Induktivisme – det klassiske vitenskapssynet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VITENSKAPEN OM SAMFUNNET
Advertisements

”The Downwind Turn” Mange piloter har sterke meninger om dette med å svinge inn i medvind !
… vitenskapen ikke gir rom for å tro på Gud.
22 tips for den faglitterære forfatteren
Eksperimentelt arbeid
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Forelesning 19: Vitenskapelige Lover, Metoder, Hypoteser
Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse?
Enhalet og tohalet hypotesetest
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Forelesning 5: Aristoteles’ Teoretiske Filosofi
Ideutvikling - Problemdefinisjonen. Hva gjør de erfarne problemløserne? •Samler og analyserer informasjon og data •Snakker med mennesker som kjenner problemet.
Dagens tema: vitenskapsskoler introduksjon til forskningsmetoder.
Eksperimenter i fysikk og fysikkeksperimenter i skolen
Å overleve oppgaveskriving: Litteraturgjennomgang
Om metodekurset Pensum: Bordens & Abbott, 6. utgave (5. utgave OK)
FIL 1002 Erkjennelsesteori vår 2006 Lars Reinholdtsen.
Eksperimenter i fysikk og fysikkeksperimenter i skolen
Grunnlagsproblemer i statsvitenskap
3. seminar i “Grunnlagsprobblemer i statsvitenskap” Carl Henrik Knutsen, 9/ Karl Popper: The Logic of Scientific Discovery.
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Kvalitativ metode i markedsforskning
Arbeidsmåter i naturfag
Naturvitenskapelig tenke- og arbeidsmåte
Turing-testen En person stiller alle mulige spørsmål til noe som enten er en maskin eller et menneske. Hvis ingen person greier å avgjøre om det er.
Naturfag i sommerferien?
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
Radical Behaviorism and Scientific Frameworks From mechanistic to relational accounts.
Forelesning 17: Vitenskapelige Lover, Metoder, Hypoteser
Forelesning 11: Kants Teoretiske Filosofi
Forelesning 12: Hume Narve Strand.
Forelesning 9: Den Vitenskapelige Revolusjonen
Forelesning 10: Hume Narve Strand.
Forelesning 5: Aristoteles’ Teoretiske Filosofi
Forelesning 21: Kuhn og Vitenskapelige Revolusjoner
Kulturteori
Kvalitative og kvantitative metoder
Induktivisme – det klassiske vitenskapssynet
Forklaringstyper i historievitenskapen
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
La oss begynne med begynnelsen (igjen)
Tema: Kommunikasjon i team
Hva er kunnskap?.
Induktivisme – det klassiske vitenskapssynet FYS2150LAP Februar 2006.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Undring Tro Viten.
Empirisme og koherens og fundamentalisme
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Vitenskapelig revolusjon ESST august Shapins fokus Ending i kunnskap om virkeligheten og hvordan sikre denne kunnskapen: –Mekanisering av naturen.
Erkjennelsesteoretisk fundamentalisme. Fundament Overbygning Prosjekt: Bygg opp fra basis.
INF1800 Logikk og Beregnbarhet. Lærebok: Discrete Structures, Logic, and Computability Utdrag blir pensum. Obs: Første opplag inneholder mange feil, andre.
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Positivisme SGO 4001 Bjørnar Sæther.
Forelesning 1: Teoretisk filosofi v/Stig Hareide
Exfac for historieprogrammet Gruppeundervisning våren 2005
Introduksjon - positivisme
Naturfagdidaktikk hovedtemaer:
Tomatdyrking som forskningsområde Forskerne lager hypoteser og tester disse. Dette kan omfatte faktorer som temperatur belysning luftfuktighet CO 2 – nivå.
1 Kan Gud finnes, når det er så mange dårlige argumenter for Guds eksistens?
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Brukbarhetstesting og feltstudier INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 7 november 2010.
Naturvitenskapen Foto: Getty images/Thinkstock. Naturvitenskap i dagliglivet Diskuter: Er kunnskap om naturvitenskap viktig for Helse? Forbruk og produksjon?
Kvalitative og kvantitative metoder
Brukbarhetstesting og feltstudier
HUMIT1750 Logikk og Beregninger.
Evolusjonsteoriens Akilles-heler
Utskrift av presentasjonen:

Induktivisme – det klassiske vitenskapssynet

Deriving theories from the facts Hvordan kan en utlede vitenskapelig kunnskap fra fakta? Men husk: Det observasjonsmessige grunnlaget for naturvitenskapen er ikke så sikkert og liketil som det ofte framstilles! Observasjoner uavhengig av teori? Observasjoner sikkert grunnlag for kunnskap?

Induktivisme Induktivisme - det “klassiske” vitenskapssynet - empirisme. Er det mulig å slutte til generelle lover fra enkeltobservasjoner?

David Hume (1711 - 1776) Vi gjør klokt i å tro at det finnes universelle naturlover Men det er umulig å ha sikker viten om slike lover. Når vi forsøker å formulere universelle lover om naturen, er disse aldri annet enn hypoteser som aldri kan endelig bevises

David Hume (1711 - 1776) Induksjonsproblemet “Antakelsen om at fremtiden ligner fortiden er ikke grunnlagt på argumenter av noe slag, men har utelukkende sitt utspring i våre vaner”

Immanuel Kant (1724 - 1804) Kants erkjennelsesteori kan betraktes som et forøk på å redde Newtons naturvitenskap fra Humes skepsis Vår erfaring har visse grunnleggende trekk som gjelder universelt og med nødvendighet. Disse kan ikke ha sitt opphav i sansene. De gjelder a priori. De har sitt opphav i sinnet.

