Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Med kvalitet og produktivitet i blikket

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Med kvalitet og produktivitet i blikket"— Utskrift av presentasjonen:

1 Med kvalitet og produktivitet i blikket
Jeg tenker det er viktig å få deltakerne til å følge med fra start. Denne og neste slide skal bidra til det. Dette brukes til å vise det store tallet som sier noe om hvor «mye» sykehus som skal bygges hvert år framover. Det var dette tallet jeg så sist, men det er kanskje høyere, ref 700 MNOK per måned som du sa på Byggedagene. Hva bør tallet være?

2 Sykehusbygg HF Vi bygger for pasientens helsetjeneste

3 8 MRD Jeg tenker det er viktig å få deltakerne til å følge med fra start. Denne og neste slide skal bidra til det. Dette brukes til å vise det store tallet som sier noe om hvor «mye» sykehus som skal bygges hvert år framover. Det var dette tallet jeg så sist, men det er kanskje høyere, ref 700 MNOK per måned som du sa på Byggedagene. Hva bør tallet være?

4 40 % Vi – og byggebransjen - har mye å hente.
World Economic Forum er nettopp kommet med en rapport "Shaping the Future of Construction - A breakthrough in Mindset and Technology - May 2016" som viser utviklingen i arbeidsproduktivitet for byggebransjen sammenlignet med andre bransjer utenfor landsbruksnæringen. Hvis arbeids­produktiviteten i byggenæringen hadde utviklet seg som de andre bransjene siden 1964, burde bygge­kostnadene vært 40% lavere Det er et stort potensiale. Og om vi klarer bare noen få prosenter, så blir det store tall når vi vet hva vi bygger for hvert år.

5 25 % Så mener vi det skal være mulig å planlegge 25% raskere og billigere samtidig som kvaliteten ivaretas…

6 Vi er intern leverandør
til regionale helseforetak og helseforetakene Som jeg sa på Sykehusbyggkonferansen i fjor, så er vi den interne leverandøren som skal realisere merverdier for de regionale helseforetakene og helseforetakene. Byggherre Innleid prosjektorg Rådgivere

7 Legge til rette for og bidra til: Standardisering Erfaringsoverføring
Kunnskapsutvikling og innovasjon God ressursutnyttelse og ressurstilgang innen prosjektering og bygging av sykehus Sørge for at erfaring fra forvaltning og drift av sykehuseiendom tas hensyn til i nye prosjekter og kommer foretakenes eiendomsforvaltning til nytte Mandatet vårt er klart. Merverdien skal vi skape gjennom å bygge opp og gjenbruke den fremste kunnskapen om sykehusbygging fra prosjekt til prosjekt. Dette gjør vi i samarbeid med alle aktørene vi samvirker med. Vi skal også sørge for at erfaringene fra forvaltning og drift tas med i de kommende sykehusprosjekter, og samtidig bygge nye sykehus slik at nettopp forvaltning og drift blir best mulig. Det jobbes også mye internasjonalt med disse problemstillingene, og her er det mye å hente..

8 Samtidig skal vi bygge for fremtidens pasienter
Samtidig skal vi bygge for fremtidens pasienter. Det betyr at også vi må se inn i krystallkula. Hvor og hvordan skal fremtidens pasientbehandling skje, hvilke nye muligheter gir teknologien oss og hvor går den medisinske utviklingen. Hva betyr det når stadig flere eldre helst vil være hjemme og bli tatt vare på der, framfor å bli behandlet på sykehus. Hvilke muligheter ligger det i både diagnostisering og behandling hjemme? Kols-pasienter… All denne innsikten prøver vi å samle og bake inn i planene. Spesielt viktig er dette i tidligfaseplanleggingen. Til beste for den enkelte pasient..

