Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Retningslinjer 2017 - Nye spilleregler 2017 - Beskytte spillere - Beskytte spillet - «Reminder» NFF, 31. januar 2017.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Retningslinjer 2017 - Nye spilleregler 2017 - Beskytte spillere - Beskytte spillet - «Reminder» NFF, 31. januar 2017."— Utskrift av presentasjonen:

1 Retningslinjer 2017 - Nye spilleregler 2017 - Beskytte spillere - Beskytte spillet - «Reminder»
NFF, 31. januar 2017

2 Nye spilleregler 2017 Nye spilleregler
1/ trådde de nye spillereglene (2016/2017) i kraft for alle nivåer i norsk fotball. Dette er den største revisjon av spillereglenes språk, struktur og innhold siden 1930 tallet. For å gjøre overgangen til de nye spillereglene mest mulig smertefritt må alle som deltar i norsk fotball gjøre seg kjent med de nye reglene.

3 DOGSO/ Frata en åpenbar målsjanse
Sammendrag: Alle DOGSO forseelser utenfor straffesparkfeltet er utvisning (rødt kort) I straffesparkfeltet gjelder følgende vedr. DOGSO Forseelser der spilleren forsøker å spille ballen eller utfordrer motspilleren på en fair måte (men mislykkes) skal nå føre til advarsel (gult kort) at spilleren som ikke forsøker å spille ballen eller har ingen mulighet for å nå ballen skal ha rødt kort. En forseelse der forsvarsspilleren holder, drar eller dytter en motspiller og dermed fratar en åpenbar målsjanse innenfor straffesparfeltet, skal straffes med utvisning. at spilleren begår en handling som medfører utvisning uansett hvor det skjer på spillebanen (f. eks alvorlig brudd på spillereglene, voldsom opptreden, etc.) skal straffes med utvisning.

4 Vurdering/behandling av skade på banen etter gult / rødt kort
Avspark - nytt Ballen er i spill når den er blitt sparket og klart er satt i bevegelse Ballen kan spilles bakover. Mål kan lages direkte i motstanderlagets mål Vurdering/behandling av skade på banen etter gult / rødt kort En spiller kan gis kortvarig (20-25 sekunder) vurdering/behandling av skader som følge av en handling der motspiller gis advarsel eller utvises. Det forutsettes at forsinkelse i spillet ikke er lengre enn det som var normalt før regelendringen. For å forebygge usportslig opptreden ved skadesituasjoner anbefales dommerne å være bevisst på kampens temperatur, stillingen og andre taktiske årsaker til å ville forsinke igangsetting av spillet å informere den skadede spiller at vurdering/behandling av skade må være kortvarig å gi tegn for at medisinsk personell (ikke bårelag) / lagledere kan komme inn på banen og minne dem på om å være hurtig Spillernes utstyr - kan returnere under spillet En spiller som har forlatt spillebanen for å rette på utstyret, skal før denne kommer inn igjen på spillebanen få sitt utstyr kontrollert av én i dommerteamet få tillatelse fra dommeren til å komme inn på spillebanen igjen (kan skje mens spillet er i gang)

5 Dropp Målspark Utførelsen av dropp
Ballen er i spill når den berører spillebanen Det er ingen øvre grense for hvor mange eller hvilke spillere (inklusiv målvakten) som kan delta og forsøke å vinne ballen fra dropp Om ballen går i mål fra dropp uten å ha vært berørt av minst to spillere, skal spillet gjenopptas ved hhv målspark eller hjørnespark Dommeren har ikke myndighet til å avgjøre hvilke spillere som skal delta ved dropp, eller angi på forhånd hva resultatet av dropp skal være Målspark Hvis en spiller på det angripende lag befinner seg innenfor det forsvarende lags straffesparkfelt når målsparket tas, og berører eller forsøker å nå ballen før den er berørt av en annen spiller, skal målsparket tas på nytt.

