Nyromantikken 1890-1905 Jim D: vi har da om nyromantikken. Fra 1890 til 1905.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Samtale om ny web / nye muligheter Åpen og involverende.
Advertisements

1: Hvem hadde en far som var med på Eidsvoll i 1841?
DEN STORE STASJON 1932.
Av: Kjetil Johnsen 3 venner.
Realismen Litteraturhistorien
2 verdenskrig håkon og  jeg har prosjekt i samfunsfag om 2 verdenskrig. Vi har sett en del filmer og lest faktastof. dette er en powerpointpresentasjon.
Hva hvis det ikke kom mer snø i Norge? Trykk på ikonene for å få mer informasjon om oppgaven. Snø Note* this template uses the title name for a reference.
Kapittel 10: Litt om norsk musikk, kunst og litteratur på 1900-tallet
Pi Foto: Mykl Roventine.
En litterær epoke mellom realismen og nyrealismen
Realismen Celine Vi har om tidsepoken realismen.
Litteraturhistorie oversikt.
Kompetansemål: Drøfte kristendommens syn på kjønn og kjønnsroller
HENRIK IBSEN
Forfatterstudium Jonas Lie.
EPISK DIKTNING inkl novelle
KNUT HAMSUN Gruppe 4: Austen, Erik, Eva og Rese.
Cæsar.
MONA NIKODEMUSSEN – IKT i læring 1 – TEMA 3 –
Bodøs store komponist.
Oslogruppen av NRRL D-Star prosjekt.
De sentrale ritene i islam Quang, Martin, Ole Andreas, Eirik og Vetle
Romantikken
Sosser Av: Ingeborg R og Silje
Nasjonalromantikk
Søkestrategier og søkemetoder i referansearbeidet
8.mars 09 Barnegudstjeneste Velkommen til
Klokka.
HVOR MANGE ER KLOKKA?.
Kapittel 3 oppgave b Bjørnstjerne Bjørnson ( )
Edvard Hagerup Grieg (1843 – 1907)
Sett inn riktig tid/form av verbene.
O PPGAVE 24 Side 144 – 145 Sett inn riktig tid av verbet. Om Henrik Ibsens forfatterskap.
For eksempel energikilder
Heksenes hevn (273 sider) Voktorens forbanelse (352 sider)
Alternative ledelsesformer ved HIN Per J. Nicklasson.
Bibliotekets tjenester Søk i katalogen Kompetanstilskudd/Post -78 Lenkesamling Nyhetslister/Overvå kingstjenester Leksikon/ordbøker Bokønsker Tidsskrifter.
Sult En roman av Knut Hamsun
Henrik Ibsen Norsk verdensberømt forfatter
Av Anders og Daniel.  Født i 1832 – Kvikne  Likte ikke lekser  Var glad i bøker  17 år – Heltberg  1852 – Artium  Journalist  Giftemål.
NYREALISMEN Realismen på 1800-tallet ble avløst av nyromantikken og heimstaddiktningen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av tallet.
” Man bør hjelpe menneskene av all sin evne, skjønt de i grunnen ikke fortjener å bli hjulpet.”
Ludvig Holberg (1684 – 1854).
Henrik Ibsen.
Vitenskap og forskning på 1700-tallet
MONA NIKODEMUSSEN – IKT i læring 1 – TEMA 3 –
MONA1 MONA NIKODEMUSSEN – IKT i læring 1 – TEMA 3 – TVERRFAGLIG PROSJEKTARBEID Jeg har valgt, sammen med 3 andre på studiet IKT i læring 1, og.
LYTT OG LÆR MONA.
Av Erlend Jakobsen Rønningen, M-ED GOU0.
Realismen.
Repetisjon og fortsettelse!
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
TAM TIGGERGUTTEN Av Madhangi. INNHOLD  Om Tam  Livet hans  Handling  Forfatter  Terningkast og lus nivå  Kilder  Lesing.
MEVIT Interaktiv kunst Introduksjon 17. januar 2007 Ragnhild Tronstad.
Henrik Wergeland.
1890-årene - Hamsuns Pan LUT, årene – et omdiskutert periodebegrep Nyromantikk Dekadanse Symbolisme Modernisme.
Litteraturen frå 1850 til 1900 Ei oversikt. Store samfunnsendringar Industrialiseringa skyt fart Ny teknologi Byane veks Flyttestrøm frå bygd til by.
Fakta om Edvard Grieg Oppvekst Kjente verk Nasjonalromantikken Kildeliste Musikk Slutt.
Forestillingen om det norske Fra slutten av 1700-talet til 1870-åra.
Henrik Johan Ibsen Det moderne dramaets far. Ibsen i Skien Født 20.mars 1828 i Skien sentrum 1835 faren går konkurs og familien flyttar til Venstøp gård.
Førestillina om det norske Frå slutten av 1700-talet til 1870-åra.
Realismen Noreg frå jordbrukssamfunn til industrisamfunn Nye samfunnsklasser skapte ny dikting: - Borgarskapet med stor makt og rikdom - Arbeidarklassa.
Henrik Ibsen: EN FOLKEFIENDE
KOM ETTER REALISMEN OG NATuRALIsMEN
Hvorfor er Ibsen fortsatt så populær?
Romantikeren og jødeforkjemperen
1780 – 1850: Romantikken Følelser og lengsler
Nasjonalromantikken Realismen / Naturalismen
NORSK LITTERATURHISTORIE
Utskrift av presentasjonen:

Nyromantikken 1890-1905 Jim D: vi har da om nyromantikken. Fra 1890 til 1905.

Nyromantikken 1890-talls fenomen Skildringer Menneskets indre sjeleliv Reaksjon på realismen, naturalismen Knut Hamsun Henrik Ibsen Bjørnstjerne Bjørnson Fokus på menneskenes følelsesliv Mari: Det var et 1890-talls fenomen. Nyromantikken var en tid da skildringene i litteraturen ikke måtte være sanne, for det viktigste var å få beskrevet Menneskets indre sjeleliv og den gammeldagse og uberørte natur. Nyromantikken var en reaksjon på realismen og naturalismen. -Knut Hamsun -Henrik Ibsen -Bjørnstjerne Bjørnson var kjente forfattere på denne tiden. Tiden satte fokus på menneskenes følelsesliv.

Fakta Irrasjonelle , uforklarlige , mystiske, fantasi Trodde lite på fremtiden, illusjoner om fremtiden Problemorienterte, pedagogiske Maren: Det irrasjonelle, det uforklarlige, det mystiske og fantasien var de opptatt i nyromantikken. De trodde lite på fremtiden, illusjoner om fremtiden. De var heller ikke problemorienterte eller pedagogiske.

«skrik» Mari: Bilde ”skrik” av Edward Munch er et bra eksempel på hva som kjennetegner nyromantikken. Skrik står alene på brua, nor som er et tegn på ensomhet og fremmedfølelse. Han står å skriker som kan være et tegn på angst og undring.

Henrik Ibsen 20.mars 1828 i Skien-23.mai 1906. Oslo, 78 år Dramatiker/dikter Realisme/moderisme Pseudonym : Brynjolf Bjarme Knud Ibsen, Marichen Altenburg Oppkalt etter farfaren sin Fem halvbrødre, fire halvsøstre Sverre: Han var født 20.mars 1828 i Skien, døde 23.mai 1906 i Oslo, han ble 78 år gammel. Han var dramatiker/ dikter. Sjangerene han brukte var realisme og moderisme. Pseudnym brukte henrik for å gå under falskt navn. Knud Ibsen var faren hans, og Marichen Altenburg var moren hans. Han var oppkalt etter farfaren sin Henrich Ibsen. Han hadde fem halvbrødre og fire halvsøstre.

