Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ḥanukká – En jødisk Høytid

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ḥanukká – En jødisk Høytid"— Utskrift av presentasjonen:

1 Ḥanukká – En jødisk Høytid

2 Ḥanukká (ofte kallet den jødiske lysfesten) blir feiret i åtte døgn rundt nymåne i desember
Neste ḥanukká begynner fredag kveld den 19. desember 2003 Hver kveld tenner en lys i en ḥanukkiyyá En ḥanukkiyyá er en lysestake med åtte vanlige armer og en ekstra for «tjeneren» Første kvelden tenner en et lys og tjeneren, andre kvelden to lys og tjeneren, osv. inntil en tenner alle åtte lysa og tjeneren på den åttende kvelden. Hanukka betyr innvielse

3 Historisk bakgrunn Makkabeeropprøret:
Aleksander den store ble utropt til konge av Hellas / Makedonia i år 336. I år 175 kom Antiokhos IV Epiphanes til makta. Han ville ikke akseptere at jødene holdt på sin egen kultur og religion. Han innførte blant annet: forbud mot å studere Toráen, et «gymnasiun» etter gresk modell i Jerusalem, der det blant annet ble undervist i gresk filosofi og religion. greske gudebilde i det jødiske Tempelet i Jerusalem. Det blir også fortalt at Greske offiserer krevde første natten med de Jødiske bruder.

4 Makkabeeropprøret ble igangsatt av Mattityá ben-Yóhhanán Kohén Gadól Hhashmuna’í. Eller Matheus Johannanson, Høyesteprest av Hassmoneerene om du vil. Gruppen av opprørere kalte seg makkabeere, og vant med et under over den greske overmakta i år 165 f.m.t., og Tempelet kunne bli tatt i bruk igjen.

5 Da de kom inn i Tempelet og skulle tenne menoráen (den sjuarma lysestaken) med det evige lyset (nér tamíd), viste det seg bare å være nok rein olivenolje til at menoráen kunne brenne i en dag. Det ble sendt ut folk til å presse ny olje, men dette kom til å ta minst åtte dager. Da sier historien at menoráen brann med den opprinnelige oljen, uten å slokke, i de åtte dagene det tok å få i ny olje. Dette er grunnen til at de i dag tenner hhanukkiyáen hver kveld i åtte døgn under hhanukká.

6 - Den jødiske lysestaken
Hhanukkiyáen - Den jødiske lysestaken

7 Hanukkiyyá

8 Hhanukkiyáen En niarmet lysestake
Har plass til 8 "vanlige" lys, pluss "tjeneren” Tjeneren kan kalles shammásh (Irâq), shammósh (Syria), shàmmesh (Aust-Europa).

9 To måter å tenne lysestaken på:
Sefardisk og mizrahhisk tradisjon: En tenner de vanlige lysa først, med hjelp av ei fyrstikk eller et annet lys, og tenner tjeneren aller sist. Ashkenazisk tradisjon: Tjeneren blir alltid tent først, og en holder han i hånden og tenner de andre lysa med den — som om tjeneren var ei fyrstikk eller en lighter.

10 Når skal lysene tennes? Hhanukkálysa skal tennes etter solnedgang, bortsett fra på fredag kveld: Da tenner en hhanukkálysa før sabbatslysa — begge deler selvsagt før solnedgang.

11 Mat

12 To ting karakteriserer jødisk mat:
Matrettene er sterkt påvirket av tilgjengelige råvarer, og i varierende grad òg av typiske matretter i ikke-jødiske nabokulturer. Oppskriftene er tilpassa jødiske matforskrifter (kašrút) og symbolikken i den jødiske uke-, års- og livssyklusstrukturen.

13 Jødisk mat Hhanukka Melkemat Mat stekt eller kokt i olje
Vanlige matretter: Potetlatkes (potetpannekaker) Bimuelos / sufganiyyót / (berlinerboller)

14 Andre skikker ved Hhanukka:
Gir hverandre gaver, hovedsakelig til barna. Synger og spiller glad musikk. Spiller og leker . Noen pynter juletrær (egentlig ingen jødisk skikk). I noen tradisjoner har kvinner fri på 1. og 8. dag Hhanukka. Det er lov å arbeide under Hhanukka.


Laste ned ppt "Ḥanukká – En jødisk Høytid"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google