Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kan oppdrettsnæringen føre til endringer av virulens hos parasitter?
Advertisements

Del 2: Personlig økonomi.
Miljømessig fotavtrykk fra havbruksnæringen
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Fagforbundets barneby i Angola er åpnet
Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Høring om fiskeforskrifter-laks  Hva skal vi uttale oss om?  Fiskeforskrifter som gjelder elvene(frist 15 januar)‏  Fiskeforskrifter som.
Miljøutfordringer og miljøledelse En introduksjon
Er det mulighet for mer oppdrett på Vestlandet?
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Utredning av konsekvenser av fiskeri i området Lofoten - Barentshavet Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Miljøstatus i havbruksnæringa
Økt satsing på felles markedstiltak? Trond Davidsen, 2. mars 2006.
Sameksistens mellom villaksen og oppdrettsnæringa Jørund Larsen Regionsjef, Midtnorsk Havbrukslag.
Produktivitetskonferansen innspill og oppsummering Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Rømmingsutvalget Tarald Sivertsen, nestleder i styret FHL havbruk og leder i Rømmingsutvalget.
Næringas erfaring med NYTEK
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Produksjon - status og utsikter for Midt-Norge
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
NIFES er nasjonalt referanselaboratorium for kvalitetsreduserende og humanpatogene parasitter i fisk NIFES overvåker pelagisk råstoffkvalitet mht parasitter.
Miljøeffekter av torskeoppdrett
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
Varmere klima – helseutfordringer ved oppdrett av fisk
Veien videre med Ung:leder prosjektet? Hva Hva skjer i 2012 sentralt? - Søknad inne hos Gjensidigestiftelsen om 3 nye år med støtte - Vi ønsker å starte.
Status for sjøørret i Trondheimsfjorden
Stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, Arbeiderpartiet
Tradisjonelt fiske Basis for lokal verdiskaping og kystkultur? Malangen brygger 28. mars 2011 Arvid Ahlquist Fiskarlaget Nord.
Torskenot -Riktig valg av not i oppdrett av torsk
Refleksjoner fra havbruksnæringen
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Oddvar Vermedal, Norges Jeger og Fiskerforbund - Rogaland
Bevaring av sjøørret i gyrovassdrag Sjøauren – fra rogn til voksen fisk Sunndalen Ketil Skår.
Utfordringer med åpne merder
Frisk torsk !! Et forprosjekt delfinansiert av Hordaland Fylkeskommune (RUP)
Nye fiske- reguleringer i elv og sjø
Norwegian Ministry of Fisheries Beslutning om opprettelse av en ny gruppe I for torsk, hyse og sei for kystflåten nord for 62°N Trondheim, 1. november.
Norwegian Ministry of Fisheries Verdier fra havet - Norges framtid Havbrukspolitisk redegjørelse Stor oppfølgingsinnsats ”Verdensmester i rammebetingelser”
NJFF og Norske Lakseelver sier nei til skadelige gruveutslipp i nasjonale laksefjorder Av Alv Arne Lyse Prosjektleder villaks Norges Jeger- og fiskerforbund.
Smitteverntiltak på legekontorer og i sykehus Stig Harthug Folkehelseinstituttet og Helse Bergen.
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
Historikk Oppdrettsnæringa starta med Bergstø på Øyerhamn, Varaldsøy i lag med Ivar Heggen frå Valldal Ca 1962 Kvinnherad har i dag 37 lokalitetar for.
Strategien for ei konkurransedyktig norsk havbruksnæring og oppfølging av denne AqKva Konferansen, Stord Statssekretær Vidar Ulriksen 17. Januar 2008.
Norwegian Ministry of Fisheries Er omsettelige kvoter fremtiden for fiskeflåten? Nord-Norges Rederiforenings årsmøte 15. – 16. November 2002 Fiskeriminister.
Status for vill anadrom laksefisk i Skjerstadfjorden
Stamfiskkontrollen for laks
Helgeland Havbruksstasjon As
Livet i havet – vårt felles ansvar Forvaltning av tang og tare i Norge Terje Halsteinsen.
Fiske i elv og sjø. Hvorfor skal vi bevare vill-laksen?
VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Avdelingsdirektør Yngve Torgersen Florø 10. februar.
Jakten på tidstyvene i forvaltningen Miljøseminaret i Florø 2016 Solveig Skjei Knudtsen, prosjektleder Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid.
WWF-Norges syn på havbruksnæringen Karoline Andaur WWF Norge 11 Februar 2010 Sats på torsk!
Miljøavtrykket til norsk oppdrettsnæring Florø, 11.februar 2016 v/ Jorunn Vallestad, fagrådgjevar i Naturvernforbundet.
Sammenslutningen for utfisking av rømt oppdrettsfisk (OURO) Miljøseminar Florø Trude H Nordli, Forretningsfører OURO.
Hvor mye villaks er det egentlig
Vill laksefisk i Sognefjorden
Norden som foregangsregion
Juridisk avklaring av sjølaksefiskets rettigheter i forhold til elv
Livssyklus til laks og sjøørret
Årsmøtet KAF mars 2013 Cato Lyngøy Styreleder Vossolauget
Kan oppdrettsnæringa bli en framtidsnæring?
Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, forvaltning etter gytebestandsmål og underveisvurdering av lakseinnsiget i 2018 Peder Fiske Takk til Vitenskapsrådet.
Næringspolitisk organisasjon Partipolitisk uavhengig
Den fantastiske villaksen
Oppsummeringsmøte 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?