Henrik Ibsen Sverre:

Bjørnstjerne Bjørnson Født 8.desember 1832. død 26.april 1910 Østerdalen Karoline Bjørnson Norsk dikter/forfatter Bondefortellinger, skuespill, poesi, romaner, artikler, taler og brev. Skreiv «ja vi elsker» utro Maren: Født 8.desember 1832, død 26.april 1910 Kom fra Østerdalen, og var gift med Karoline Bjørnson. Han var norsk dikter og forfatter. Han var kjent for å skrive bondefortellinger, skuespill, poesi, romaner, artikler, taler og brev. Han skreiv også nasjonal sangen vår «Ja vi elsker». Ibsen var utro mot kona mange ganger.

Dikt: Bjørnstjerne Bjørnson En due så jeg skjælve I en stormbygers torden; Dit bølgerne sig hvælve, Blev den reven fra jorden. Jeg hørte den ej skrige, Jeg den ej hørte klynke: Den kunde ikke stige – Og så måtte den synke . Sverre: Den het «Duen».

Maren: Bjørnstjerne Bjørnson

Karoline Bjørnson Født 1835, døde 1934 Bjørnstjerne Bjørnson Skuespillerinne Renskreiv dikt til Bjørnson Jim D: Født 1835, døde 1934 Gift med Bjørnstjerne Bjørnson. Hun renskreiv diktene til Bjørnson.

Christian Skredsvig 12. mars 1854-19. januar 1924 Norsk maler, tegner og forfatter Seljefløiten Maggie Plahte Beret Berg Mari: Christian Skredsvig ble født 12. mars 1854, på «tomta» under gården skredsvik ved Geithus på Modum i Buskerud. Han var en norsk maler, og forfatter. Han malte seljefløiten. Christian var gift med Maggie Plathe, men ble skilt med henne i 1894, og flyttet til Eggedal i Sigdal kommune. I 1898 giftet han seg men Beret Berg, og de fikk 4 barn sammen.

Mari: Vi fant ikke noe bildet av Christian, men et bildet av huset hans.

Kjennetegn Natur Ny kjærlighet Fantasi Lyrikk, reaksjon mot bl.a. naturalismen i kunsten Maleri Tussmørkeskildringer Sverre: Kjennetegnene er at de fremhever naturen og Norge, ny romantikk og fantasi. Bevegelsen kan ses på som en reaksjon mot bl.a. naturalismen i kunsten, og førte i særlig grad til en fornyelse av Lyrikken. I Norge sto nyromantikkens malere i motsetningsforhold til 1880-årenes hverdagsrealisme og nøyaktige landskapsoppfatninger med en mer stevningsbetont og følelsmessig skildring som også innebefattet en evighetslengsel. Tusmørkeskildringer var populære.

Bildeanalyse Dette bildet heter «Djupvatnet» Mari: -Dette bildet viser hvor fin natur vi ha i Norge, som er typisk nyromantikken. Det er en mann i en båt, og fin natur rundt. Maren: -vi ser en liten båt, på et rolig vann, med høye grønne fjell i bakrunnen, og en blå himmel med noen skyer. Været er fint, og sommerlig. Sverre: -bildet viser mange kalde farger. Jim D: -masse trer, en in-sjø, en båt, to fjell masse gress -Jeg tror det er tidlig på morgen og, han sitter å fisker, og nyter naturen. Maren: - jeg tror det begynner å bli seint på kvelden og at han sitter og sørger over at han har mistet Noen kjære. -det jeg trur skjer i bildet er at mannen er på fisketur. skal Han ror inn mot land og skal spiss en fisk.

kilder http://no.wikipedia.org/wiki/Nyromantikken http://www.flickr.com/photos/aikijuanma/4845206994/sizes/l/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/national_library_of_norway/4705684752/ http://no.wikipedia.org/wiki/Nyromatikken http://www.skoleforum.com/stiler/analyse/det.aspx?id=5212 Dikt.org/Duen http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Christian_Skredsvig http://heleneoliviasnorskblogg.blogspot.com/2009/11/nyromantikken.html