Immanuel Kant (1724 - 1804) A priori kunnskap er uavhengig av sansing A priori kunnskap gjelder med nødvendighet A priori kunnskap gjelder universelt Den kunnskapen sansene gir oss, gjelder verken med nødvendighet eller universelt

Immanuel Kant (1724 - 1804) Vår måte å erfare på, i kraft av det å være menneske, har visse grunnleggende trekk som gjelder universelt og med nødvendighet. Disse har ikke sitt opphav i sansene. De gjelder a priori. De har sitt opphav i sinnet. Med utgangspunkt i disse trekkene kan vi altså formulere naturlover som gjelder universelt og med nødvendighet for naturen slik som vi erfarer den.

Logikk Hvis vi kan være sikker på at våre premisser er sanne, kan vi også være sikre på at alt vi logisk utleder fra dem er sanne! Skille mellom induktive argumenter fra deduktive argumenter ”Den induktive kalkunen”

Induktivisme Stort antall observasjoner Gjentatte observasjoner under varierte betingelser Ingen aksepterte observasjonsutsagn kan være i konflikt med den utledede loven

Induktivisme Hvordan kan induktivisme selv bli rettferdiggjort? Dermed brukes induktive argumenter til å forsvare induktivisme!! Hva som konstituerer et valid deduktivt argument kan spesifiseres med høy grad av presisjon, men hva som konstituerer et induktivt argument er høyst uklart.

Induktivismens attraksjon ligger kanskje i den ”umiddelbare appell” og at den inneholder noe vesentlig om objektivitet, pålitelighet og brukbarhet.

Skolens naturfag? Hva så med skolens naturfag? Skal man slutte med det som lenge har vært 'god pedagogikk', nemlig å gå fra det konkrete til det abstrakte, trekke slutninger og lage regler ut fra noen få og utvalgte eksempler? Skal man gi avkall på 'en induktiv arbeidsform'?

Karl Popper (1902-1994): Verifikasjon forkastes Logisk induktivisme forkastes Demarkasjon ved hjelp av falsifikasjon Graden av falsifiserbarhet er avgjørende for vitenskapeligheten Vitenskapelig metodologi: Dristig gjetning. Harde tester og gjendrivelser. Rasjonelle teorivalg. “Conjectures and refutations”

Karl Popper: Hypotetisk-deduktiv metode Dedusere en eller flere prøvbare konsekvenser av den hypotesen eller teorien som skal testes, og så undersøke riktigheten av disse konsekvensene. Utfallet brukes til å si noe om riktigheten av hypotesen eller teorien. I dagligtale kan man ofte høre noen si ”Jeg har en teori om at…”. Det man som regel mener å si er ”Jeg har en hypotese om at…”. En hypotese som gjentatte ganger blir styrket, kan altså ”opphøyes” til en lov. En vitenskapelig teori er kunnskap på samme nivå som lovene, men teorier er en litt annen type kunnskap enn lover. En teori kan sies å være en slags forståelsesramme som samler en rekke lover og gir dem en felles begrunnelse eller forankring.

Også hypotetisk-deduktiv metode gir bare tentative konklusjoner Observasjoner som strider mot en hypotese medfører at det er logisk gyldig å si at hypotesen er feil. Men målet er å utvikle teorier som beskriver naturen på en pålitelig måte. Vil så hypoteser og teorier som er testet med hypotetisk-deduktiv metode, med nødvendighet være sanne? De er bare testet mot et endelig antall observasjoner, og hypotesen var i utgangspunktet en gjetting, om enn godt begrunnet. Logisk sett gir derfor heller ikke hypotetisk-deduktiv forskning med nødvendighet sanne resultater. Både induktiv og hypotetisk-deduktiv metode har induksjonsproblemet som utfordring. Derfor er også hypoteser og teorier som er støttet av data, logisk sett å regne som tentative.

Kritikk av falsifikasjonismen En teori kan leve i beste velgående selv etter at den strengt tatt er 'falsifisert' (kaloric-teorien) Det man tror er en falsifisering, kan vise seg ikke å holde stikk (Bohr)

Thomas Kuhn (1922-1996) Historien som empirisk grunnlag Normalvitenskap er akkumulerende, men det oppstår kriser. Overgang fra et paradigme til et annet foregår ved en vitenskapelig revolusjon!

Thomas Kuhn Pre-paradigamtisk fase. Konkurrerende teorier. Paradigmatisk eller normalvitenskapelig fase. Innledes med paradigmeskapende verk puzzle-solving Eksemplarer Postparadigmatisk fase. Paradigmet går i oppløsning

«I Fysikken, …, belæres vi jo atter og atter om, at vor Opgave ikke er at trænge ind i Tingenes Væsen, hvad vi heller slet ikke ved, hvad vilde sige, men blot at udvikle de Begreber, der tillader os paa frugtbar Maade at tale med hverandre om Foreteelserne i Naturen.» Niels Bohr (1935)