Hordaland Fiske etter laks i sjøen Ingen fisketid etter villaks – kun fiske etter rømt oppdrettsfisk Svar – fremtiden er her:

Fisketid i elvene FISKETID Ikke åpnet for fiske etter laks Fisketi inntil 4 uker Fisketid inntil 6 uker Fisketid inntil 8 uker Fisketid inntil 10 uker Full fisketid Antall elver Antall elver Hovedtyngden av restriksjoner på laksefisket i elvene i Hordaland var allerede innført før denne reguleringen. Strenge kvoter i et par elver I ca seks av de åtte elvene hvor det fortsatt er åpent for fiske etter villaks, har rettighetshaverne utarbeidet en beredskapsplan for redusert eller tidligere avsluttet fiske i dårlige år. Noe utstyrsrestriksjoner og reduksjoner i fisket i oppvandringshindrende høler.

Hvorfor tror vi det? Forholdene i Hordaland vi spre seg til stadig større/nye områder langs kysten – vi ser allerede de samme tendensene i andre oppdrettsintensive områder slik som: Rogaland og Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Nordland og deler av Troms – etter hvert som temperaturforholdene i havet vil endre seg vil oppdrettsproduksjon flyttes nordover.

Oppdrett og villaks – konsekvenser for fiske Rømt fisk og lakselus i fokus til nå! Utfordringene og påvirkningene øker med økt produksjon og større produksjonsenheter – driftsformer Antall oppdrettslaks på en lokalitet: mange ganger et samlet årlig innsig av vill laks til Norge (årlig utsett rundt 200 millioner fisk)

Lusepåslag på smolt gir økt dødelighet Selv om synkronisert avlusning gir resultater er lakselusproblemet på ingen måte løst eller under kontroll: Fremdeles svært høye påslag – eks i Hardangerfjorden og mer generelt i 2007 Evt resistens (mistanke 2007/08) og mangel på effektive avlusningsmidler Økt samlet oppdrettsproduksjon Rømt oppdrettsfisk som vert langs kysten Oppdrett og villaks – konsekvenser for fiske

Sannsynligheten for store og stadig større rømmingstilfeller øker Svinn/tap av fisk underveis i produksjonsprosessen sannsynligvis minst like stort eller større problem Oppdrett og villaks – konsekvenser for fiske Innblanding av rømt fisk i ville bestander utgjør sammen med GS de to mest alvorlige menneskeskapte truslene mot villaksens videre eksistens i Norge - har potensial til å ”utrydde” de ville bestandene – forsvinner ikke helt, men blir byttet ut (jevnlig mer enn 5% og 20% innslag), konsekvens:

Tap av genetisk mangfold (artens muligheter for tilpasning og overlevelse f eks i et klimaperspektiv, og videre utvikling av oppdrettsnæring) Dramatisk reduksjon i produktivitet og overlevelse Oppdrett og villaks – konsekvenser for fiske

Undersøkelser viser at oppdrettsavkom og ”blandingsfisk” har fra 2% og opp til kanskje 30-40% overlevelse gjennom livsløpet sammenlignet med den stedegne ville fisken – med tilhørende konsekvenser for villaksnæringen – lokalsamfunn, og friluftsliv Oppdrett og villaks – konsekvenser for fiske Overlevelsen til laksestammer i områder med mye oppdrettsvirksomhet halveres for hver laksegenerasjon sammenlignet med laksestammer fra områder uten oppdrettsvirksomhet

Oppdrett og villaks – konsekvenser for fiske Har alt dette allerede skjedd? I hvilken grad? Ja, dette har allerede skjedd og skjer igjen og igjen for hvert år som går. Det er bare spørsmål om tid før stadig større deler av landet vil bli påvirket. Så, hva vil vi gjøre og hva forventer vi blir gjort? Det finnes bare to muligheter: 1. Redusere antall rømt fisk og/eller gjøre den rømte fisken ”mindre farlig” 2. Styrke de ville bestandene for å bedre stå imot

Oppdrett og villaks Miljøvernmyndighetene: Redusere uttak av vill og øke uttak av rømt oppdrettsfisk – restriksjoner i fiske fiskeforsterkningstiltak – kultivering, trapper, biotopforbedring bevaringstiltak – genbank

Oppdrett og villaks Fiskerimyndighetene: Sørge for effektiv bekjempelse av lakselus, og (bekjempingsmidler og metoder) Sørge for å redusere rømming av fisk i tråd med visjon nullflukt Sørge for at et program med sikte på å utvikle en steril fisk settes i verk umiddelbart

Oppdrett og villaks Kjell Maroni, fagsjef for FoU, FHL, nyeste nummer av pH Status: ”Lakselus er under godkontroll i norsk oppdrettsnæring, og er ikke noe problem for laks i oppdrett” Aina Valland, direktør for miljø, FHL, Namdalsavis høsten 2007 ”Oppdrettsnæringen legger ikke skjul på at rømt oppdrettslaks kan være et problem for villaksen.” Det kanskje største problemet nå synes å være holdninger i næringen: