Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON"— Utskrift av presentasjonen:

1 VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Presenter deg selv, scenariet, og eventuelle gjenstander du vil bruke. FASTSETTE NORMER FOR SAMTALENE Gå gjennom “grunnreglene” for samtalen, som bør inkludere deltakerne må anerkjenne hverandres erfaringer, det som blir sagt skal forbli fortrolig, og alle bør delta aktivt i samtalene VOLD PÅ ARBEIDSPLASSEN INTRODUKSJON VIS DETTE LYSBILDET:

2 VIS DETTE LYSBILDET: EKSEMPEL
Dette lysbildet “forteller historien,” som du eller en frivillig ansatt bør lese høyt. VIKTIGE PUNKTER Som tilrettelegger bør du sørge for å gå gjennom detaljene i den ansattes situasjon og følgene av den før du går videre til neste lysbilde. Sørg for at eventuelle historier de ansatte ønsker å dele er relevante for scenariet du holder på å presentere. VOLD PÅ ARBEIDSPLASSEN EKSEMPEL VIS DETTE LYSBILDET:

3 VIS DETTE LYSBILDET: VOLD PÅ ARBEIDSPLASSEN DISKUSJON SVAR PÅ SPØRSMÅL
Hva ville du gjort dersom du var Andrei eller David? Merknad til tilretteleggeren: La deltakerne svare fritt og diskutere mellom seg. Er det David gjør greit? Nei. Han opptrer fiendtlig og truende, og det er ikke akseptabelt. Er det Andrei gjør akseptabelt? Nei. Trusler mot selskapet vårt eller en ansatt er ikke akseptabelt, og skal verken ignoreres eller få gå uanmeldt hen. Hvis Andrei føler at hans kollega fremfører trusler, er det hans plikt å Si Ifra. Hvilke mulige problemstillinger og konsekvenser kan oppstå som resultat av det Andrei gjør? Når Andrei ikke melder fra om voldstrusler, øker risikoen for at Tycos ansatte og eiendom er utsatt for fare. Dersom David hadde gjort alvor av truslene sine kunne ikke bare de ansatte blitt skadd, også Tycos omdømme kunne vært i fare. Andrei kunne bli møtt med sanksjoner fra arbeidsgiver fordi han ikke meldte fra om Davids trusler. Ville omstendighetene vært annerledes dersom: Andrei ikke hadde kjent David særlig godt? Nei. Hva slags type forhold de to mennene har, skal ikke bety noe. Alle trusler eller voldelige handlinger er uakseptable. Upassende kommentarer i frustrasjon eller på spøk kan bli tatt på alvor dersom de blir tatt ut av sin sammenheng eller overhørt, og derfor skal man ikke fremføre slikt på arbeidsplassen. Andrei hadde sett David miste fatningen og bruke truende språk, men hadde aldri sett at han ble voldelig? Nei. Det at Andrei ikke hadde sett at David ble fysisk voldelig, har ikke noe å si. Siden Andrei hadde hørt truende ordbruk, visste han at en potensielt farlig situasjon kunne oppstå, og han burde sagt ifra om det. Når han i tillegg er så bekymret for volden at han forlater kontoret, viser det at han burde rapportert om det som lå bak den avgjørelsen. Andrei ikke hadde følt at han måtte forlate kontoret? Nei, situasjonen er fortsatt problematisk. Hvis Andrei følte seg trygg nok til å bli værende på kontoret, ville han muligens ikke trodd at David mente å gjøre alvor av det han sa. Men når det handler om muligheten for vold, må vi være på den sikre siden og melde fra om alle bekymringer. VOLD PÅ ARBEIDSPLASSEN DISKUSJON VIS DETTE LYSBILDET:

4 VIS DETTE LYSBILDET: VOLD PÅ ARBEIDSPLASSEN RETNINGSLINJER
VIKTIGE PUNKTER Vis til Tycos policy for en voldsfri arbeidsplass. Minn de ansatte på at: Alle ansatte som er vitne til eller mistenker at det forekommer vold på arbeidsplassen, eller føler at de eller andre er blitt utsatt for vold på arbeidsplassen, skal umiddelbart melde fra om det. Alle meldinger blir grundig undersøkt og behandlet så raskt som mulig. Alt skal gjøres for å unngå at konfidensiell og/eller sensitiv informasjon kommer ut, mens man samtidig skal forsikre seg om at hver hendelse blir nøye og fullstendig undersøkt. Dersom selskapet finner at ansatte har utøvd vold på arbeidsplassen, vil de bli møtt med sanksjoner, i ytterste fall avskjedigelse. Selskapet vil føre oversikt over alle tilfeller av vold på arbeidsplassen i den enkelte ansattes personalmappe, inkludert eventuelle dommer etter lokale lover. Selskapet vil ikke tolerere noen form for gjengjeldelse mot en ansatt som i god tro melder om vold på arbeidsplassen, uavhengig av utfallet av granskningen. Enhver ansatt som utsetter en annen ansatt for slik gjengjeldelse vil bli møtt med sanksjoner, i ytterste fall avskjedigelse. VOLD PÅ ARBEIDSPLASSEN RETNINGSLINJER VIS DETTE LYSBILDET:

5 VIS DETTE LYSBILDET: VIKTIGE PUNKTER
Avslutt slik du føler er mest hensiktsmessig, avhengig av ditt publikum, og hvordan de har reagert på og snakket om temaet og eksempelet. Oppsummer diskusjonene du har hørt. Benytt også anledningen til å understreke poengene fra tidligere om at ansatte skal opptre i tråd med Tycos verdier og etikk. Tycos policy for en voldsfri arbeidsplass, der den relaterer til problemstillingene og konsekvensene som ble drøftet i eksempelet. VOLD PÅ ARBEIDSPLASSEN OPPSUMMERING VIS DETTE LYSBILDET:

6 VIS DETTE LYSBILDET: VIKTIGE PUNKTER
Minn de ansatte på at de ikke er alene når de tar beslutninger, og når de har spørsmål, er det viktig at de tar dem opp med andre. Understrek ressursene som er tilgjengelige for alle ansatte, dersom de skulle få behov for å ta en sak opp på et høyere nivå. VOLD PÅ ARBEIDSPLASSEN HVORDAN TA OPP EN SAK VIS DETTE LYSBILDET:


Laste ned ppt "VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google