Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VIETNAMKRIGEN Krigen mellom SØR-VIETNAM og NORD-VIETNAM fra 1963 til USA og Australia støttet Sør-Vietnam - og Kina og Sovjet støttet kommunistiske.
Advertisements

Kapittel 20. Den store katastrofen
Kapittel 12: Norge - «den nøytrale allierte»
Kapittel 17: Andre verdenskrig
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Konflikter som preget verden
Mellomkrigstiden: Fascismen og nazizmen
Den franske revolusjonen
Kapittel 11: Den store krigen
Kapittel 22. Andre verdenskrig
Første verdenskrig
Marius Vøllestad Bø vgs
Marius Vøllestad Bø vgs
Kapittel 14 En verden i ubalanse
1.verdenskrig
Første verdenskrig. Læringsmål - Du skal;
Hvorfor fikk vi 1. verdenskrig?
Kriger og revolusjoner
NAPOLEON
Napoleonskrigene og Norge
2. Verdenskrig.
Kjenne til hvorfor Japan angrep USA. Kjenne til hva invasjonen av Normandie betydde for krigens slutt. Vite hvem de viktigste av krigens ledere var.
Napoleon Bonaparte.
Andre verdenskrig.
Andre verdenskrig Foto: Tysk soldat inspiserer en død sovjetisk soldat. En sovjetisk stridsvogn står i flammer. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Den franske revolusjon
Avslutningen på 2. verdenskrig
Andre verdenskrig Bilde: Sovjetisk soldat feirer seieren i slaget ved Stalingrad. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Da krigen kom til Norge Bilde: Tyske skip på vei mot Norge.
Mot ny krig Foto: Deutsches Bundesarchiv.
2. verdenskrig Før krigen: 1933: Hitler blir diktator i Tyskland
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Den amerikanske revolusjon
Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.
Første verdenskrig. I 1914 var det et fåtall stater som styrte over verdens om lag 1,8 milliarder mennesker. Europa var maktens sentrum. Mektige europeiske.
Den andre verdenskrigen. Angrepet på Polen Polen hadde en gammeldags hær Ble delt mellom Tyskland og Sovjetunionen «Skyggekrigen»
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
INNLEDNINGEN.  Etter britenes evakuering fra Dunkerque, sto Storbritannia mer eller mindre alene igjen i kampen mot tyskerne.  Hitler hadde i det lengste.
Den første verdenskrig
Situasjonen i Europa i Situasjonen i Øst-Asia 1942.
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Napoleon. Hvorfor synger vi om Napoleon med sin hær ? Hva er det som har gjort denne mannen så kjent?
Fortsettelse andre verdenskrig. Repetisjon – opptakten til krigen Hitler trosset Versaillestraktaten som blant annet sa at Tyskland tok på seg skylden.
FØRSTE VERDENSKRIG Skyttergravskrig, Russland, USA, Tyskland og det sivile livet.
1. verdenskrig. Hvordan var krigen? Tyskland: Krig på to fronter (to steder): Hvor? I Frankrike og Russland. Tyskland prøver å ta Frankrike fort for å.
Gode tider i USA, verre i Europa
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å.
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
Stalingrad – krigslykken snur September 1942 tyskerne når Stalingrad Russisk motoffensiv tyske soldater døde Samtidig led tyskerne nederlag mot.
Mange sterke inntrykk knyttet til andre verdenskrig.. Dette er et av de for meg.
Første Verdenskrig.
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
Den russiske revolusjon
FØRSTE VERDENSKRIG Hva er en verdenskrig? En krig hvor:
Første verdenskrig
Hvordan endret samfunnet seg?
Årsaker og sammenhenger
DEN FØRSTE VERDENSKRIG
1. verdenskrig: Revolusjon i Russland 1917: Russland blir kommunistisk
Andre verdenskrig DEL 1.
Den første verdenskrig
Napoleon - En krigsglad herre
2.verdenskrig.
1 VERDENSKRIG- SKUDDENE I SARAJEVI Hva er skuddene i sarajevo Østerrike-Ungarn gav Serbia skylden, truet med krig.
Prøve i tema «Den Franske revolusjon»
Den andre verdenskrigen
Nasjonalsosialisme Hitlers versjon av fascismen
Utskrift av presentasjonen:

Første verdenskrig Etter dette kapittelet skal du kunne: Hvorfor brøt første verdenskrig ut? Hvordan utviklet krigen seg? Hvordan var det å være soldat under krigen? Hvorfor skapte freden hat og bitterhet i Tyskland?

