Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertEllen Bakken Endret for 9 år siden
1
Ark nr.: 1 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Spektroskopisk måling av vann og salt i næringsmidler - kan det gjøres industrielt? Vegard H. Segtnan, Achim Kohler, Ragni Ofstad og Jens Petter Wold Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
2
Ark nr.: 2 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Centre for Biospectroscopy and Data Modelling SÅ KLART
3
Ark nr.: 3 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Oversikt Egenskaper ved vann og salt i næringsmidler Hurtige metoder for å måle vann og salt Industriell implementering av hurtigmetoder Eksempler på on-line-applikasjoner Ikke fullt så hurtige metoder for å måle vann og salt Eksempler på bruk i prosessoptimalisering Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
4
Ark nr.: 4 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Vann og salt i næringsmidler Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Som regel mye vann (>50 %) og lite salt (<5 %) Saltets tilstand avhenger av vannet i næringsmiddelet Vannets tilstand avhenger av saltet i næringsmiddelet Is har en struktur som skiller seg fra vann, men også vann i flytende form har struktur som påvirkes av ytre faktorer Mellom frysepunkt og kokepunkt er rent vann alltid en blanding av minst to ”typer” vann
5
Ark nr.: 5 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Rask spektroskopisk måling av vann og salt Vannmolekylet har vibrasjons- og rotasjonsfrekvenser som ligger i det infrarøde området (IR og NIR) og i mikrobølgeområdet (MW) Fordi vannmolkylet er lite og har kun én funksjonell gruppe (O-H) vil vann dominere signalene i IR-, NIR- og MW-spektroskopi sammenlignet med funksjonelle grupper i andre molekyler I utgangspunktet greit å måle vanninnhold i mat med disse metodene NaCl gir ikke signaler i IR-, NIR- eller MW-spektra Saltkonsentrasjon kan måles indirekte gjennom påvirkning på andre molekyler (som H 2 O) Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
6
Ark nr.: 6 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk NIR-spektroskopi Utfordring 1: Temperatur påvirker spektrene Vanntoppene skifter mot høyere frekvenser med økende temperatur Utfordring 2: Salt påvirker spektrene på omtrent samme måte Løsning: Tas hensyn til under kalibrering Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
7
Ark nr.: 7 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk FT-IR-spektroskopi De fundamentale vibrasjonene i IR-frekvensene gir mye sterkere signaler enn overtoner og kombinasjoner i NIR Krever svært tynt prøvesjikt eller tørking av prøven for å unngå signalmetning Spektrene påvirkes av temperatur og salter på omtrent samme måte som for NIR Måler ikke like dypt som NIR, og vanligvis ikke like raskt Mer detaljert informasjon i IR-spektra enn i NIR-spektra Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
8
Ark nr.: 8 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk MW-spektroskopi Måler dielektriske egenskaper i prøven (dielektrisitetskonstant og dielektrisk tapsfaktor ved ulike frekvenser) Like rask som NIR, men mindre spesifikk informasjon i spektrene Kan måle dypere enn NIR, men krever da konstant prøvetykkelse Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
9
Ark nr.: 9 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Industriell implementering Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Ikke trivielt (selv om mange leverandører hevder det) Krever opplæring og dedikerte brukere Kalibrering krever inngående kjennskap til produkt, prosess, målemetode og statistisk verktøy Dersom instrumentet leveres klart til bruk bør det testes på en fornuftig måte (i samarbeid med kompetansemiljø) Kalibreringen bør testes over tid
10
Ark nr.: 10 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk …men når alt er gjort på riktig måte Får bedre kontroll enn med stikkprøver Kan ligge nærmere kritiske grenser, og dermed maksimere kvalitet (minst mulig vann?), eller minimere produksjonskostnader (mest mulig vann?) Jevnere produktkvalitet Kortere aksjonstid gir mindre feilproduksjon Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
11
Ark nr.: 11 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Applikasjoner : On-line analyse Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
12
Ark nr.: 12 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Vanninnhold i klippfisk Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
13
Ark nr.: 13 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Vannfordeling i klippfisk vha NIR imaging 45% 40% 35% Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
14
Ark nr.: 14 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Vann i kjøtt vha MW-spektroskopi Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Guided MW spectroscopy Presser prøven gjennom waveguide Måler all prøve (fett, vann, protein)
15
Ark nr.: 15 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Ganske rask måling av vann og salt 1 H-NMR og 23 Na-NMR er mer spesifikke i forhold til måling av vann- og saltinnhold FT-IR kan brukes til å måle effekt av for eksempel salt på proteinstrukturer Røntgentomografi (CT) kan brukes til å måle fordeling av salt i næringsmidler Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
16
Ark nr.: 16 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk FT-IR mikrospektroskopi Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Aperture + single element detector Cryosections of 8 m are thaw-mounted them on infrared transparent CaF 2 slides. Spectrum of region of interest
17
Ark nr.: 17 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk FT-IR-mikrospektroskopisk imaging Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Focal plane array detector with 64x64 elements “Chemical imaging” Full spectrum in every pixel Corresponding light-microscopy image
18
Ark nr.: 18 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Applikasjoner : Verktøy for prosessoptimalisering Centre for Biospectroscopy and Data Modelling
19
Ark nr.: 19 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk NMR imaging: Vann, fett og salt i røykelaks Centre for Biospectroscopy and Data Modelling 1 H - Vann 1 H - Fett 23 Na - Salt
20
Ark nr.: 20 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Centre for Biospectroscopy and Data Modelling 01 1 0 Fat % T2T2 Salting time, (4%) Na% Region Large fish (2-4kg) Posterior part Factor 1(26%, 26%) Factor 2 (25%, 6%)
21
Ark nr.: 21 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk aggregerte -strukturer -helix strukturer native -strukturer Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Proteindenaturering under salteprosess Viser effekten av salting og ulike råmaterialer på proteindenatureringen
22
Ark nr.: 22 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Rå 45°C 60°C70°C Rød: høy grad av denaturering Blå: liten grad av denaturering Kombinert med NMR kan vi studere vannmobilitet og proteindenaturering samtidig Temperaturdenaturering av proteiner
23
Ark nr.: 23 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Korrelasjon mellom vannmobilitet og proteindenaturering i en varmeprosess 0-10 ms ( T 2B ): water tightly associated with macromolecules 35-50 ms (T 21 ) : water trapped within the protein-dense myofibrillar network 100-250 ms (T 22 ): extra-myofibrillar water 1000-3000 ms : free water Simultan in situ måling av proteindenaturering og vannmobilitet i kjøtt aggregerte -strukturer native / -strukturer
24
Ark nr.: 24 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Måling av saltkonsentrasjon i diffusjonsprosesser med multispektral CT-imaging Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Fett 80 keV 110 keV 130 keV Protein
25
Ark nr.: 25 | 23. januar 2004 | Forfatter: XXx | Arkivert: I:\felles\_Utveksling - a member of the Food Science Alliance | NLH - Matforsk - Akvaforsk Oppsummering Centre for Biospectroscopy and Data Modelling Vannkonsentrasjon kan måles raskt, ikke-destruktivt og on-line vha NIR- og MW-spektroskopi Saltkonsentrasjon kan måles indirekte med de samme metodene Både vann- og saltkonsentrasjon kan måles direkte med NMR-spektroskopi I FoU-sammenheng vil FT-IR- og NMR-metoder gi mer spesifikk strukturell informasjon enn NIR- og MW-spektroskopi Salt- og vannfordeling i større og mindre intakte prøver kan måles med CT og 23 Na-NMR
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.