6 Advarsel/utvisning ved bruk av fordel
Utvisning før avspark Dommeren har myndighet til å ilegge disiplinære reaksjoner, fra det øyeblikk dommeren trer inn på spillebanen for å inspisere denne før kamp, til dommeren forlater spillebanen etter at kampen er avsluttet, eller at straffesparkkonkurransen er ferdig. Utvist spiller eller reserve kan før laget har levert lagoppstillingen; ikke påføres oppstillingen i noen form for annen rolle eller funksjon etter laget har levert lagoppstilling, men før avspark; erstattes av en navngitt reserve, men denne reserven kan ikke erstattes med en ny person på lagoppstillingen. Antall bytter laget kan gjøre forblir uendret etter avspark; ikke erstattes Bare spiller, reserve eller utbyttet spiller kan vises kort. Advarsel/utvisning ved bruk av fordel Hvis en dommer benytter fordelsregelen fremfor å stoppe spillet ved en forseelse som medfører advarsel eller utvisning, skal disiplinærstraffen tildeles ved første stans i spillet Unntak: Dersom det benyttes fordel ved en forseelse som anses som å frata en åpenbar scoringsmulighet, og det blir scoring skal spilleren gis advarsel for usportslig opptreden. Fordelsregelen bør ikke anvendes ved forseelser som medfører utvisning på grunn av alvorlig brudd på spillereglene, voldsom opptreden eller at en spiller skal tildeles sin andre advarsel, med mindre det er en åpenbar mulighet for scoring. Dersom det benyttes fordel og spilleren som skal gis utvisning berører ballen eller angriper/forstyrrer en motspiller skal dommeren stanse spillet, utvise spilleren og tildele motstanderlaget et indirekte frispark.

7 Fordelstegn - arm

8 Forseelse utenfor spillebanen
Voldsom opptreden En spiller som bruker eller forsøker å bruke unødig mye kraft eller brutalitet overfor en motspiller når det ikke er kamp om ballen, eller mot en medspiller, lagledelsen, dommerteamet eller enhver annen person, enten det er fysisk kontakt eller ikke, er skyldig i voldsom opptreden og skal utvises. Om en spiller bevisst slår en motspiller eller annen person i ansiktet eller i hodet med arm eller hånd når det ikke er kamp om ballen, er denne skyldig i voldsom opptreden, om ikke kraften i slaget er så liten/ubetydelig at man kan se bort fra det Forseelse utenfor spillebanen Dersom en spiller havner på utsiden av spillebanen som del av spillet og begår en forseelse mot en motspiller, skal frisparket tas fra det nærmeste punkt på linjen som avgrenser spillebanen fra der forseelsen skjedde. Dersom forseelsen medfører tildeling av et direkte frispark til motstanderlaget og dette skjedde innenfor grensene til eget straffesparkfelt, tildeles et straffespark.

9 Straffespark Et indirekte frispark til motstanderlaget tildeles hvis følgende skjer uansett resultatet av straffesparket straffespark spilles bakover eksekutør finter ulovlig (se senere) en annen angrepsspiller tar straffesparket enn den som har gitt seg til kjenne - advarsel til denne spiller Straffesparkkonkurranse Med mindre det er hensyn til sikkerhet eller baneforhold, skal dommeren foreta myntkast for å bestemme hvilket mål som skal brukes Dommeren trenger ikke å vite rekkefølgen Hvis det ene laget reduseres (skade, utvisning) skal det andre laget redusere tilsvarende Spillere som er ute med skade, skifte av utstyr ved kampslutt kan delta Dersom en spiller ikke møter for å ta sitt straffespark, anses straffesparket som feilet

10 Straffespark – forseelse av målvakt
Hvis målvakten foretar en forseelse ved et straffespark og det blir nytt straffespark, skal det gis gult kort. Straffespark - fullførelse Et straffespark er utført når ballen har stoppet å bevege seg, gått ut av spill eller dommeren har stanset spillet for brudd på spillereglene. Gjelder også i straffesparkkonkurransen. Straffespark – forseelse av eksekutør Det er tillatt å finte underveis i oppløpet til straffesparkmerket før standfoten er satt ned og sparket skal tas Ulovlig finte (på slutten av tilløpet) er indirekte frispark og advarsel

11 Ulovlig inntreden av andre som forstyrrer spillet
Hvis en reservespiller, utbyttet spiller, utvist spiller, fra lagledelsen (trener, lagleder eller andre som er oppført på lagoppstillingen) ulovlig trer inn på spillebanen skal dommeren kun stanse kampen dersom disse forstyrrer spillet få disse fjernet fra spillebanen ved første stans i spillet iverksette nødvendige disiplinære tiltak Gjenopptakelse av spillet Hvis ballen er i spill og en spiller begår en forseelse på spillebanen mot: En motspiller – skal spillet gjenopptas med enten frispark (indirekte eller direkte) eller straffespark En reserve eller utbyttet spiller på samme lag, lagledelse eller dommerteamet – skal spillet gjenopptas med enten et direkte frispark eller straffespark. Andre personer (ikke står på kampskjema) – skal spillet gjenopptas med dropp

12 Berører ballen på vei inn i mål
Hvis ballen er på vei inn i eget mål og forstyrrelsen ikke forhindrer en forsvarer i å nå ballen, skal målet godkjennes, også om det er kontakt mellom den som ulovlig har kommet inn på spillebanen og ballen. Dette gjelder ikke om ballen er på vei inn i motstanderlaget mål.