Europakartet i 1914

Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? - Europa var maktens sentrum i Illustrasjon: Europas maktutbredelse

Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? Europa var maktens sentrum i 1914 og fremgangens verdensdel. Industrialisering, vareproduksjon og teknisk utvikling, gjorde det mulig å bruke mer penger på å utvikle militæret.

Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? Fremgang og utvikling førte til stor tro på egen nasjon  Nasjonalisme. Nasjonalisme: Sterk tilhørighet til og stor tro på egen nasjon og det den står for. I mange land førte overdreven nasjonalisme til troen på sin egen nasjons overlegenhet. Denne formen for nasjonalisme førte til at folk så på erobringer og kolonisering som noe akseptabelt.

Europakartet med allianser i 1914

Bakgrunn: Hvorfor ble det krig? Frankrike og Tyskland hadde hatt et dårlig forhold i mange år. De hadde senest vært i krig i 1870-årene. Storbritannia og Tyskland hadde et dårlig forhold. Britene som var den ledende nasjonen på havene, mislikte at Tyskland utfordret dem ved å bygge ut krigsflåten sin. Fordi Storbritannia er en øy, var britene avhengige av å ha kontroll på sjøen. Russland og Østerrike-Ungarn hadde et dårlig forhold fordi Ø/U hadde mange slaviske folkeslag innenfor sine grenser. Den Russiske Tsaren (kongen), hadde vanskeligheter med å godta at Ø/U skulle bestemme over så mange slavere. I tillegg hadde landene i Europa et anspent forhold til hverandre fordi de kjempet om å skaffe seg kolonier i Afrika og Asia. Det var bare så vidt at jakten på nye landområder rundt omkring i verden ikke hadde ført til krig tidligere. Tyskland hadde kom sent med i kampen om kolonier, og mente at de hadde kommet ufortjent dårlig ut. Frankrike og Storbritannia var redd for at Tyskland skulle prøve å ta kolonier fram dem.

Alliansene før første verdenskrig: Trippelententen (ententemaktene, ententen): Frankrike, Russland, Storbritannia. Sentralmaktene (trippelalliansen): Østerrike- Ungarn, Tyskland (Italia). Italia var egentlig i allianse med sentralmaktene, men valgte å være nøytrale når krigen startet. De gikk etter hvert over til ententemaktene.

Europakartet med allianser i 1914

Skuddene i Sarajevo Aftenposten 29. juni 1914: Kronprinsen av Østerrike- Ungarn skutt. Frans Ferdinand og hans kone skutt og drept i Sarajevo.

Hvordan utviklet krigen seg? Frans Ferdinand, kronprinsen av Østerrike- Ungarn blir skutt i Sarajevo av en Serbisk opprører. (Skuddene i Sarajevo). Østerrike-Ungarn erklærte derfor etter hvert krig mot Serbia. Russland som var Serbias beskytter, begynte da å mobilisere sine styrker for å hjelpe Serbia. Tyskland som var alliert med Ø-U, erklærte derfor krig mot Russland, og like etterpå også Russernes allierte, Frankrike. Dermed ble også Storbritannia dratt inn i krigen som var i allianse med Frankrike og Russland. Attentatmannen var Gavrilo Princip, et medlem av den serbiske organisasjonen Den sorte hånd.

Folkegrupper i Østerrike-Ungarn

Skyttergravskriger Tyskerne angrep Frankrike først, og rykket inn gjennom blant annet Belgia. Når Tyskerne nærmet seg Paris møtte de etter hvert stor motstand og det endte med skyttergravskrig (Vestfronten). Generalene på begge sider prøvde stadig vekk å angripe for å få fienden til å bryte sammen. Da ble soldatene tvunget opp av skyttergravene for å løpe mot fienden gjennom piggtråd, miner og geværild. Livet i skyttergravene var elendig. Soldatene levde blant rotter, lus og møkk. Derfor mye sykdom og lidelse. Man hadde hverken smertestillende eller antibiotika i 1914, så mange av de sårede og syke led enormt.

Russland Russland klarte seg dårlig i krigen mot Tyskland. Hæren var dårlig ledet og de mistet mange soldater allerede det første halvåret av krigen. I 1917 brøt det ut revolusjon i Russland, og de trakk seg etter hvert helt ut av krigen og inngikk fred med Tyskland og Ø-U. Familielikhet: Tsar Nikolaj II og Kong George V var fettere og monarker i hvert sitt land.

USA kommer med i krigen Det ble kjempet en hard krig ute på havene. Frankrike og Storbritannia prøvde å hindre Tyskland i å få forsyninger. Tyskerne svarte med ubåtkrig, og begynte etter hvert også å senke skip fra USA. USA som egentlig mente at europeerne fikk ordne opp i krigen sin selv, ble da dratt inn i krigen. I 1918 satte amerikanerne inn fire millioner soldater i kampen mot Tyskland. Passasjerskipet Lusitania synker etter å ha blitt truffet av en tysk torpedo.

Tyskland gir opp Våren 1918 prøver tyskerne seg på et siste angrep i Frankrike, men må gi opp. Tyskerne hadde mistet millioner av unge gutter, og hjemme i Tyskland var det sult, streik og stor uro. Tyskerne ber til slutt om fred. Våpenhvilen ble undertegnet den kl i General Paul von Hindenburg. Øverstkommanderende for de tyske styrkene.

Dagbladet :

Versaillestraktaten Versaillestraktaten: 28. juni Lederne for landene som hadde seiret (USA, GBR, FRA, ITA) møttes i Versailles utenfor Paris for å avgjøre hva som skulle skje med Tyskland. Tyskerne selv fikk ikke være med å forhandle. Versailles: Traktaten signeres i speilhallen. Hva måtte tyskerne gå med på? Gi fra seg landområder i Europa. Gi fra seg koloniene sine. Betale store krigserstatninger, særlig til Frankrike. Fikk bare lov til å ha en liten hær. Måtte ta på seg hele skylden for krigen. Hva måtte tyskerne gå med på? Gi fra seg landområder i Europa. Gi fra seg koloniene sine. Betale store krigserstatninger, særlig til Frankrike. Fikk bare lov til å ha en liten hær. Måtte ta på seg hele skylden for krigen.

Versailles-traktaten 15. mai 1919 samlet en stor folkemengde seg foran Riksdagsbygningen i Berlin i protest mot Versaillestraktaten De enorme erstatningene tyskerne ble tvunget til å betale, ødela den tyske økonomien. I årene etter krigen førte inflasjon (pengene mister sin verdi) til at vanlige folks oppsparte penger ikke lenger var noe verdt. De voldsomme kravene i Versailles- traktaten skapte mye hat og bitterhet i Tyskland, fordi tyskerne mente de ble straffet alt for hardt. Urettferdigheten og bitterheten tyskerne følte på, utnyttet etter hvert Adolf Hitler til å skaffe seg makten i landet.

Europakartet etter 1. verdenskrig

Folkegrupper i Østerrike-Ungarn

Europakartet 2016

Jugoslavia i dag:

Virkninger av 1. verdenskrig: Ca. 10 millioner mennesker døde. Europakartet forandret: – Østerrike-Ungarn forsvant. – Tyskland måtte gi fra seg landområder. – Nye stater opprettet. Revolusjon i Russland Versaillestraktatens harde fredsbetingelser skapte bitterhet og hevntørst, særlig i Tyskland.

Video-presentasjon av 1. verdenskrig Del 1: Del 2:

Europakartet med allianser i 1914

Folkegrupper i Østerrike-Ungarn

Kart over kolonier i 1914