9 Samhandling BIM Digitalisering Standardisering Industrialisering
I tillegg til å se på omverden og ta hensyn til alle erfaringer og vurderinger som gjøres på det medisinsk-faglige områdene, har vi pekt ut fire konkrete byggrelaterte områder hvor vi virkelig skal realisere merverdi for eierne våre. Dette kan vi bare klare sammen med alle aktørene i byggeprosjektene våre, både reguleringsmyndigheter, prosjekterende, arkitekter, utførende og utstyrsleverandørene. Men vi skal presse på for nye løsninger hele veien. Vi utvikler strategier og føringer som vi skal ha med oss bygge- og anleggsnæringen på. Her ligger i alle fall noe av de 40 prosentene.

10 Digitalisering La meg starte med digitaliseringen.
Her der det flere perspektiver, både mulighetsrommet for diagnostikk og behandling hjemme, i primærelsetjenesten og i sykehus. Digitale løsninger i sykehusene, logistikk, dialog med pasientene, informasjonsflyt I planlegging av nye sykehus, visualisering, standardsromskatalog, spillteknologi, brukermedvirkning, i bygging av sykehus og i drift av sykehus I en byggesak dreier det seg om f.eks.: Lagre tegninger eller dokumenter digitalt i filer eller i databaser i stedet for på papir eller kommunisere med myndighetene, f.eks. sende inn rammesøknad gjennom deres portal på Internett. Digital kommunikasjon med myndigheter effektiviserer hverdagen og det vil vi få mer av. Så er det på tide med en ekstra omdreining på BIM – Building information modelling. I slike modeller er egenskapene til hver enkelt del av bygget beskrevet, både størrelse, form, materialkvalitet og mye mer. Hensikten er å bruk denne informasjonen i hele prosessen fra prosjektering til drift og vedlikehold. Vi skal høre mer om dette senere. Men World Economic Forum framhever BIM som en av løsningene på byggeindustriens dårlige produktivitetsutvikling

11 BIM Digitalisering Derfor vil vi utvikle en nasjonal standard for BIM. Vi vil at modellene skal være åpne for alle i et prosjekt, kunne gjenbrukes og være…. Vi tror at det er mulig å hente ut en betydelig gevinst på MNOK XXCXX i løpet av et år, bare gjennom bedre bruk av BIM

12 Standardisering Så er vi opptatt av standardisering.
Et av mange grep vi tar, er å etablere en standardromskatalog. Katalogen skal fungere som et oppslagsverk med standardiserte løsninger, flott for alle som skal være med og planlegge sykehus. Tidligere har det vært ulik praksis i de ulike prosjektene, nå samler vi og anbefaler løsninger for nye sykehus i Norge. I katalogen kan du for eksempel finne informasjon om og eksempler på enkeltrom til pasienter innlagt i sykehus. Da vil du ikke bare få opp hvor stort rommet er, hvordan badet er plassert eller hvordan rommet kan være i forhold til andre rom – du vil også finne helt konkret informasjon om rommet. Det kan for eksempel være tekniske spesifikasjoner, utstyr, gulvbelegg og antall stikkontakter. Katalogen vil vise en pakke med informasjon basert på oppdatert kompetanse og erfaringer.

13 Industrialisering Dere har hørt meg snakke mye om behovet for industrialisering av bygge- og anleggsnæringen, ikke minst under fjorårets Sykehusbyggkonferanse. Prefabrikkering/moduler er et spennende tema. Stadig flere komponenter og elementer produseres industrielt og monteres i bygget. Jeg tror markedet vil øke, og jeg synes jeg har fått fin respons fra bransjen når jeg har utfordret dem til å tenke mer modulbygging/prefabrikasjon – ikke minst på Byggedagene tidligere i år 2016. Min generelle analyse er at det er mer modulbygging i utlandet enn i Norge. Når det er sagt: en markedsundersøkelse gjort for Sykehuset i Vestfold – Tønsbergprosjektet viste at norske produsenter gjerne ville styrke den norske modul- og elementbransjen og bli større aktører i dette bildet. Det er viktige signaler for oss, fordi modulbygging kan gi gevinster både for tid, kostnad og kvalitet – og for arbeidernes helse. Men industrialisering er mer enn moduler. Det omfatter også for eksempel bruk av roboter på byggeplass, som denne boreroboten som borer hull i betongdekker. Mer presis, mer effektiv og mer HMS-vennlig for arbeiderne. Andre bruksområder for roboter kan være montering av både vinduer, vegger og innvendige elementer. Dette vil vi gjerne se mer av.

14 Samhandling Samhandling
Verdikjeden, mange aktører som jobber med digitalisering og standardisering – hvordan får vi verdikjeden med alle nyutviklinger til å henge sammen for å ta ut best mulig effekt? Setter vi strøm på gammel moro? Endrer vi arbeidsform og samhandlingsmønster? Justerer vi grensesnittene aktørene imellom? Hvordan påvirker det prosjekteringen når vi standardiserer rom, tekniske spesifikasjoner og utstyr?

15 Vi skal jobbe med markedet gjennom anskaffelser

16 LETT HODEREGNING – NOEN EKSEMPLER

17 25 % 40 %

18 8 mrd 200 mnok 7,2 mrd 2,9 mrd Forutsetninger: Et prosjekt til 8 mrd
10% av total kost til planlegging, dvs 800 mnok 25% reduksjon = 200 mnok 40% redusjon av byggekost Av et budsjett på 7,2 mrd innebærer dette en reduksjon på 2,9 mrd Eller for å si det på en annen måte. Pris per kvm reduseres fra kr til kr/kvm Da ville vi kunne bygd kvm heller en vel kvm

19 «SYKEHUS ER DE MEST KOMPLISERTE BYGGEPROSJEKTENE»

20 Et tankeeksperiment…! Er alt i et sykehus komplekst?
Burde det som er komplekst i større grad samles? Hva koster i såfall denne type areal kontra de lettere arealene å bygge per kvm? Standardisering vs fleksibilitet i bygget, Stavanger Driftssituasjonen – understøtter endringsbehov som kommer, fokus på valg av løsninger i driftssituasjonen

21 HMS MILJØ A-KRIM Sist, men ikke minst
Store, statlige byggeaktører som Sykehusbygg har alt å vinne på å bidra til en seriøs bygge- og anleggsnæring. Dette er et vinn-vinn-arbeid. Sikkerhet, helse, arbeidsmiljø og seriøsitet henger sammen i en linje fra byggherre til den enkelte arbeider på byggeplass. Det skal verne arbeidstakere mot farer, hindre kriminalitet, sikre like konkurransevilkår for entreprenører og leverandører, sikre god framdrift og kvalitet i prosjektet og ivareta en god kultur som kan føres videre til neste arbeidsplass. Arbeidslivskriminalitet og sosial dumping har seilt opp som stadig mer krevende utfordringer de siste årene. Forhold som avdekkes er gjerne grovere og virksomhetene bak er blitt mer profesjonelle. Vi er beredt til å gå i bresjen for å hindre at disse utfordringene får vokse seg enda større. Gjennom informasjon, stikkprøvekontroller, SHA-inspeksjoner og revisjoner i regi av tredjepart skal vi gjøre vårt for seriøsiteten. Lønns- og arbeidsvilkår kommer til å være et av revisjonsområdene. Timelister, lønnslipper og arbeidsplaner vil være en del av dette. Samtidig vet vi at slike kan manipuleres. Vi kan derfor ikke nøye oss med dokumentkontroller, vi må faktisk være på byggeplass. Og la meg gjenta: Innsatsen på HMS og seriøsitet er en vinn-vinn-vinn-innsats. Det er bra for arbeidstakerne som får sikrere og tryggere arbeidsforhold, bra for entreprenørene som får økt lønnsomhet og bedre omdømme og bra for oss byggherrene – blant annet fordi det bidrar til framdrift i prosjektene. Jeg kommer tilbake til det i morgen.

22 #sykehusbyggkonferansen2016


Laste ned ppt "Med kvalitet og produktivitet i blikket"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google