13 Offside – armene og midtlinjen
En spiller er i offsideposisjon dersom en del av hodet, kroppen eller ben har krysset hele midtlinjen og er på motstanderlagets banehalvdel og, er nærmere motpartens mållinje enn både ballen og nest siste motspiller. Posisjonen på armer og hender på alle spillere, inkludert målvaktene skal ikke tas med i vurderingen av offsideposisjon

14 Offside Forsvarsspiller utenfor spillebanen (offside)
En forsvarer som forlater spillebanen uten dommerens tillatelse, skal anses som å fortsatt stå på mållinjen eller på sidelinjen når dommerteamet skal vurdere offside. Dette gjelder frem til neste stans i spillet eller når forsvarende lag har spilt ballen mot midtlinjen og ballen er på utsiden av straffesparkfeltet. Hvis spilleren forlot spillebanen med vilje, skal denne tildeles advarsel ved neste stans i spillet. Gjenopptagelse av spillet ved offside For ethvert brudd på offsideregelen skal dommeren tildele motparten et indirekte frispark fra det sted offsideplassert spiller bestraffes, også om det skjer på spillerens egen banehalvdel (som for øvrige forseelser i LOG)

15 Retningslinjer 2017 - Beskytte spillere Regel 12 – Taklinger

16 «Beskytte spillerne» Regel 12 – Taklinger
Dommerens viktigste oppgave - skaper trygghet for omgivelsen (spillere, ledere, publikum) - viser at vi er forberedt og opptatt av å beskytte spillere Taklinger Disiplinære; Kriterier; Uforsiktig Frispark Mulighet å spille ballen/ Intensjon Hensynsløs Frispark + Gult kort Posisjon/ Langs bakken eller på beina Utsette motstander for fare Frispark + Rødt kort Fart/ Intensitet/ Strak fot/ Knotter Luftdueller - NB! Dommere motiveres til å benytte samme kriterier som ved taklinger. Arm brukt som «verktøy» Frispark + Gult kort Arm brukt som «våpen» Frispark + Rødt kort

17 «Beskytte spillerne» Regel 12 – Taklinger
Dommere skal fortsatt ha fokus på taklinger med strak fot som utsetter motstander for fare og MÅ medføre utvisning! Dommere må være ekstra oppmerksomme: Når spillere skal gjenvinne ballen etter dårlig ballberøring To spillere som øker fart for å vinne ballen som ligger mellom spillerne Hoppende baller og deretter taklinger med høy fot NB! Dette skjer ofte midt på banen – uten forvarsel. Dommer må være på alerten!

18 Retningslinjer 2017 - Beskytte spillet «Image of the Game» Usportslig opptreden

19 «Beskytte spillet» Usportslige handlinger
NFF – og fotballens omdømme! Handshake for peace - Symbolhandling (takke for kampen) Fair play viktig på alle nivåer - Holdning og handlinger Ha gjensidig respekt for hverandres roller og oppgaver! Felles ansvar – felles forståelse! Dommernes bidrag: Rettferdig bruk av regler og retningslinjer. Vi skal beskytte spillet! Vi skal beskytte spillerne, spillets idé og intensjon!

20 Beskytte spillet Usportslig opptreden
Følgende punkter er viktig for å kunne beskytte spillet og imaget! Spillere som opptrer på en måte som viser mangel på respekt for spillet Protester og forsøke å påvirke dommerteamet. Mobbing av dommeren Spillere skal ikke røre ballen etter at dommeren har blåst Andre usportsligheter. Brudd på spilleregler som medfører utvisning Bruker fornærmede eller krenkende eller grov språkbruk og/eller gestikulering

21 1. Spillere som viser mangel på respekt for spillet
Fotballen blir mer kynisk – usportsligheter øker! Situasjoner som utfordrer spillets «image» og det vises mangel på respekt for spillet må identifiseres. Distrahere en motspiller ved tilrop eller lignende under spillets gang eller ved igangsettelse. Kynisk opptreden må straffes med gult kort. Ps! Dommer må være proaktiv og forebyggende for slike situasjoner.

22 2. Protester - og påvirkning av dommer og motspillere
Spillere som åpenbart protesterer mot avgjørelse ved ord eller handling, og dermed undergraver dommerteamets autoritet. Gjentakende kjeftbruk og protester fra spillere på dommeravgjørelser. Spillere som prøver å påvirke dommeren ved å kaste seg ned og filme. Spillere som prøver og påføre motstanderne gule og røde kort ved å lure dommeren. NB! Dette skal straffes med gult kort.

