Oppgave 1. Automaten aksepterer språket over alfabetet {a,b} bestående av strenger med et like antall forekomster av a og et like antall forekomster av.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I.
Advertisements

Klikk Aktiver redigering i meldingsfeltet,
Fra ord til liv August 2012.
Andel av befolkningen som leser bøker. 1 90% % 2014 **Q1** Utvalg: 100 % Leseundersøkelsen Gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Forleggerforeningen.
Hva er PRIMTALL?.
Bilderedigering 6e Kopiere bilde
Gjenfinningssystemer og verktøy II
Godt verktøy er halve jobben
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
Truls Heiberg Kristoffersen
Oppstart Hoveddel Avslutning Hver elev taster et 7-sifret tall. Det skal ha fire tall før komma og tre sifre etter komma og det skal ikke inneholde.
Introduksjon til NetBAS
Vi har lært å bestemme: - Nullpunkter (y=0)
Naturens former – og formler
Et formelt språk er en mengde av strenger over et endelig alfabet
Skanning – del I 4/4/2017.
Forside Korteste sti BFS Modifikasjon Dijkstra Eksempel Korrekthet Analyse Øving Spørsmål Dijkstras algoritme Åsmund Eldhuset asmunde *at* stud.ntnu.no.
Dijkstras algoritme Åsmund Eldhuset asmunde *at* stud.ntnu.no
Forside Motivasjon Analyse Forside Motivasjon Analyse  -notasjon O og  Relasjoner Klasser Fallgruver Spørsmål Kompleksitetsanalyse Åsmund Eldhuset asmunde.
INF 295 Forelesning 15 - kap 9 Grafer Hans Fr. Nordhaug (Ola Bø)
Reiserute med maksimal opplevelse. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 I følgende eksempel er det en turist som ønsker å velge kjøreruten med mest severdigheter,
Komplekse tall Naturlige tall
Combining Compound Conceptual User Interface Components with Modelling Patterns - a Promising Direction for Model-based Cross-platform User Interface Development.
Lære om hvordan forbruksmønsteret har endret seg opp gjennom historien
Desember 2013 “fra ord til liv” ”Og må Herren la kjærligheten dere har til hverandre og til alle mennesker, få vokse seg rik og stor!” (1. Tess 3:12)
INF 295 Forelesning 16 - kap 9 Minimalt spenntre og korteste vei i grafer Hans Fredrik Nordhaug (Ola Bø)
INF 295 Forelesning 17 - kap 9 Korteste vei i grafer Hans Fr. Nordhaug (Ola Bø)
INF 295 Forelesning 18 - kap 9 Aktivitetsgrafer
”Bygg en by i 2.klasse” Dette er et prosjekt som skal gå over 1 uke.
Hovedfagspresentasjon
Disjunktiv normalform, oppsummering Et litteral… er en utsagnsvariabel eller negasjonen av en utsagnsvariabel. P  P Q S  R En fundamental konjunksjon.
Disjunktiv normalform, oppsummering Et litteral… er en utsagnsvariabel eller negasjonen av en utsagnsvariabel. P  P Q S  R En fundamental konjunksjon.
HUMIT 1750 Høsten 2005 Løsningsforslag med utfyllende kommentarer til Obligatorisk oppgave 1 Vi hadde gitt de tre setningene A: Regntøyet er hjemme eller.
En formel er i prenex normalform hvis den kan skrives som en streng av kvantorer etterfulgt av en kvantorfri del. Disse to delene omtales henholdsvis som.
INF 4130 Eksamen 2008 Gjennomgang.
Chart parsing Parsemetode som baserer seg på avledning av kanter. En kant består av en delstreng og en “dotted rule” VP  TV NP VP They see her report.
Magnus Haug Algoritmer og Datastrukturer
INF2820 Datalingvistikk – V2012
Hytteiere ved Nordfjellstølen - Innspill til NHF
Tautologier En tautologi er et utsagn som alltid er sant, det vil si som har T i hver linje av sannhetsverditabellen.
Høyrelineær grammatikk A  Λ A  cA A  caa S  A S  abS S  baS dvs. en kontekstfri grammatikk der hver produksjon - har høyst en ikketerminal på høyresiden,
En repetisjon hrj – høst 2010
Eksamen 2005, oppgave 2 Eksamen 2006, oppgave 2 Stein Krogdahl INF5110 – V2007.
1 INF5110 – 23. april, 2013 Noen oppgaver til kap. 8 Dette er en bedre utgave av oppgavene, lagt ut 24. april Nå fredag (26/4): Det blir ikke undervisning.
Et formelt språk er en mengde av strenger over et endelig alfabet
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
Kontekstfri grammatikk Endelig mengde T av terminal(symbol)er Endelig mengde V av ikke-terminal(symbol)er Startsymbol S Endelig mengde P av produksjoner.
Deterministisk endelig automat (DFA) (over språk A) Består av - en ikke-tom mengde Q av tilstander - hvor nøyaktig en er utpekt som start-tilstand - og.
Enhver frosk kysser en prinsesse som alle riddere elsker  x(F(x)   y (P(y)  K(x,y)   x (R(x)  E(x,y))))
Kap. 5 del 2 – SLR(1), LR(1) og LALR(1) – grammatikker INF5110 – v2005 Arne Maus, Ifi UiO.
Minimalisering av deterministiske endelige automater.
INF1800 Logikk og Beregnbarhet. Lærebok: Discrete Structures, Logic, and Computability Utdrag blir pensum. Obs: Første opplag inneholder mange feil, andre.
Vi sier at formlene A og B er ekvivalente og skriver A  B hviss (A  B)  (B  A) er gyldig dvs. A og B har samme sannhetsverdi i alle tolkninger. Logisk.
Strenger over alfabet A Den tomme strengen Λ Konkatenering av strenger Tuppel/sekvens vs. mengde Kartesisk produkt av mengder Aritet av relasjon Språk.
Powered by Klikk for å redigere formatet på disposisjonsteksten Andre disposisjonsnivå  Tredje disposisjonsnivå Fjerde disposisjonsniv å  Femte disposisj.
1 Kap 24 Elektrisk potensial. 2 Elektrisk potensiell energi Arbeid E a b Elektrisk potensiell energi a b h.
Jeg spiser det hvis og bare hvis det er godt jeg spiser det  det er godt Jeg spiser det hviss det er godt I eat it iff it is good Oversettelse Jeg spiser.
Trekkstrukturer Bygges opp fra en mengde trekk f,g,h,… og en mengde atomære verdier a,b,c,… Defineres som en DAG (directed acyclic graph), det vil si en.
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
Vi sier at formlene A og B er ekvivalente og skriver A  B hviss (A  B)  (B  A) er gyldig dvs. A og B har samme sannhetsverdi i alle tolkninger. Logisk.
WFF – Well formed formula Streng av utsagnsvariabler (P,Q,R…), sannhetssymboler, konnektiver og parenteser, bygd opp etter følgende induktive regler: 
Substitusjon/Innsetting A(P/B) Setter inn vff’en B for alle forekomster av utsagnsvariabelen P i vff’en A ((Q  R)  (Q  S)) Eksempel: (Q/(S  R)) (((S.
UFLP modeller. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Det skal opprettes p fasiliteter (lager) for å betjene en gitt mengde kunder. Kundenodene er også potensielle.
Korteste vei. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Ofte står en overfor ønsket om å finne korteste kjørerute fra et gitt utgangspunkt til et ønsket bestemmelsessted.
LOG530 Distribusjonsplanlegging
Brøk, desimaltall og prosent
WFF – Well formed formula
Minimalisering av deterministiske endelige automater
Litt om firkantar Ein firkant er ein geometrisk figur med fire kantar og fire vinklar. Summen av dei fire vinklane i ein firkant er alltid 360 grader.
INF2820 Datalingvistikk – V2015
Utskrift av presentasjonen:

Oppgave 1. Automaten aksepterer språket over alfabetet {a,b} bestående av strenger med et like antall forekomster av a og et like antall forekomster av b. Generelt er automaten i q2 etter å ha et like antall a’er og et like antall b’er, i q0 etter å ha lest et like antall a’er og et ulike antall b’er, i q1 etter å ha lest et ulike antall a’er og et ulike antall b’er, og i q3 etter å ha lest et ulike antall a’er og et like antall b’er. Konvertering til ekvivalent regulært uttrykk kan gjøres automatisk i JFLAP. Siden dette gir mange tomme kanter som lett gjør figuren mindre lesbar, tar vi det mer ”manuelt” i stedet: Tilstand q0 kan fjernes hvis nye kanter fra q1/q2 til q1/q2 legges til, slik. (Se neste side.))

A: Fjerning av q0 gir: B: Tilsvarende fjerning av q3 gir: C: Deretter starter oppbygning av regulært uttrykk, ved at kanter med same start og mål slås sammen. Merk at vi nå beveger oss ut over det egentlige formatet for endelige automater. D: Fjerning av q1 gir deretter: E: De to gjenværende kantene kan slås sammen (med +), og ved å sette en * utenfor får vi så et regulært uttrykk for språket: (aa+bb+(ab+ba)(aa+bb)*(ab+ba))*

Oppgave 2

Oppgave 3 Dette er gjort automatisk i JFLAP. Firkanten i hver node viser hvilken mengde av tilstander i opprinnelig automat denne noden tilsvarer: Altså: En streng tar oss (deterministisk) til q5 i denne automaten hviss same streng kan ta oss til både q3,q2 og q0 (men ingen andre tilstander) i den opprinnelige automaten.

Oppgave 4 Her er det bare å legge merke til at når vi først har havnet i en av tilstandene q3,q4 eller q5, vil vi for evig og alltid bli værende i disse tre. Siden alle tre er aksepterende, er det ingen grunn til å opprettholde forskjellen mellom dem: