Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kun fast jobb, gir fast jobb! Unge og midlertidighet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kun fast jobb, gir fast jobb! Unge og midlertidighet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kun fast jobb, gir fast jobb! Unge og midlertidighet
#Slåringrundt!

2 Kun fast jobb, gir fast jobb!
Den 28. januar 2015 demonstrerte ett samlet LO, UNIO og YS mot endringene i arbeidsmiljøloven. Lovendringene vil svekke vilkårene for vanlige arbeidstakere og vil bidra til et mer utrygt arbeidsliv. Felles for lovendringene er at de vil endre maktbalansen i samfunnet, der ansatte og fagforeningene får mindre makt, mens arbeidsgiverne får mer.  Høyre- og Frp-regjeringen endret i vår arbeidsmiljøloven sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti.  Dette Kaffekurset vil fokusere på hvilke konsekvenser midlertidighet har for unge arbeidstakere og for fagbevegelsen. Hva kan vi gjøre og hvorfor er det viktig å fokusere på midlertidighet. Hvordan rammer midlertidighet unge? Hvordan rammer det fagbevegelsen og samfunnet Hva kan vi gjøre? Slå ring rundt midlertidig ansatte Kun fast jobb, gir fast jobb! Midlertidig stillinger, konsekvenser og NTL UNGs kampanje

3 Hva er en midlertidig stilling?
Hovedregelen er at arbeidstaker skal ansettes fast Sesongarbeid Ekstrahjelp/tilkallingshjelp/ringevikar Prosjektarbeid Vikariater Midlertidig ansettelse på generelt grunnlag Andre typer midlertidig stillinger Hovedregelen i både AML og tjenestemannsloven er at arbeidstaker skal ansettes fast. Fast ansettelse innebærer at arbeidsavtalen gjelder inntil den blir sagt opp av en av partene (arbeidsgiver og arbeidstaker). Midlertidig ansettelse innebærer at arbeidsavtalen opphører av seg selv når ansettelsestiden er utløpt, eller når det bestemte arbeidet er avsluttet. Stillingsvernet er altså betydelig sterkere ved fast ansettelse enn ved midlertidig ansettelse. Men når er midlertidig ansettelse lov? Sesongarbeid: Sesongarbeid forutsetter at arbeidet bare kan utføres til bestemte tider av året, for eksempel frukt- og bærhøsting, arbeid i turistsesongen og servering ved utesteder om sommeren. Ekstrahjelp/tilkallingshjelp/ringevikar: Bruk av ekstrahjelp forutsetter at det oppstår behov for hjelp som virksomheten ikke kan planlegge på forhånd eller ved en ekstraordinær og forbigående arbeidstopp. Et eksempel kan være ekstra serveringspersonale ved enkeltstående store arrangementer. Prosjektarbeid: Bruk av midlertidig ansatte til prosjektarbeid forutsetter at det er et tidsavgrenset arbeid som ikke er en del av virksomhetens faste eller løpende oppgaver. Vikariater: Forutsetningen er at den midlertidige ansatte trer inn for en eller flere andre som enten er syke, har ferie eller er i permisjon. Midlertidig ansettelse på generelt grunnlag: Midlertidig ansettelse på generelt grunnlag betyr at man ansettes midlertidig uten at arbeidsgiver må begrunne at det er behov for en midlertidig ansettelse, som i tilfellene over. Og det er på dette punktet Regjeringen har forverret arbeidslivet. Slike ansettelser kan ikke overstige 12 måneder. Etter de 12 månedene kan arbeidsforholdet avsluttes eller arbeidstakeren kan ansettes fast eller i en av de midlertidige stillingene beskrevet over. Hvis arbeidstakeren ikke får tilbud om ny stilling, kan ikke arbeidsgiveren ansette en ny i midlertidig stilling på generelt grunnlag til å utføre arbeidsoppgaver av samme art. Andre typer midlertidige stillinger: Som prakisarbeid (ledd i utdanning, turnuslege), arbeidsmarkedstiltak (NAV), noen innen idrett, fotball trenere etc. Enkelte stillinger innenfor kunstnerisk arbeid, forskning eller idrett Øverste leder av en virksomhet som er ansatt i en åremålsstilling. (Valgte ledere som for eksempel rektor UiO)