23 3. Mobbing av dommeren Omringer dommer / assistentdommer (mobbing).
Spillere som oppsøker dommer eller assistentdommer fra distanse for å protestere. Trenere eller andre på benken som oppsøker 4. dommer/assistentdommer for å protestere. Minst en spiller skal ha gult kort når de omringer dommer/ ass. dommer. Trener eller andre ledere skal minimum ha et tydelig tilsnakk når de oppsøker 4.dommer eller assistentdommer. Hvis det gjentas skal vedkommende bortvises.

24 4. Spillere skal ikke røre ballen etter at dommeren har blåst
Følgende tilfeller skal oppfattes som handlinger for å hindre rask igangsettelse: Sparke bort eller ta med seg ball etter at dommer har blåst. Stiller seg opp foran ballen for å hindre rask igangsettelse. Spillere skal raskt ta avstand på 9,15 meter. Spillere som søker opp frisparkstedet, og stiller seg opp foran ballen. Dette skal straffes med gult kort. Nytt 2017; Når mål er scoret. Begge lags spillere kan hente ballen i mål og bringe den til midten for avspark. Hvis det blir håndgemeng og påfølgende dytting, skal det sees som usportslig og begge spillerne får GK.

25 5. Andre usportsligheter.
Masseansamling (minimum en fra hvert lag skal ha gult kort). Overdreven feiring ved scoring av mål (drakt over hodet, aggressiv feiring med klatring på gjerde, obskøne bevegelser, osv.). Spiller/ Trenere som peker på storskjerm. Lager ulovlige merker på spillebanen. Forsøker å lure dommeren ved å simulere skade eller later som han er blitt ulovlig hindret (filming). Dette skal straffes med gult kort.

26 Brudd på spilleregler som medfører utvisning
1. Bruker fornærmede eller krenkende eller grov språkbruk og/eller gestikulering Homohets er ikke akseptert. Obskøne bevegelser er ikke akseptert. Grovt språkbruk er ikke akseptert Dette skal straffes med rødt kort.

27 Trenerens oppførsel Teknisk sone - Det skal være fokus på treners opptreden, bla. synlig gestikulering med armer hvor dommerteamet henges ut skal ikke aksepteres. - Noen lag er ikke flinke til å respektere oppførsel i teknisk område, og ofte er det assistenter og keepertrenere som utgjør den største utfordringen. Pause Ingen trenere/ledere inn på banen i pausen. Pause/ Kampslutt Hvis man oppsøker dommerteamet ute på banen i pausen eller umiddelbart etter kampslutt, skal det reageres på protester og ytringer. Trenere/ ledere skal kun takke for kampen etter kampen jfr. Prosedyre (ikke noen diskusjoner) Vi inviterer trenere inn i garderoben etter kampen til konstruktive diskusjoner, men skal avventes 20 minutter før samtale.

28 «Reminder 2017» 1. Hands 2. Offside Frata positiv angrepsmulighet 4. Fordel dommers arbeidsoppgaver

29 Regel 12 – Hands «Med forsett tar i/spiller ballen med hånd eller arm (unntatt målvakt i eget straffefelt)» Dommeren må vurdere følgende; Var det ball som traff hånd = Ikke straffbar Var det hånd som søkte ball = Straffbar Kriterier; Benyttes arm eller hånd med forsett for å treffe ball? Hånd eller arm i naturlig posisjon? Avstand og tid? Forsøk på å hindre kontakt mellom arm og ball? Dommere INSTRUERES til å markere for spillere at arm/hender ikke må løftes ved oppstilling i mur. Hvis ballen treffer hendene til en spiller som står i muren, er det ikke straffbar hands hvis hendene er tett inntil kroppen eller hodet og spilleren har ikke gjort seg større.

30 Hands - Disiplinære Advarsler for usportslig opptreden
ved hands som hindrer en positiv angrepsmulighet skudd mot mål som stoppes pga hands (fratar en positiv angrepsmulighet) ved hands forsøker å score mål enten dette er vellykket eller ikke. mislykkes i å hindre at en ball går inn i mål NB1! Rødt kort for å hindre mål eller åpenbar målsjanse, jfr. Regel 12. NB2! Ikke gult kort ved innlegg/pasning i feltet, straffespark/frispark er tilstrekkelig.

