Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Opprinnerlser, språk debatt, forskjeller og likheter.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Opprinnerlser, språk debatt, forskjeller og likheter."— Utskrift av presentasjonen:

1 Opprinnerlser, språk debatt, forskjeller og likheter.
Bokmål og nynorsk Opprinnerlser, språk debatt, forskjeller og likheter.

2 innholdsfortegnelse Forside innholdsfortegnelse forord Forskjeller
Forskjeller og likheter Opprinnelse Språkdebatt Nynorsk og bokmål i dag kilde

3 forord Jeg har tatt for meg denne oppgaven fordi jeg syns det hørtes spennende ut. Jeg har tatt med alt jeg syns at skal være med i forhold til hva som står i oppgaven. Fordi da syns jeg at jeg får gjort hele oppgaven. Jeg har ikke tatt med unyttig fakta fordi det er bare kjedelig å lese.

4 Forskjeller Det er forskjellige ord i bokmål og nynorsk. Eksempel:
Bokmål – nynorsk Ble - vart Skjebne – lagnad Man bøyer det forskjellig også. Sånn er det på nynorsk: hankjønn. Eksempel: Ein gut – guten – gutar - gutane Hokjønn. Eksempel: ei jente – jenta – jenter –jentene Inkjekjønn. Eksempel: eit hus – huset – hus – husa Sånn bøyer man det samme på bokmål: Hankjønn: en gutt – gutten – gutter – guttene Hunkjønn: ei jente – jenta – jenter – jentene Intetkjønn: et hus – huset – flere hus – alle husene

5 Forskjeller og likheter
Det fins mange typer verb i nynorsken som ikke fins i bokmålen, derfor er det enklere å lære seg bokmål. De type verbene som man finner i nynorsk er; A-verb, E-verb, Nå-verb, Fortelje-verb og sterke-og svake-verb. Bortsett fra dette, er nynorsk veldig likt bokmål.

6 opprinnelse Ivar Aasen fant opp skriftspråket nynorsk. Han samlet sammen masse dialekter og skapte nynorsk. Knut knudsen blir kalt for bokmålens far fordi han lagde bokmål, som er en fornorskning av det danske skriftspråket. Fordi han var lei av dansk.

7 språkdebatt Den første språkdebatten var på 1800-tallet.
De var ofte om det danske språket. Norske hadde ikke lyst til å lære dansk de ville ha et eget norsk skrift språk. Tilslutt endte vi med to skriftspråk som ikke var dansk Om noen år kan det hende at nynorsk ikke fins lenger.

8 Bokmål og nynorsk i dag I dag er det flest som skriver bokmål.
10-15% av befolkningen skriver nynorsk, mens resten skriver bokmål.

9 kilder Google.no Wikipedia


Laste ned ppt "Opprinnerlser, språk debatt, forskjeller og likheter."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google