4 1/3 av de midlertidige er unge
KILDE Arbeidskraftundersøkelsen, 2. kvartal 2015, SSB Tabellen viser prosentvis andelen av midlertidige i Norge etter aldersgruppen 15-24, 15-29, Nederst er det for hele aldersstokken over 1/3 av de midlertidige er unge under 30 år Yngre arbeidstakere rapporterer vesentlig oftere om midlertidige arbeidskontrakter enn øvrige aldersgrupper. Blant unge arbeidstakere ( år) som hovedsakelig betrakter seg som yrkesaktive, er andelen midlertidig ansatte 27 prosent, mot om lag ti prosent blant alle yrkesaktive. Kvinner rapporterer i større grad at de er midlertidig ansatt enn menn, dette ser man særlig i alderen år Forskning fra staten arbeidsmiljøinstitutt: Midlertidig ansettelsesformer og helse – en kunnskapsoversikt, Nr. 2 Årgang 15. 2. OECD Employment Outlook viser at ungdomsledigheten i Norge er klart lavere enn i de fleste andre land. Norge er kjennetegnet av et fleksibelt og omstillingsdyktig arbeidsliv. Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra SSB viser til at i 2. kvartal 2015 var det 122 000 arbeidsledige. Den største ledigheten er blant ungdom (aldersgruppen år), men det har vært en økning blant menn i alderen år. Dette om vi sammenligner perioden fra 2. kvartal i fjor til samme kvartal i år. Arbeidsledige er i følge SSB personer uten inntektsgivende arbeid som forsøkte å skaffe seg arbeid i løpet av de siste fire ukene og kunne tatt arbeid i løpet to uker. De fleste av de arbeidsledige ønsker seg en heltidsjobbb. Men en tredjedel av den økte ledigheten i denne perioden gjelder ungdom under utdanning som ønsker men får ikke en deltidsjobb . De fleste av disse ønsker seg en arbeidstid på mellom 10 og 30 timer i uka.

5 Arbeidsledighet KILDE OECD.- Tabellen viser at Norge ligger godt sammenlignet med OECD landene. I Norge er ungdomsledighet den laveste i Europa, men den er fortsatt økende OECD Employment Outlook viser at ungdomsledigheten i Norge er klart lavere enn i de fleste andre land. Norge er kjennetegnet av et fleksibelt og omstillingsdyktig arbeidsliv. De siste 12 månedene er det blitt flere arbeidsledige. Halvparten er ungdom. (Arbeidsledighet: KILDE Arbeidskraftundersøkelsen, 2. kvartal 2015, SSB) Denne arbeidsledigheten rammer unge i midlertidige jobber mest .  Dagens regelverk er fleksibelt nok. Det blir ikke flere jobber av mer midlertidighet, snarere tvert i mot.

6 Kun fast jobb, gir fast jobb. ”Seriemidlertidighet”
NTL Ung mener Kun fast jobb, gir fast jobb. ”Seriemidlertidighet” Manglende opptjening av rettigheter Usikkerhet Kun fast jobb, gir fast jobb NTL Ung mener at kun fast jobb gir fast jobb. Med økt tilgang til midlertidig stilling forverres mulighetene for fast jobb. Blant annet viser en studie gjengitt i OECD Employment Outlook 2013 basert på 9 europeiske land at økt bruk av midlertidige stillinger ikke fører til økt sysselsetting, men at midlertidige stillinger kommer på bekostning av de faste. Også en nylig FAFO studie viser at enklere tilgang til midlertidige stillinger bidrar ikke til å få flere ut i jobb. I flere land blir det heller færre faste ansatte og et todelt arbeidsmarked. Seriemidlertidighet : Mange unge finner veien til arbeidslivet med faste jobber gjennom vikariater og midlertidige stillinger. Økt bruk av midlertidighet vil føre til færre faste stillinger enn i dag, dette tilsier andre lands erfaringer. En slik åpning av midlertidighet vil formørke utsikten for å komme seg videre ut fra midlertidighet og inn i faste stillinger. NTL Ung mener at en åpningen av midlertidighet vil gi en større andel av seriemidlertidighet enn det vi ser i dag. At folk går traskende fra engasjement til engasjement. Og faren for arbeidsledighet mellom engasjememntenene vil øke. Manglende opptjening av rettigheter Midlertidighet vil gi laveres opptjenning på rettigheter fra folketrygden som for eksempel sykepenger, dagpenger og pensjon. Manglende deltagelse i arbeidslivet fører også med seg et økonomisk tap for samfunnet. Stagnering og usikkerhet NTL Ung mener det er viktig å ha stabilitet for å kunne utvikle seg som menneske og arbeidstaker. Midleritidighet gjør at man lever i konstant usikkerhet over om man har jobb neste uke og kan betale regningen. Det kan føles som at man bli holdt på en armlengdes avstand. Dette vil tære på selvfølelsen og den personlige utviklingen.

7 Unge blir tapere På arbeidsmarkedet På boligmarkedet I familielivet
PÅ arbeidsmarkedet: Ungdom blir tapere i arbeidslivet, og blir tilbøyelige til å akseptere dårligere arbeidsvilkår. De vil bli hengende etter i lønnsutviklingen og vil ofte måtte akseptere den verste arbeidstiden (søndagsarbeid og liknende) PÅ BOLIGMARKEDET: Søknader om lån til kjøp av bolig blir vanskeligere dersom man ikke har fast stilling - Flere vil være avhengige av hjelp fra foreldre eller andre og dette vil forsterker de sosiale forskjellene i boligmarkedet. Familielivet Midlertidige stillinger gjør familieplanlegging vanskeligere, mange venter med og barn til de har trygghet en fast ansettelse gir. Erfaring fra Sverige tyder på at en økende andel unge kvinner i fertil alder vil havne i midlertidig stillinger ved en oppmykning av lovverket. Undersøkelse fra likestilling og diskrimineringsombudet, publisert 5. mars 2015 viser blant annet at: Å være ansatt i midlertidig stilling øker risikoen for at du skal bli utsatt for diskriminering. Det kommer frem i en omfangsundersøkelse om diskriminering av foreldre som venter barn eller er i foreldrepermisjon. Å være ansatt i midlertidig stilling øker risikoen for at du skal bli utsatt for diskriminering. Det kommer frem i en omfangsundersøkelse om diskriminering av foreldre som venter barn eller er i foreldrepermisjon.

