En kort gjennomgang av fiskesykdomsdiagnostikk. Hva er diagnostikk?  Leger og veterinærer stiller diagnoser  dette er en metode for problemløsning 

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Spørsmålene er ikke så vanskelige, så ikke jukse ved å bla videre!.
Advertisements

Teknisk og metodemessig oversikt
Plankton er første ledd i næringskjedene i havet
Smitteverntiltak på legekontorer og i sykehus
Kapittel 14 På tur i skogen
Velkommen til Newton Gildeskål
Sykdommer og parasitter
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Eksperimentelt arbeid
Påsan Påsan var fisker. Hver dag rodde han ut på sjøen og tok opp garnet sitt. Det hadde stått i vannet hele natten. Garn står like over bunnen. Garn står.
HABILITERINGSLØPET Utskriving Oppfølging Rapporter
Grunnleggende spørsmål om naturfag
”TALL-LINJEN” Positive og negative tall
Medisinsk diagnostikk.
Veterinærinstituttet Seminar for styrene ved UMB, NVH og VI
FLUTD prosjektet ved Institutt for sports- og familiedyrmedisin
Eksperimenter i fysikk og fysikkeksperimenter i skolen
INFEKSJON Forårsaket av bittesmå mikroorganismer som er usynlig for øyet, som invaderer og formerer seg i kroppen. Vanlig infeksjon – rettet mot et lokalt.
Forelesning Kurs 1.1 Litteratur, se undervisningsplanen
STRIPER – et fargerikt tema
IA konferanse et friskere arbeidsliv
Kikhoste Mikrobiologisk diagnostikk
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 SINTEFs Torskesminar på AQUA NOR 2005 Immunstimulering gir friskere yngel – og bedre overlevelse Jorunn Skjermo, SINTEF.
Impulsuka 2013 Kristiansand
Fisk=Mat.
Fisk=Mat.
Morten Hvor gammel er Morten ? Hva liker Morten å gjøre ?
NIFES er nasjonalt referanselaboratorium for kvalitetsreduserende og humanpatogene parasitter i fisk NIFES overvåker pelagisk råstoffkvalitet mht parasitter.
Varmere klima – helseutfordringer ved oppdrett av fisk
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
Hvordan vi fant det ut... Vi søkte først mye på internett og leste i bøker. Når det ikke var noe mer å lese igjen på skolebibloteket, og ikke noe mer.
I Bekkedalen Læringsmål Eleven skal kunne;
Nysgjerrigperprosjekt
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Georg Kapperud Smittevern 13 – kapittel 14 Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale utbrudd Smitteverndagene
NY HÅNDBOK I SMITTEVERNSERIEN Oppklaring av utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser Georg Kapperud Nasjonalt folkehelseinstitutt Smitteverndagene.
Smitteverntiltak på legekontorer og i sykehus Stig Harthug Folkehelseinstituttet og Helse Bergen.
Bioingeniøryrket.
1 Legen som kvalitativ forsker – en studie om arvelig høyt kolesterol Jan C. Frich Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin Universitetet i Oslo / Nevrologisk.
PSYC april 2008 Framgangsmåter i kvalitativ forskning Hovedoppgaven i fokus.
Olav Hungnes - Folkehelseinstituttet Aviær influensa A(H5N1)- diagnostikk hos mennesker Olav Hungnes WHO nasjonalt influensasenter Avd. for virologi Divisjon.
Problemløsing og åpne oppgaver
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Oslers sykdom En oversikt Tov Røysland ØNH avd SIHF.
Hva er biologi? Biologi dreier seg om alt levende, fra de minste bakteriene til de største hvalene Dyr spiser og blir spist. Avhengighet av andre gir mange.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
TEORI MAT & HELSE 2 Tema: Hygiene, redskapslære, livsstil, mål & vekt.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
Brukbarhetstesting og feltstudier INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 7 november 2010.
Naturvitenskapen Foto: Getty images/Thinkstock. Naturvitenskap i dagliglivet Diskuter: Er kunnskap om naturvitenskap viktig for Helse? Forbruk og produksjon?
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Forarbeid til Salmo salar Laks i sitt naturlig element
Instituttgruppe for ortopedi og reumatologi
Begrepsark Begrep Forklaring organisme
Forskere har gjort dette funnet inne i en meteoritt.
Brukbarhetstesting og feltstudier
Plankton er første ledd i næringskjedene i havet
Hypotese og teori.
Plantar, dyr og sopp Kva er ein organisme?
Ekskresjon og osmoregulering
Forarbeid til Salmo salar Laks i sitt naturlig element
Smittestoff er en forutsetning for smittekjeden
Խելացի ժամանց Կառուցողական խաղեր Ուղեղի ունակությունների բացահայտում Զարգացում.
Utskrift av presentasjonen:

En kort gjennomgang av fiskesykdomsdiagnostikk

Hva er diagnostikk?  Leger og veterinærer stiller diagnoser  dette er en metode for problemløsning  Diagnostisere: sette en diagnose på en person elle dyr.  Hos laks vil observasjon av unormal adferd og dødelighet gjøre at driftspersonell og veterinær fremstiller en hypotese om sannsynlige diagnoser  dette for å foreslå undersøkelser og for å foreslå tiltak.  Listen over sannsynlige diagnoser basert på den tilgjengelige informasjonen i øyeblikket kaller vi differentialdiagnoser.  Veterinæren vil så ta teste for å bekrefte eller avkrefte de sannsynlige diagnosene, inntil han kan konkludere med en enkelt diagnose. 2

 I dag foregår førstehåndsdiagnostikk ute i felten, og diagnoselaboratoriene arbeider med innsendte prøver for virusdyrking, vevssnitting eller diagnostisering av ulike bakterietyper.  En gjennomgang av anleggets driftsregistreringer kan være nøkkelen til å forstå et helseproblem. -vanntemperatur, saltholdighet, oksygennivå -apetitt -dødfisklister 3

Inspeksjon på anlegget Viktige forhold:  Fiskens farge og utseende (syk fisk er ofte mørk)  Hvor i merden står den syke fisken, står den mot strømmen der det er mest oksygen; går den i overflaten ?  Hvordan beveger den syke fisken seg, driver den med strømmen, svømmer den på siden eller har den ukontrollerte svømmebevegelser? 4

Av syk og død fisk kan en foreta ulike undersøkelser.  Obdusere fisken, og se på vevs og organforandringer  Blodprøver  Lete etter hud og gjelleparasitter  Undersøkelser mht bakterier og sopp  Undersøkelser mht virus  Prøveuttak for vevssnitting  Undersøkelser mht alger og maneter  Forundersøkelser 5