Napoleonskrigene og Norge

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kapittel 7: Imperier og kolonier
Advertisements

1814.
Demokratiet slår rot i Norge
Kapittel 9. Den politiske revolusjonen
KRIGER OG REVOLUSJONER 1750 – 1814 Den amerikanske revolusjonen
Kapittel 17: Andre verdenskrig
Kapittel 4: Året 1814 BOKMÅL Elevene skal kunne
Det nye Europa tar form (Del 3) Marius Vøllestad Bø gvs.
Arbeid med lesing på ungdomstrinnet
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Kapittel 17. Imperier og kolonier
Den Amerikanske Revolusjon.
Vikingskip Av Tessa Wood.
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Kapittel 2: Den politiske revolusjonen
Kapittel 28. Kina Elevene skal kunne
Den Franske Revolusjonen
Kapittel 14: En verden i ubalanse
Kapittel 11: Den store krigen
Kapittel 3: Veier til selvstendighet for Norge
Kapittel 22. Andre verdenskrig
Kapittel Elevene skal kunne
Kapittel 19. Nasjonalisme
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 3)
Marius Vøllestad Bø vgs
Marius Vøllestad Bø vgs
Kapittel 14 En verden i ubalanse
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
19.4: Bakgrunnen for 1814.
100 lure ord å lære.
Og.
Hvorfor fikk vi 1. verdenskrig?
Kapittel 2 oppgave c Preteritum eller perfektum?
24.4: Bakgrunnen for 1814.
Kriger og revolusjoner
januar 1814 – Sverige vant Norge Norge eget rike
Grunnloven, Norge og uavhengighet
Kapittel Elevane skal kunne
NAPOLEON
FRANKRIKE GÅR FRA REPUBLIKK TIL KEISERDØMME. NAPOLÉONBONAPARTE Født 1769 på Korsika (ei øy sør for Frankrike). Dermed var han så godt som voksen da revolusjonen.
«Siste timer før jul-quiz»
2. Verdenskrig.
Kjenne til hvorfor Japan angrep USA. Kjenne til hva invasjonen av Normandie betydde for krigens slutt. Vite hvem de viktigste av krigens ledere var.
Napoleon Bonaparte.
Andre verdenskrig.
Andre verdenskrig Foto: Tysk soldat inspiserer en død sovjetisk soldat. En sovjetisk stridsvogn står i flammer. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Den franske revolusjon
Mot ny krig Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Stalingrad – krigslykken snur
Kappløpet om Afrika. Imperialisme har eksistert til alle tider og i alle verdsdelar. Imperialisme inneber at statar eller samfunn skaffar seg kontroll.
2. verdenskrig Før krigen: 1933: Hitler blir diktator i Tyskland
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.
INNLEDNINGEN.  Etter britenes evakuering fra Dunkerque, sto Storbritannia mer eller mindre alene igjen i kampen mot tyskerne.  Hitler hadde i det lengste.
Den første verdenskrig
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Napoleon. Hvorfor synger vi om Napoleon med sin hær ? Hva er det som har gjort denne mannen så kjent?
FØRSTE VERDENSKRIG Skyttergravskrig, Russland, USA, Tyskland og det sivile livet.
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
Stalingrad – krigslykken snur September 1942 tyskerne når Stalingrad Russisk motoffensiv tyske soldater døde Samtidig led tyskerne nederlag mot.
Mange sterke inntrykk knyttet til andre verdenskrig.. Dette er et av de for meg.
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
FØRSTE VERDENSKRIG Hva er en verdenskrig? En krig hvor:
Oppsummering av Napoleonskrigen
Andre verdenskrig DEL 1.
Den første verdenskrig
Napoleon - En krigsglad herre
2.verdenskrig.
Den andre verdenskrigen
Utskrift av presentasjonen:

Napoleonskrigene og Norge 1799-1815

Hva hadde krigene å si for 1814? Napoleonskrigene la det storpolitiske grunnlaget for det som skjedde i Norge i 1814. Krigene ble utkjempet fra 1800 til 1815, under en av de mest konfliktfylte periodene i Europas historie. Krigene var en fortsettelse av Revolusjonskrigene som hadde pågått fra 1792 mellom det revolusjonære Frankrike og flere andre land.

Napoleon tok makten i Frankrike i 1799, fra 1804 med tittel som keiser Napoleon tok makten i Frankrike i 1799, fra 1804 med tittel som keiser. Den offensive krigspolitikken hans var en hoveddrivkraft i utviklingen av konfliktene.  Storbritannia var hele tida Napoleons hovedmotstander, mens andre europeiske stater deltok i skiftende allianser. Enkelt sagt ble Storbritannia overmektig på sjøen etter seieren i slaget ved Trafalgar i 1805, og Napoleon måtte gi opp drømmen om å invadere England direkte. Frankrike på sin side dominerte snart størsteparten av det europeiske fastlandet: Store deler av Tyskland og Nord-Italia ble innlemmet i keiserriket, og stormakter som Østerrike, Preussen og Russland ble tvunget til allianse med Napoleon.

Kl.13.00

Kl. 17.00

«De klarte det til sist, jeg er død.»

Fra 1806 forsøkte Napoleon – uten hell – å beseire Storbritannia gjennom en økonomisk blokade, den såkalte Fastlandssperringen. De franske hærene fikk imidlertid stadig større problemer, først i Spania og deretter i Russland (1812). De andre stormaktene vendte seg mot Napoleon, som led et avgjørende nederlag i det store Folkeslaget ved Leipzig i oktober 1813. Våren 1814 ble Napoleon slått i Frankrike og forvist til øya Elba, men kom tilbake og reiste en ny hær i mars 1815. Punktum for Napoleonskrigene ble satt i slaget ved Waterloo i Belgia 18. juni 1815.

De skandinaviske statene klarte lenge å holde seg nøytrale i Napoleonskrigene, men Danmark-Norge ble satt i press mellom Frankrike og Storbritannia. Etter det britiske angrepet på København og ”flåteranet” i 1807, gikk den danske kong Frederik 6. inn i krigen på Napoleons side. Frankrikes tap ble derfor også den danske kongens tap, og i Kielfreden 14. januar 1814 måtte han avstå Norge til den svenske kongen. Dermed var spillet om Norge i gang…