8 Samfunnsmessige utfordringer
NTL og fagbevegelsen Den nordiske modellen svekkes Kolleger Arbeidsgiver Fagbevegelsen: Med flere løsarbeidere i arbeidsmarkedet mister fagbevegelsen noe av det solidariske grunnlaget. Med kun midlertidig kontrakt vil mange avvente med og medlem seg inn i en fagforening. ”Jeg er er kun midlertidig, dersom jeg får fast skal jeg organisere meg” hører man ofte blant unge. Oppdelingen av et a-lag og b-lag i arbeidslivet er faretruende. Dette vil kunne skje på hver arbeidsplass. Mellom faste og midlertidig så vell som mellom medlemsmassen og de uorganiserte. Dette vil kunne forsterke forskjellene i sektorer hvor fagforeningene står sterkt og svakt. Dermed vil fagbevegelsen miste mye av sin samlede kraft for utjevning og forbedring som har gagnet og stadig ganer samfunnet som helhet. Uvitenhet om fagbevegelsen Mange unge er uviten om hva norsk fagbevegelse har gjort for det norske samfunnet og arbeidslivets utvikling. Flere og flere unge ser ikke hva de tjener på å være organisert. Den Nordiskemodellen: Fagbevegelsens styrke har vært bærebjelken for utvikling og vedlikehold av de nordiske velferdsstaten. Stadig økonomisk vekst og sterk omstillingsevne er frukter som samfunnet som helhet nyter godt av. Økt bruk av midlertidig ansettelser svekker imidlertid båndet mellom arbeid og det å være fagorganisert. (det blir vanskeligere å organisere noen som kun er der for en kort tid). Lønnsforskjellene vil øke og med det også de sosiale forskjellene i samfunnet. Ett a lag og ett b lag. Kolleger: Økende strøm av korttidsansatte kan gjøre det vanskeligere å finne ro og skape kontinuitet på en arbeidsplass. For erfarne ansatte med en viss fartstid vil kravet om opplæring og kontroll av strømmen av ferske ansatte øke. Mangelen på en stabil arbeidsstyrke og erfarne hender kan også gå utover sikkerheten på for eksempel en byggeplass. Det sosiale miljøet og omsorgen for nyansatte svekkes For arbeidsgiverne: Enkel tilgang til å ansette folk midlertidig selvsagt ønsket av mange arbeidsgivere. På kort sikt vil de kunne spare lønnsutgifter og investeringer i arbeidsstokkens velferd og kompetanse- krav som gjerne bygger seg opp i løpet av lengre tids ansettelse. Krav som gjerne bygger seg opp i løpet av lengre tids ansettelse. Dette trenger imidlertid ikke å være en fordel for arbeidsgivere på sikt, den samlede kompetansen i norsk arbeidsliv vil gå ned med flere midlertidig ansatte. En større andel ferske og ikke fagorganiserte vil også kunne gjøre det vanskeligere å konstruktiv dialog med arbeidstakere som en samlet gruppe. Dersom lovendringen leder til et høyere konfliktnivå vil arbeidsgiverne også kunne måtte håndtere hardere krav, streiker og flere rettssaker.

9 Rettighetene til midlertidig ansatte må styrkes ,ikke svekkes!
NTL UNG mener Rettighetene til midlertidig ansatte må styrkes ,ikke svekkes! Unge må være organisert og informert Vi må slå ring rundt midlertidig ansatte Rettighetene til midlertidig ansatte må styrkes ,ikke svekkes! Unge NTLere må fortelle om fordelene ved å være organisert, hvilke rettigheter man har, hva det vil si å være midlertidig nå og i fremtiden, Hva NTL UNG Mener om midlertidighet og hvordan NTL jobber med midlertidighet på lokalt og nasjonalt nivå. Vi må slå ring rundt midlertidig ansatte og ta vare på disse Og lanser derfor…

10 #Slåringrundt #Slåringrundt er NTL UNGs kampanje på sosiale medier for å få opp fokuset på midlertidighet blant unge. Det er utviklet kaffekurs, flyers som kan bestilles fra webt2print og en emneknagg #slåringrundt .

11 FLYER

12 #Slåringrundt Ta bilder av midlertidige som dere fysisk slår ring rundt og legg det ut på sosiale medier med #slåringrundt og #mittntl


Laste ned ppt "Kun fast jobb, gir fast jobb! Unge og midlertidighet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google