Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tidlig relativisme Som en kritikk av evolusjonismen som insisterte på at alle samfunn lot seg sammenligne ut fra en målestokk. Som en kritikk mot den evolusjonistiske.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tidlig relativisme Som en kritikk av evolusjonismen som insisterte på at alle samfunn lot seg sammenligne ut fra en målestokk. Som en kritikk mot den evolusjonistiske."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tidlig relativisme Som en kritikk av evolusjonismen som insisterte på at alle samfunn lot seg sammenligne ut fra en målestokk. Som en kritikk mot den evolusjonistiske dikotomien mellom prelogisk og logiske sinn (Levy Bruhl). Som en konsekvens av ideen om at kultur determinerer psyke og kognisjon (Culture and Personality). Som en konsekvens av ideen om at språk determinerer forståelse (Sapir, Wittgenstein).

2 Hylland Eriksen Tenker primitive på samme måte som oss?
Og, kan primitives livsverden oversettes?

3 Winch: Kan man sammenligne? Hva sammenligner vi på grunnlag av?

4 Derrida:dekonstruksjon
For å se de impliserte maktrelasjonene i vår kunnskapstradisjon: I binære opposisjoner er alltid den ene privilegert over den andre. Vi må synliggjøre dette. Først når maktrelasjoner, og konseptuelle begrensninger er synliggjort kan man se det konseptuelle terrenget utenfor.

5 Sentrale dikotomier: Kultur- individ. Oss – andre. Privat – offentlig.
Fornuft – emosjon. Sinn - kropp

6 Postmoderne relativisme:
Kritikk av logosentrisme/fallogosentrisme/binære opposisjoner (positivismens tatt-for-gittheter). Anti-essensialisme (ikke lenger homogenitet og enhet). Multiple subjektiviteter/intersubjektivitet. Innbyrdes motstridenheter mellom ulike subjektiviteter (hos en person). Posisjonering (etnografens og andres). Makt i mening/persepsjon/kategorisering. Forhandling om mening (i motsetning til klare grenser og kategoriseringer).

7 Forskningsprosessen:
Valg av forskningsobjekt Metodologi – tilnærming til datainnsamling. Teoridannelse Praksis

8 Empiri/utvalg/forskningsobjekt:
Hvem består et utvalg av: Homogenitet : heterogenitet. Hva når teorier er konstruert på basis av et utvalg bestående av kun et kjønn?

9 Metodologi: Visjon: The God Trick – transcendens vs.
Kroppsliggjøring, posisjonering og aktiv visjon.

10 Teori: Paradigmeskifter. Klassifikasjon og makt:
the ghost in the machine (Foucault). dikotomier. objektet.

11 Praksis: Er kommunikasjon mulig (Jackson)?
Pluralitet i responser til sykdom (Kleinman).

12 Komparasjon: forståelse
Imperialisme : å forstå i hjel. Stygge andunger : svaner (Larsen). Men også (Assal/Bangstad): Er kultur som determinerende? Er kultur homogent?

13 Mot en ny objektiv kunnskap?
Objektivisme vs. relativisme. vs. Objektivisme som posisjonert, kroppsliggjort, aktiv visjon, agens i kunnskap og aktive kunnskapskategorier.


Laste ned ppt "Tidlig relativisme Som en kritikk av evolusjonismen som insisterte på at alle samfunn lot seg sammenligne ut fra en målestokk. Som en kritikk mot den evolusjonistiske."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google