Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Klikk for å gå videre!. Tidevanns- bølge Polpunkt Månens tyngdekraft trekker på havet på Jorda, slik at vannstanden stiger i havet som vender mot.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Klikk for å gå videre!. Tidevanns- bølge Polpunkt Månens tyngdekraft trekker på havet på Jorda, slik at vannstanden stiger i havet som vender mot."— Utskrift av presentasjonen:

1 Klikk for å gå videre!

2

3

4 Tidevanns- bølge Polpunkt Månens tyngdekraft trekker på havet på Jorda, slik at vannstanden stiger i havet som vender mot månen. Siden Jorda roterer rundt sin akse blir det en tidevannsbølge som vandrer rundt jorda (legge merke til at Jorda er sett rett ovenfra – mot polpunktet – og ikke fra siden, slik vi vanligvis avbilder Jorda). Men det er to tidevannsbølger – også en tilsvarende tidevannsbølge på motsatt side av Jorda. Den siden som vender vekk fra Månen. Hvordan kan den forklares? Klikk for å gå videre!

5 Jorda og Månen - runddans om samme sentrum Tidevannsbølgen som er på motsatt side av Jorda i forhold til Månen, er et resultat av en sentrifugalkraft – ”slengkraft”. Månens tyngdekraft drar på Jorda og tvinger Jorda til å gå i en felles runddans om et felles senter/likevektspunkt. Siden Jorda har mye større masse - og derfor tyngdekraft enn månen - er dette senteret inne i Jorda – ¾ av jordradien fra Jordas sentrum. Hadde Månen vært større eller nærmere Jorda ville senteret vært et sted i rommet mellom Månen og Jorda. Når Jorda beveger seg slik som animasjonen viser, blir det en ”slengkraft”/sentrifugalkraft på den delen av Jorda som er lengst vekk fra Månen – motsatt side av der månen er. Denne slengkraften lager en tidevannsbølge nummer to og gjør at vi få flo og fjære to ganger i døgnet. (les også;”Hvorfor blir det flo og fjære?” http://www.nysgjerrigper.no/Artikler/10468 85462.34 ) Klikk for å gå videre!

6 Denne animasjonen viser runddansen mellom Jorda og Månen, mens de begge beveger seg framover i bane rundt Sola. Senteret/balansepunk tet er ”Center of gravity”. Jorda skrues i en spiral rundt gravitasjonsenteret (gul kurve) i sin bane rundt Sola. Klikk for å gå videre!

7 6t 12,5 min mellom flo og fjære sjø Fordi Månen har flyttet seg litt i løpet av et døgn, må Jorda rotere litt mer enn et døgn (en roatasjon) for at samme jordpunkt (Blå strek) skal komme rett overfor Månen. Det vil gå 24 timer og 50 min. Slik blir det 6 timer 12,5 minutter mellom flo og fjære og 12 timer 25 min mellom hver flo og hver fjære. En tidevannstabell forteller en når det er flo og fjære på de ulike dagene i løpet av året. Klikk for å gå videre!

8 SPRINGFLO OG NIPPFLO Det er ikke bare Månen som trekker på havet og gir tidevannsbølge – også Sola. Sola gir også to tidevannsbølger. En bølge på den siden som vender mot Sola – pga av tiltrekningskraften – og en bølge der Jorda vender lengst bort fra Sola – pga slengkraften/sentrifugalkra ften, fordi Jorda går i en krum bane rundt Sola. Klikk for å gå videre!

9 Sola Springflo ved nymåne og fullmåne Det at sola og månen begge trekker på jorda gjør at vi får variasjoner i tidevannsforskjellen gjennom året. Forskjellen er størst når sola og månen drar i samme retning. Av animasjonen ser vi at dette er ved fullmåne og ved nymåne. Klikk for å gå videre!

10

11

12 Bay of Fundy på sydøstkysten av Canada - inntil 17 meters tidevannsforskjell Klikk for å gå videre!

13 SALTSTRAUMEN - verdens sterkeste malstrøm Klikk for å gå videre!

14 SALTSSTRAUMEN – EN TIDEVANNSSTRØM Klikk for å gå videre!

15 Saltstraumen Skjerstadfjorden Klikk for å gå videre!

16 Stor takk til Arnt Orskaug fra Åretta skole som har laget og latt oss bruke denne presentasjonen Slutt


Laste ned ppt "Klikk for å gå videre!. Tidevanns- bølge Polpunkt Månens tyngdekraft trekker på havet på Jorda, slik at vannstanden stiger i havet som vender mot."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google