - viktig med samordning
Felles mål og strategiar Samarbeid

13

14 Digitalisering - eit av 4 hovudsatsingsområder for KS i 2018
Fylkesstyret sluttar seg til arbeidet i IT-Forum digitaliseringsnettverk og ber administrasjonen i KS om å koordinere arbeidet med digitalisering i KS region Vest med arbeidet i digitaliseringsnettverket. Fylkesstyret oppmodar kommunar og fylkeskommune om å delta på stiftingsmøte 8. desember og oppstartsmøte 1. februar 2018 for å sikre ivaretaking av kommunesektorens interesser i nettverket. Fylkesstyret støttar Rådmannsutvalet i at lokale tiltak knytt til digitalisering må sjåast i samanheng med felles finansieringsordning for digitalisering i kommunal sektor. Med sikte på å hente ut midlar frå og ta i bruk løysingar finansiert av finansieringsordninga.

15 IT-Forum digitaliseringsnettverk
Digital tenesteutvikling i kommunal sektor Kommunereform FIKS Oppstartsmøte 1. februar i Førde Alle kommunar vert invitert til å seie kva felles initiativ dei ynskjer frå IT-Forum knytt til digitalisering i offentleg sektor.

16 Trøndelag fylke Eigne erfaringar og telemarksforsking

17

18 Arbeidsgrupper Arkiv Eiendom HR IKT Jus og innkjøp Økonomiområde
Politisk sekretariat Regional og kultur (REGUT-KRUA) Regnskap og lønn Tannhelse Utdanning Samferdsel

19 IKT – Frå Telemarksforsking
Gode IKT løsninger avgjørende for god kommunikasjon og for å hente ut gevinster knyttet effektivitet og kvalitet Sørg for god samarbeid og samkjøring av IKT-avdelingene så tidlig som mulig Det må utarbeides digitale løsninger både for sammenslåingsprosjektet og for det nye fylket Kom raskt i gang med kartlegging av status, behov for nye løsninger og hvilke ressurser som kreves I Trøndelag har det meste av engangsstøtten gått til IKT Ikke undervurder behovet for opplæring og veiledning

20 Digitalisering er ikkje det same som IKT
80/20

21 Digitalisering er eit verktøy for forbetering/effektivisering
«Forbetringsdriven IKT» IT-drift: syte for at desse verktøya er tilgjengelege, sikre og har høg kvalitet. «Tradisjonell IKT»

22 Kompetanse for digitalisering
Strategisk digitaliseringskompetanse: - sette i gang dei riktige prosessane til riktig tid (nasjonale prosjekt, lokale endringar etc.) Linje A 2. Krav 1. Behov IKT-prosjekt Linje B 3. Leveranse 4. Utrulling Linje C Definere behov frå organisasjonen. Oversette desse behova til krav til IKT-system. Syte for at leveransen er i tråd med behov, justere krav. Opplæring, rutinar, endringsledelse og forankring. Kontiunerlig forbetring.

23

24 Takk for meg og lykke til med arbeidet!


Laste ned ppt "«Ein sjølvstendig og nyskapande kommunesektor»"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google