31 En spiller i offside posisjon skal kun straffes for det hvis han:
Regel 11 - Offside En spiller i offside posisjon skal kun straffes for det hvis han: Deltar i spillet, eller Forstyrrer en motspiller, eller Drar fordel av sin offside posisjon

32 Offside - definisjoner
Regel 11 - Offside Offside - definisjoner Deltar i spillet betyr å spille eller berøre ballen Forstyrrer en motspiller betyr å hindre en motspiller fra å spille eller være i stand til å spille ballen ved klart å hindre motspillerens synsfelt eller ved å utfordre en motspiller om ballen Drar fordel av sin offside posisjon betyr å spille en ball eller forstyrrer en motspiller som returnerer eller stusser til han fra målstang, tverrligger eller motspiller(e), etter å ha vært i offsideposisjon som returnerer, stusser eller blir spilt til han fra en bevisst redning fra motspiller(e), etter å ha vært i offsideposisjon En spiller i offsideposisjon som mottar ballen fra en motspiller som bevisst spiller ballen (bortsett fra en bevisst redning), skal ikke anses å ha oppnådd en fordel.

33 Regel 11 - Offside Klargjøringer fra The International Football Association Board (IFAB) 1. Forstyrrer en motspiller I tillegg til de situasjoner som allerede er beskrevet i spillereglene skal en spiller i offside posisjon bestraffes om han: klart forsøker å spille en ball som er nær spilleren når dette forsøket påvirker motspillers mulighet til å spille ballen. gjør en åpenbar handling som klart påvirker motspillers mulighet til å spille ballen 2. Drar fordel av sin offside posisjon I tilfeller der en spiller skal straffes for å dra fordel av sin offsideposisjon har IFAB klargjort følgende: en redning er når en spiller stopper en ball som er i ferd med å gå i mål eller veldig nær målet med hvilket som helst del av kroppen unntatt hendene (unntak for keeper innenfor eget straffefelt) som regelteksten tilsier kan en redning gjøres av alle spillere og er IKKE begrenset til keeper

34 Regel 12 – Frata positiv angrepsmulighet
Posisjon for forseelsen; Spillerens mulighet til å spille ballen Posisjon til lagkamerater Posisjon til motspillere Avstand til mål Ville angrepet utvikle seg innen få sekunder om forseelsen ikke ble begått? GK hvis svaret er JA!

35 Regel 12 – Fordel Fordel Grunnleggende vurdering:
Større fordel for laget å få fortsette spillet Dommerens behov for kampkontroll Hvor skjer forseelsen på banen? Kan være fordel med frispark fra meter foran mål.

36 4. dommers arbeidsoppgaver
Instruksjon før kampen avklaring på arbeidsoppgaver i teamet. Fokus mot spillebanen skal være en av dommerteamet under kampen Aktiv i bevegelsene uten å forstyrre trenere og benkene. Viktige momenter - Proaktiv og ha en god dialog med trenere og ledere. Respekt for treners rolle i teknisk område. Handling når noen ikke forholder seg til retningslinjene. NB! Dommeren skal beskytte 4. dommer!

37 Retningslinjer 2017 - Takk for kampen

38 Fair play hilsen og takk for kampen prosedyrer 2017
Fair play er samlebegrepet for verdiarbeidet vårt. Fair play-arbeidet er grunnlaget for vårt omdømme og våre handlinger, og synliggjør hvordan fotballen tar en oppdragende rolle overfor barn og ungdom. Fair play handler om overordnede verdier, om respekt for andre mennesker, og om å forsterke vennskap. Dette fokuset på etikk gjør fotballen til den viktigste aktøren i holdningsarbeid ved siden av hjem og skole. Fair play handler om det som skjer på og utenfor fotballbanen, og er den verdibaserte normen som skal gjennomsyre all aktivitet på alle nivåer, herunder respekt for - og etterlevelse av gjeldende regelverk, retningslinjer og verdisett.

39 Fair play hilsen og takk for kampen prosedyrer 2017
Før kampen ønsker alle aktører hverandre lykke til, og etter kampen takker alle hverandre for kampen. Slike håndtrykk er forpliktende symbolhandlinger som viser at man respekterer hverandre og handler i tråd med Fair play. Fotball er verdens største møteplass og dermed også verdens viktigste arena for positive opplevelser. Positive opplevelser begynner med respekt. Hendelser i topp- og breddefotballen, både på banen og i klubbene, viser oss behovet for å samles om tydelig sett med verdier. Egne prosedyrer for «Takk for kampen» vil bli tilsendt alle involverte i god tid før seriestart.

40 Lykke til med fotballsesongen 2017!
Sportslig hilsen fra NFF Toppdommere 2017


Laste ned ppt "Retningslinjer 2017 - Nye spilleregler 2017 - Beskytte spillere - Beskytte spillet - «Reminder» NFF, 31. januar 2017."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google