Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

J Hva er en strategi, og hvorfor lager vi strategier? Hva betyr dette for innkjøpsstrategier? 26.10.2017 Elsebeth Holmen og Luitzen de Boer Industrial.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "J Hva er en strategi, og hvorfor lager vi strategier? Hva betyr dette for innkjøpsstrategier? 26.10.2017 Elsebeth Holmen og Luitzen de Boer Industrial."— Utskrift av presentasjonen:

1 J Hva er en strategi, og hvorfor lager vi strategier? Hva betyr dette for innkjøpsstrategier? Elsebeth Holmen og Luitzen de Boer Industrial Economics and Technology Management (IØT) Faculty of Economics and Management

2 Agenda Hvor mange av oss har vedtatt en innkjøpsstrategi?
Innkjøpsstrategi – ulike nivåer Hva er egentlig strategi? Hvorfor lager vi strategier? Hvordan står det til med vår strategi?

3 Litt strategi-statistikk om norske kommuner
(De Boer & Michelsen, 2010) % av utvalgte kommuner som har publisert dokumenter som betrakter innkjøp, strategi og miljø 78% (N=50) % av utvalgte kommuner som har utarbeidet og publisert egne dokumenter om innkjøpsstrategi 24% (N=50) (Torsetnes, 2011)

4 Innkjøpsstrategi – flere nivåer
Overordnet nivå – innkjøp som organisatorisk funksjon Strategien for innkjøpsenheten Strategier for kategorier av produkter og tjenester Porteføljemodeller Strategi for en konkret anskaffelse

5 Plan Pattern Posisjon Perspektiv Ploy Hva er strategi?
(Mintzberg, 1987) Hva vil vi gjøre? Rekker av handlinger og valg for å nå fremtidige mål Plan Hva har vi gjort inntil nå? Rekker av handlinger og valg, som vi har gjort Pattern Hva vil vi tilby? Hvordan andre oppfatter oss og vårt bidrag Posisjon Hva er viktig for oss, hva driver oss? Prinsipper, idéer og overordnete tanker Perspektiv Grep vi gjør for å gi andre et inntrykk av oss som forvirrer eller for å utløse en reaksjon Ploy

6 Hvorfor lager vi planer?
For å styre våre handlinger og valg og for å involvere organisasjonen Hva skal vi gjøre og når skal vi gjøre det? Hvem skal gjøre hva, hvem har ansvar for hva? Hvordan skal vi fordele ressurser? Implikasjoner for innkjøpsstrategi Hva er viktige (nye) innkjøpsbehov, prosjekter, satsinger, milepæler, målsetninger i organisasjonen? Hva betyr de for innkjøpsfunksjonen og –enheten? Handlingsplaner for enheten, bemanningsplan, planlegging anskaffelsesprosjekter

7 Hvorfor må vi forstå mønster?
For å reflektere over hva som «egentlig har hendt» og hvor mye vi kan planlegge i forkant Hva gjør vi per automatikk Hva må til for å få til ønsket endring Forstå nåværende handlingsmønster Hvilke forbehold må vi ta når vi legger en plan Eksempel Hvis strategien gikk ut på å legge mer vekt på miljøkriterier, har vi faktisk oppnådd det? Hvor viktig var planen, hvor viktig har andre faktorer eller hendelser vært? Hvorfor flater økning av lojalitet på rammeavtaler ut, til tross for økt oppfølging og vedtatte planer?

8 Hvorfor «velger» vi posisjoner?
For å signalere hva vi jobber for å få til, eller forbli For å ta høyde for at organisasjonen påvirkes av og (delvis) kan påvirke omgivelsene Eksempler Hvordan skal kommunen være posisjonert i et innkjøpssamarbeid med andre kommuner? Hvordan ser kommunen for seg rollen som pådriver av innovative anskaffelser? Hvilken posisjon ønsker man å ha i forhold til leverandørmarkedet, lokalt, nasjonalt, internasjonalt?

9 Hvorfor trenger vi perspektiver?
En felles forståelse av oss selv og verden rundt oss setter rammer for strategiske valg Kommune som demokratisk institusjon eller leverandør av tjenester? Legitimere, motivere og inspirere Internt og eksternt Mobilisere og rekruttere ansatte Motoren som driver oss fremover Hva er vårt «oppdrag»? Eksempler Henger innkjøpsstrategien om for eksempel outsourcing sammen med kommunenes overordnete perspektiv Reflekterer målsetningene for innkjøpsenheten dette perspektivet?

10 Hvordan står det til med vår strategi?
Kan vi forklare hvorfor? (perspektiv) Innkjøpsstrategi Legger vi til rette for læring? (ser vi et mønster) Er det planer? Sier vi noe om posisjon?


Laste ned ppt "J Hva er en strategi, og hvorfor lager vi strategier? Hva betyr dette for innkjøpsstrategier? 26.10.2017 Elsebeth Holmen og Luitzen de Boer Industrial."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google