Ark nr.: 1 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Spektroskopisk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Progress Software AS.NET-strategi Bjørn Haugen Account Manager PUG møte 27.mars 2003.
Advertisements

Meeting 8th of September 2004
• De første månedene: – lesere • Fra november 2012: fra besøk pr måned.
Simulatortrening og utfordringer med å få ut data/informasjon fra deltakere, samt bruk av video som hjelpemiddel Kjell Ivar Øvergård, Professor i Psykologi.
Noen av sakene Norges Luftsportforbund jobber med Skolesjefsamling motorfly november 2011, Gardermoen John Eirik Laupsa.
Salt versus salterstattere – et valg mellom pest og kolera?
UNICEF.
Deteksjon av kveis - utvikling av teknologi for kommersiell anvendelse
Simplex metoden Meget kraftig metode for løsning av store LP-problemer
Future Vision Plan (fremtidsplan) Oppdatering for ikke pilot distrikter.
1 Byzantine angrep på trådløse ad hoc nettverk Tord Ingolf Reistad Stipendiat på Telematikk, NTNU Norsk kryptoseminar 2004 NTNU.
Forskningsmetode og referansebruk Lill Kristiansen, item.
Destillasjon Prosjektoppgave høsten 2004, Ingela Reppe og Jørgen K
Kliniker og forsker – utfordringer i psykologrollen An-Magritt Aanonsen President Norsk Psykologforening.
Tellekanter, publiseringsmarkedet og konsekvenser for forskerne. Erik Boye Rikshospitalet-Radiumhospitalet Universitetet i Oslo.
Yara – kunnskap for et bærekraftig landbruk. Date: Page: 2 Yara business struktur Nedstrøms OppstrømsIndustriell.
BIBSYS emneportal Kort oversikt og utvikling fremover v/Lisbeth Eriksen, NLH.
JORD JORDLÆRE - Introduksjon
A UML-based Design Environment for Interactive Applications Paulo Pinheiro Da Silva og Norman W Paton IEEE, Second International Workshop on User Interfaces.
Hvordan uttrykke krav Kapittel 4.4. Innledning Målet er å samles rundt ett entydig språk som ikke kan misforståes eller feiltolkes. Gjør sporbarheten.
Prosjekt og forskningsrapport
Institusjoner Nasjonale universiteter (40 i 2009) Delstatsuniversiteter (234 i 2009) Deemed to be universities (128 i 2009) Institutes of national importance.
1 Modellgodkjenning Orienteringsmøte om Basel II 17. januar 2005 Bjørn Andersen, Kredittilsynet.
ByggSøk i Skedsmo BEdagene, 31. mars 2005 Hans Petter Grønås
Datafangere Introduksjon. Datafangst Informasjon = svar på spørsmål Hvilket spørsmål skal vi ha svar på? Hvilke data skal vi registrere? Hvordan skal.
Forbedringsverktøy Pareto A B C D E F.
Step 1: “State-of-the-art” Knowledge data base Step 2: Framework definitions Step 3: Project analysis Step 4: User requirements and priorities Step 7:
Utviklingen i regelverket
Struktur Nå Internett Uavhengig systemer bygd opp over tid.
Operativ gevinst Date: Page 1 Avgangsminima: CAT I: 400 m CAT II: 150/125 m 100 ft CAT II 216 ft CAT I 300 m bakkesikt CAT II 550 m bakkesikt.
- en del av Mat alliansen : NLH - Matforsk - Akvaforsk Ark nr.: 1 | fredag, 12. desember 2014 | Forfatter:.... | Arkivert: I:\felles\_Utveksling Gjennomføring.
Betydning av spektroskopiske metoder i industrien
Innovasjon – Et samspill mellom forskning og næringsliv
Rettighetsklarering av vitenskapelige artikler Ingrid Cutler Universitetsbiblioteket i Bergen.
Tidlegare langtidssjukefråvær og noverande opplevd sosial støtte på jobben Marit Knapstad Psykolog, stipendiat HEMIL-senteret, Det psykologiske fakultet,
Spektroskopi i næringsmiddelindustrien Effektiv prosesskontroll og bedre forståelse Praktiske eksempler fra Norge Jens Petter Wold.
Peer-To-Peer Cooperative Multiplayer Gaming On Mobile Devices.
Prosjekt i inf3460, signalbehandling
Henrik Wergeland.
Kap 8. Syrer og baser Definisjon av syrer og baser
ASECAP the key transport stakeholder in a changing EU transport environment Norway's contribution on the tolling roads in Europe as an ASECAP member Kallistratos.
Internasjonalt arbeid og studentutveksling Institutt for Matteknologi, IMAT, NTNU Universitetslektor Anne Feren Faglig ansvarlig for praksis.
Forsøk med salting Faktabok om salting og Ph.D-studium Kai Rune Lysbakken Statens vegvesen, Vegdirektoratet Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet.
1 Forskning – en integrert del av kjernevirksomheten ”Hvem” Det medisinske fakultet, NTNU.
Karibu Velkommen. Askøy Rotary Klubb ønsker velkommen til: Koguta Village KENYA En orientering om et brønnboringsprosjekt I Koguta Village mai/juni 2015.
Utdanningskonferanse Medisin 1.Juni Alta 2016 Innlegg og diskusjon- studiedekanmøte Tromsø 30.oktober 2015 Anita Iversen, 2015.
Betydning av spektroskopiske metoder i industrien
EnergiEffektivisering av Byggnader i Arktiska Kommuner
MT-innehavers implementering av rett produktkode til rett tid
Foreldremøte St. Olav vgs 2017
Problemstillinger rundt IPR-håndtering ved Matforsk
WP10 og WP11 C3 – Centre for Connected Care
Distance sampling.
Velkommen!   Gildt at så mange ønsker å delta..
2021.AI.
Prosjekt og forskningsrapport
Kontrakt - Iterasjon 1 F.o.m , demo Oppgave
I noen tilfeller kan den være ganske lang. Sånn som dette.
Milepælsplan eksempel 5
Kunst og håndverk 10.trinn
Status og ny utstilling
Foreldremøte St. Olav vgs 2018
Muligheter for tverrfaglig tilnærming i læreplanen
-Et kritisk blikk på kollektiv omsorg
Introduksjon Ragnhild K. Runde NSA Dag Langmyhr Design Tone Bratteteig
I noen tilfeller kan den være ganske lang. Sånn som dette.
Innhente data med digitale verktøy B – Samarbeid
Centre of Biogeochemistry in the Anthropocene
I noen tilfeller kan den være ganske lang. Sånn som dette.
Utskrift av presentasjonen:

Ark nr.: 1 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Spektroskopisk måling av vann og salt i næringsmidler - kan det gjøres industrielt? Vegard H. Segtnan, Achim Kohler, Ragni Ofstad og Jens Petter Wold Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 2 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Centre for Biospectroscopy and Data Modelling SÅ KLART

Ark nr.: 3 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Oversikt  Egenskaper ved vann og salt i næringsmidler  Hurtige metoder for å måle vann og salt  Industriell implementering av hurtigmetoder  Eksempler på on-line-applikasjoner  Ikke fullt så hurtige metoder for å måle vann og salt  Eksempler på bruk i prosessoptimalisering Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 4 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Vann og salt i næringsmidler Centre for Biospectroscopy and Data Modelling  Som regel mye vann (>50 %) og lite salt (<5 %)  Saltets tilstand avhenger av vannet i næringsmiddelet  Vannets tilstand avhenger av saltet i næringsmiddelet  Is har en struktur som skiller seg fra vann, men også vann i flytende form har struktur som påvirkes av ytre faktorer  Mellom frysepunkt og kokepunkt er rent vann alltid en blanding av minst to ”typer” vann

Ark nr.: 5 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Rask spektroskopisk måling av vann og salt  Vannmolekylet har vibrasjons- og rotasjonsfrekvenser som ligger i det infrarøde området (IR og NIR) og i mikrobølgeområdet (MW)  Fordi vannmolkylet er lite og har kun én funksjonell gruppe (O-H) vil vann dominere signalene i IR-, NIR- og MW-spektroskopi sammenlignet med funksjonelle grupper i andre molekyler  I utgangspunktet greit å måle vanninnhold i mat med disse metodene  NaCl gir ikke signaler i IR-, NIR- eller MW-spektra  Saltkonsentrasjon kan måles indirekte gjennom påvirkning på andre molekyler (som H 2 O) Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 6 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk NIR-spektroskopi  Utfordring 1: Temperatur påvirker spektrene  Vanntoppene skifter mot høyere frekvenser med økende temperatur  Utfordring 2: Salt påvirker spektrene på omtrent samme måte  Løsning: Tas hensyn til under kalibrering Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 7 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk FT-IR-spektroskopi  De fundamentale vibrasjonene i IR-frekvensene gir mye sterkere signaler enn overtoner og kombinasjoner i NIR  Krever svært tynt prøvesjikt eller tørking av prøven for å unngå signalmetning  Spektrene påvirkes av temperatur og salter på omtrent samme måte som for NIR  Måler ikke like dypt som NIR, og vanligvis ikke like raskt  Mer detaljert informasjon i IR-spektra enn i NIR-spektra Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 8 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk MW-spektroskopi  Måler dielektriske egenskaper i prøven (dielektrisitetskonstant og dielektrisk tapsfaktor ved ulike frekvenser)  Like rask som NIR, men mindre spesifikk informasjon i spektrene  Kan måle dypere enn NIR, men krever da konstant prøvetykkelse Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 9 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Industriell implementering Centre for Biospectroscopy and Data Modelling  Ikke trivielt (selv om mange leverandører hevder det)  Krever opplæring og dedikerte brukere  Kalibrering krever inngående kjennskap til produkt, prosess, målemetode og statistisk verktøy  Dersom instrumentet leveres klart til bruk bør det testes på en fornuftig måte (i samarbeid med kompetansemiljø)  Kalibreringen bør testes over tid

Ark nr.: 10 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk …men når alt er gjort på riktig måte  Får bedre kontroll enn med stikkprøver  Kan ligge nærmere kritiske grenser, og dermed maksimere kvalitet (minst mulig vann?), eller minimere produksjonskostnader (mest mulig vann?)  Jevnere produktkvalitet  Kortere aksjonstid gir mindre feilproduksjon Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 11 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Applikasjoner : On-line analyse Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 12 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Vanninnhold i klippfisk Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 13 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Vannfordeling i klippfisk vha NIR imaging 45% 40% 35% Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 14 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Vann i kjøtt vha MW-spektroskopi Centre for Biospectroscopy and Data Modelling  Guided MW spectroscopy  Presser prøven gjennom waveguide  Måler all prøve (fett, vann, protein)

Ark nr.: 15 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Ganske rask måling av vann og salt  1 H-NMR og 23 Na-NMR er mer spesifikke i forhold til måling av vann- og saltinnhold  FT-IR kan brukes til å måle effekt av for eksempel salt på proteinstrukturer  Røntgentomografi (CT) kan brukes til å måle fordeling av salt i næringsmidler Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 16 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk FT-IR mikrospektroskopi Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Aperture + single element detector Cryosections of 8  m are thaw-mounted them on infrared transparent CaF 2 slides. Spectrum of region of interest

Ark nr.: 17 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk FT-IR-mikrospektroskopisk imaging Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Focal plane array detector with 64x64 elements “Chemical imaging” Full spectrum in every pixel Corresponding light-microscopy image

Ark nr.: 18 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Applikasjoner : Verktøy for prosessoptimalisering Centre for Biospectroscopy and Data Modelling

Ark nr.: 19 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk NMR imaging: Vann, fett og salt i røykelaks Centre for Biospectroscopy and Data Modelling 1 H - Vann 1 H - Fett 23 Na - Salt

Ark nr.: 20 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Fat % T2T2 Salting time, (4%) Na% Region Large fish (2-4kg) Posterior part Factor 1(26%, 26%) Factor 2 (25%, 6%)

Ark nr.: 21 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk aggregerte  -strukturer  -helix strukturer native  -strukturer Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Proteindenaturering under salteprosess Viser effekten av salting og ulike råmaterialer på proteindenatureringen

Ark nr.: 22 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Rå 45°C 60°C70°C Rød: høy grad av denaturering Blå: liten grad av denaturering Kombinert med NMR kan vi studere vannmobilitet og proteindenaturering samtidig Temperaturdenaturering av proteiner

Ark nr.: 23 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Korrelasjon mellom vannmobilitet og proteindenaturering i en varmeprosess 0-10 ms ( T 2B ): water tightly associated with macromolecules ms (T 21 ) : water trapped within the protein-dense myofibrillar network ms (T 22 ): extra-myofibrillar water ms : free water Simultan in situ måling av proteindenaturering og vannmobilitet i kjøtt aggregerte  -strukturer native  /  -strukturer

Ark nr.: 24 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Måling av saltkonsentrasjon i diffusjonsprosesser med multispektral CT-imaging Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Fett 80 keV 110 keV 130 keV Protein

Ark nr.: 25 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Oppsummering Centre for Biospectroscopy and Data Modelling  Vannkonsentrasjon kan måles raskt, ikke-destruktivt og on-line vha NIR- og MW-spektroskopi  Saltkonsentrasjon kan måles indirekte med de samme metodene  Både vann- og saltkonsentrasjon kan måles direkte med NMR-spektroskopi  I FoU-sammenheng vil FT-IR- og NMR-metoder gi mer spesifikk strukturell informasjon enn NIR- og MW-spektroskopi  Salt- og vannfordeling i større og mindre intakte prøver kan måles med CT og 23 Na-NMR