Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nordlandshest / lyngshest historie, avl og bruk. En fantastisk historie. Det fantes en gang en liten, nøysom og seig hest som var utbredt i hele nord.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nordlandshest / lyngshest historie, avl og bruk. En fantastisk historie. Det fantes en gang en liten, nøysom og seig hest som var utbredt i hele nord."— Utskrift av presentasjonen:

1 Nordlandshest / lyngshest historie, avl og bruk

2 En fantastisk historie. Det fantes en gang en liten, nøysom og seig hest som var utbredt i hele nord Norge. Hesten hadde ulike navn i ulike regioner, og utseendemessig hadde den nok også lokale variasjoner. Kjært barn har mange navn: porsangerhest, lofothest, nordlandshest, lyngshest, utegangerhest. Hesten måtte være liten og lettforet for at de små brukene i nord skulle kunne fø på den. Allikevel var den kjent for å være både sterk og utholdende.

3 Utbredelse og utvikling.  Vanlig i Nordland på midten av 1800 tallet.  På slutten av 1800 tallet fantes den bare sporadisk.  Rasen holdt stand i Troms lenger enn i Nordland.  Tilbakegang kom pga av statlig påvirket avl mot større hester i landbruket.

4 Planmessig bevaringsarbeid tok til i slutten av 1930 årene, i regi av landbrukssekretær R. Sollie, statskonsulent H.Tilrem, og fylkesagronom H. Giæver. H.Tilrem skriver i 1944: «Det har vært snakket i nesten 40 år om at en burde ta vare på denne hesten, men da jeg kom hit var det omtrent umulig å finne en ren hingst. Vi fant en i 1939, og skriver 1 – en! Den hadde nok sine feil, men vi måtte ta den. Denne hingsten, Rimfakse, er kjøpt for statsmidler. En forsøker altså å ta vare på hesten, men hvordan resultatet vil bli tør jeg ikke uttale meg om enda.»

5 Dagens utbredelse og avl  Dagens populasjon teller ca 2000 – 3000 dyr.  Er på FAO´s liste over utryddningstruede arter med status «kritisk.  I følge forsker Hanne Fjæringby Olsen bør rasen produsere 200 føll hvert år for å unngå innavl.  Bedekkigstall 2004: 280  Bedekkingstall 2005: 268  Bedekkingstall 2011: 107  Bedekkingstall 2012: 99  Bedekkingstall 2013: 119  Foreløpige tall 2014: 160

6 Utseende

7 Bruksområder

8 Bruk nordlandshest/ lyngshest; vår nordnorske kulturskatt!


Laste ned ppt "Nordlandshest / lyngshest historie, avl og bruk. En fantastisk historie. Det fantes en gang en liten, nøysom og seig hest som var utbredt i hele nord."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google